Οι νέοι στην Κίνα που αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο δύσκολη αγορά εργασίας στρέφονται σε ένα απίθανο μέρος για βοήθεια στις αναζητήσεις εργασίας τους: το Tinder .
Η Jade Liang, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στη Σαγκάη, αποφάσισε να ξεσκονίσει τον λογαριασμό της στην εφαρμογή γνωριμιών αφού έκανε αίτηση για περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο χωρίς επιτυχία. Το είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στην αναζήτησή της για ρομαντισμό, αλλά τώρα βρίσκει χρήσιμο να συνδέεται με άλλους επαγγελματίες για περιστασιακές συνομιλίες για καφέ.
Ποιος κλάδος κάνει τις περισσότερες προσλήψεις στην Ελλάδα [έρευνα]
Ο Liang είναι μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία στην Κίνα που καταφεύγουν σε μη συμβατικές μεθόδους λόγω του σκληρού ανταγωνισμού και της έλλειψης ευκαιριών εργασίας.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, παλεύει με την ανεργία των νέων, η οποία έφτασε στο ρεκόρ του 21,3% τον περασμένο Ιούνιο. Αφού ανέστειλαν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία των νέων για αρκετούς μήνες για να αναθεωρηθεί η μέθοδος υπολογισμού, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι το ποσοστό ανεργίας για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών, εξαιρουμένων των φοιτητών, ήταν 14,9%.
Αν και η υψηλή ανεργία των νέων δεν είναι ασυνήθιστη για χώρες όπως η Κίνα που αντιμετωπίζουν επίσης άλλες οικονομικές προκλήσεις, «τα προβλήματα της Κίνας φαίνεται να είναι πιο σοβαρά αυτή τη φορά», δήλωσε ο Su Yue, κύριος οικονομολόγος στο The Economist Intelligence Unit στη Σαγκάη.
«Η οικονομική ύφεση της χώρας, ο αντίκτυπος της πανδημίας και η εξυγίανση της βιομηχανίας ήρθαν όλα ταυτόχρονα, επηρεάζοντας σημαντικά τον νεανικό πληθυσμό», είπε.
Εύρεση εργασίας στο Tinder
Η Liang σκέφτηκε για πρώτη φορά το Tinder ως εργαλείο αναζήτησης δουλειάς αφού είδε μια viral ανάρτηση στο Xiaohongshu, το αντίστοιχο του Instagram στην Κίνα, από έναν χρήστη που είπε ότι βρήκε επιτυχώς δουλειά χρησιμοποιώντας μια κινεζική εφαρμογή γνωριμιών, σύμφωνα με το NBC News.
Παρόμοιες αναρτήσεις που προτείνουν εφαρμογές γνωριμιών ως τρόπο εύρεσης εργασίας δεν είναι ασυνήθιστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και το Tinder είναι μία από τις πολλές ξένες εφαρμογές που είναι αποκλεισμένες στην ηπειρωτική Κίνα, οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό χρησιμοποιώντας ιδιωτικά δίκτυα.
Η Liang είπε ότι παρόλο που μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο LinkedIn χρησιμοποιώντας ένα VPN, δοκίμασε ακόμα το Tinder επειδή ανακάλυψε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι αναζήτησης εργασίας την είχαν απογπητεύσει.
«Η αγορά είναι πολύ κορεσμένη λόγω της οικονομικής ύφεσης», είπε.
Το ίδιο το Tinder αποθαρρύνει την πρακτική, λέγοντας ότι η πλατφόρμα του έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει προσωπικές σχέσεις και όχι επιχειρηματικές.
«Το Tinder δεν είναι ένα μέρος για να προωθήσετε τις επιχειρήσεις για να προσπαθήσουν να κερδίσουν χρήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο NBC News.
Έχει επίσης προκαλέσει κριτική από εκείνους που αναζητούν πραγματικά ρομαντικές συνδέσεις που λένε ότι δεν μπορούν πλέον να εμπιστεύονται τα κίνητρα άλλων χρηστών.
Βέβαια, είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους αναζήτησης εργασίας, είπε, και «μπορεί να είναι βιώσιμο μόνο όταν αναζητάτε εργασία σε διεθνείς εταιρείες ή κολοσσούς του Διαδικτύου».
Και μπορεί να μην είναι όλοι οι εργοδότες τόσο ευγενικοί στην προσέγγιση του Tinder, προειδοποιούν οι χρήστες.
«Αν μια κρατική εταιρεία έχει ακούσει ποτέ να κυνηγάς δουλειά στο Tinder, νομίζω ότι μπορεί να σε βάλει μόνιμα στη μαύρη λίστα», είπε.
Πηγή: In.gr
Latest News
Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ η UBS για λογαριασμούς Ρώσων που κληρονόμησε από την Credit Suisse
Η αμερικανική υπηρεσία επιβολής κυρώσεων, OFAC, απέστειλε επιστολή στην UBS ως μέρος αυτής της έρευνας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις
Πώς η πολιτική Τραμπ θα επηρεάσει την Ευρώπη - Η συζήτηση Χατζημηνά με την Gillian Tett (FT)
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας στο επίκεντρο της συζήτησης - Οι δασμοί και ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα
«Καμπανάκι» Βιλερουά: Η εκλογή Τραμπ απειλεί την παγκόσμια οικονομία
Ο Γάλλος τραπεζίτης Βιλερουά εκτιμά ότι η επιστροφή Τραμπ μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η σφήνα της οικογένειας Ito στην εξαγορά της ιαπωνικής 7-Eleven
Η μητρική της 7-Eleven στοχεύει στην απόσχιση της επιχείρησης σούπερ μάρκετ και άλλων περίπου 30 «μη βασικών» μονάδων - Ποιος θα τις εξαγοράσει
«Ποτέ μην ποντάρετε εναντίον του Ίλον» - Γιατί οι διαφημιστές επιστρέφουν στο Χ
Ορισμένα brands επωνυμίες στις ΗΠΑ είχαν εγκαταλείψει το X λόγω ανησυχιών αλλά τώρα επιζητούν την εύνοια του Ίλον Μασκ
Πώς έγινε η Lululemon ένα από τα πιο δημοφιλή athleisure brands
Από τον Καναδά στην Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα, η Lululeman κατέκτησε το γυναικείο και εφηβικό κοινό με όχημα τα διάσημα κολάν - Οι επόμενοι στόχοι
Πώς τα ακριβά τυριά έγιναν αγαπημένος στόχος εγκληματιών
Τα ακριβά τυριά έχουν μετατραπεί σε θελκτικό στόχος για ληστές, καθώς το κόστος τους ανεβαίνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια
Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες - Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
Η αλλαγή για τις αμυντικές δαπάνες θα αφορά περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 - Δεξαμενή τα Ταμεία Συνοχής
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για deals στις αερομεταφορές της Ευρώπης
Καταλύτης η τελική συμφωνία της Lufthansa με τη Ρώμη για αγορά του 41% της ΙΤΑ (πρώην Alitalia)
Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά θάλασσα απο τους αντάρτες Χούθι
Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μιλια νότια της Χοντέιτα στην Ερυθρά θάλασσα λέει βρετανική υπηρεσία