![BIS: Δεν έχουμε νικήσει ακόμα τον πληθωρισμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/carstens.jpg)
Παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, και την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη ηττηθεί πλήρως, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το μισό το περασμένο έτος και ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη χαλαρώσει την εξαιρετικά αυστηρή πολιτική με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συντηρήσουν την ανάπτυξη και να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία μετά τα συνεχόμενα σοκ της πανδημίας και την έκρηξη του πληθωρισμού.
«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε πορεία προς μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Αγκουστίν Κάρστενς, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη. «Ο χαμηλότερος πληθωρισμός έχει ένα εξαιρετικά μικρό κόστος για την πραγματική οικονομία».
BIS: Το τελευταίο μίλι των κεντρικών τραπεζών για τη νίκη έναντι του πληθωρισμού
Τα στοιχήματα της αγοράς
Όπως επισημαίνει το Reuters, η αγορά εκτιμά εν πολλοίς, ότι μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κάνει την αρχή της μείωσης τον Ιούνιο, ακολουθούμενη στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως τον Αύγουστο.
Ωστόσο, ορισμένοι πρόσφατοι δείκτες για τον υποκείμενο πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν εγείρει φόβους ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να είναι πιο επίμονη από ό,τι υποδηλώνουν ορισμένες από τις πιο ευνοϊκές προσδοκίες εκεί έξω.
«Η ομαλή προσγείωση δεν είναι εγγυημένη. Η δουλειά των κεντρικών τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενώ ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος, εξακολουθεί να είναι πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Και σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα στον δρόμο», δήλωσε ο Κάρστενς.
Προειδοποίησε επίσης ότι μια σειρά από παράγοντες όπως η αποπαγκοσμιοποίηση, ο οικονομικός κατακερματισμός, οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και η ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, θα διατηρήσουν τις τιμές υπό πίεση μεσοπρόθεσμα, απαιτώντας από τις κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον περιορισμό του πληθωρισμού.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ πάτησε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt