
Τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η εκκαθάριση του εφετινού ΕΝΦΙΑ, ώστε στη συνέχεια περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας περίπου 800 δισ. ευρώ να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να αναζητήσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
Όπως αναφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο αρμόδιος παράγοντας της Καραγεώργη Σερβίας γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε τα εφετινά εκκαθαριστικά να εκδοθούν στα τέλη Μαρτίου ώστε η πρώτη δόση του φόρου να μπορέσει να πληρωθεί στα τέλη Απριλίου και να γίνει πράξη η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 11, από 10 που ήταν πέρυσι, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Διευκολύνσεις και… παγίδες
Η τροπολογία
Μάλιστα, η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2025 θα αποπληρώνεται σε 12 δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Μαρτίου και η τελευταία τέλη Φεβρουαρίου, όπως ισχύει και για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία θα λάβει χώρα αρκετά νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι και 6.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 1,75 δισ. ευρώ φόρο μετά τις εκπτώσεις και τα αφορολόγητα ποσά σε μία περισσότερη δόση σε σύγκριση με το 2023.
Στην περίπτωση πάντως που τελικά δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν τα εν λόγω εκκαθαριστικά στα τέλη Μαρτίου τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν εκδοθεί αρχές Απριλίου ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα πληρωμής της 1ης δόσης στα τέλη του επόμενου μήνα.
Διευκόλυνση
Στόχος της νέας ρύθμισης είναι η μείωση του ύψους της κάθε δόσης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του φόρου, αλλά και ο προγραμματισμός των φορολογουμένων, ενώ παραμένει η πρόβλεψη ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί ότι παραμένει η αδικία στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης πληρώσει εφάπαξ τον φόρο ακινήτων καθώς εξακολουθεί ο νομοθέτης να μην προβλέπει καμία έκπτωση φόρου.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, εφόσον ο φορολογούμενος το επιθυμεί μπορεί να τον πληρώσει εφάπαξ στο τέλος της 1ης δόσης και να έχει έκπτωση φόρου 3%.
Περιοχές με φυσικές καταστροφές
Αναφορικά με τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (συγκεκριμένα στις περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους τα απαλλάσσει τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.
Πάντως, αν κάποιος δεν έχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση ο συνολικός φόρος που θα πληρώσει θα είναι ίδιος με πέρυσι καθώς οι αντικειμενικές αξίες που υπολογίζεται ο φόρος των ακινήτων παραμένουν αμετάβλητες.
Η έκπτωση 10%
Ωστόσο, συνεχίζει να επικρατεί αλαλούμ με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν το προνόμιο αυτό γιατί δεν έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και για τους τρεις κινδύνους από φυσικές καταστροφές, δηλαδή για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα. Στο υπουργείο Οικονομικών, τελικά, δεν έλαβαν υπόψη τα πολλά αιτήματα που δέχθηκαν ειδικά για εφέτος να υπάρχει μία εξαίρεση και η έκπτωση του 10% να αφορά και εκείνους που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για δύο από τους τρεις κινδύνους που ορίζει ο νόμος.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι οι περίπου 500.000 είναι κάτοχοι ακινήτων χάνουν φέτος την έκπτωση του 10% αν και έχουν ασφαλισμένη την περιουσία τους, καθώς τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συνάψει δεν καλύπτουν και τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για φυσικές καταστροφές ή την ελάχιστη αξία (900 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζει ο νόμος.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ειδικά για φέτος η Ομοσπονδία έχει ζητήσει να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:
- Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσοι έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και:
- Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.
Υψηλότερος ΕΝΦΙΑ
Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 όσοι:
- Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.
- Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.
- Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.
- Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%.
- Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Μειωμένος ΕΝΦΙΑ
Με χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το 2023 θα επιβαρυνθούν εφέτος όσοι προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου και κατ΄ αυτό τον τρόπο μειώθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων.
Επίσης, όσοι ασφάλισαν το ακίνητό τους σωρευτικά, για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, θα έχουν έκπτωση 10%, ενώ αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για λιγότερους από 12 μήνες θα έχουν αναλογική έκπτωση για κάθε μήνα ασφάλισης. Από την άλλη, μηδενική έκπτωση θα έχει κάποιος που ναι μεν ασφάλισε πέρυσι το ακίνητό του αλλά η ασφάλιση αυτή δεν ξεπέρασε τους 3 μήνες.
Παράλληλα, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Ε9, έως τις 8 Μαρτίου, αλλά εάν έγιναν διορθώσεις και στα προηγούμενα έτη, τότε θα γίνει και επανυπολογισμός για τον φόρο κατοχής των προηγούμενων ετών και θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο οποίος θα είναι είτε υψηλότερος είτε χαμηλότερος, ανάλογα με τις μεταβολές.


Latest News

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται