Δέκα από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα για να δώσουν σήμα για την νομισματική τους πολιτική, σε μια περίοδο που ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τις οικονομίες σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.
Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Ασία οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής βρίσκονται σε σταυροδρόμι αφού προσπαθούν να πετύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ τόνωσης της οικονομίας και αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών.
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να κηρύξουν νίκη κατά του πληθωρισμού
Την αρχή των αποφάσεων για τα επιτόκια την κάνει σήμερα Τρίτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Την Τετάρτη η προσοχή των αγορών θα στραφεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όπου και ο Τζερόμ Πάουελ θα πρέπει να δώσει νέο σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια του δολαρίου. Νωρίτερα την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί η νομισματική πολιτική από την κεντρική τράπεζα της Κίνας και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της κρίσης στον κλάδο των ακινήτων και της χαμηλής κατανάλωσης. Απόφαση αναμένεται ακόμη από την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας.
«Πλούσια» ημέρα σε συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής θα είναι και η Πέμπτη όπου και αναμένονται ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας (SNB), της Νορβηγίας, του Μεξικό και της Ταϊβάν. Την ίδια ημέρα επίσης συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία έχει υποσχεθεί μεν το προηγούμενο διάστημα ότι θα σταματήσει τις πολύ μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις αλλά εξακολουθεί να κινείται σε περιβάλλον πολύ υψηλού πληθωρισμού.
Το δίλημμα της FED και οι προσδοκίες των αγορών
Η FED αναμένεται πλέον ότι θα αναγκαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από όσο περίμεναν μέχρι τώρα οι αγορές σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα των Financial Times.
Μετά από μήνες προσμονής για άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τώρα φαίνεται ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην εν λόγω έρευνα θεωρούν ότι η Fed θα προχωρήσει δύο περικοπές φέτος καθώς εξακολουθεί να προβληματίζεται από τις επίμονα υψηλές τιμές. Παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή ακόμη και να μεταφερθεί το Σεπτέμβριο. Στην τελευταία περίπτωση αυτό θα έκανε πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αναμένεται να κάνει την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.
Άλλοι παράγοντες της αγοράς σε χωριστές έρευνες περιμένουν από τη FED τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει τώρα λίγο περισσότερο αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δια στόματος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προβλέψεις και να δώσει περαιτέρω σήμα στις αγορές για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια από την FED διαμορφώνεται στο εύρος από 5,25% έως 5,5%. Στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία έδειξαν υψηλότερο πληθωρισμό από τον αναμενόμενο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο σε 3,2% από 3,1% τον Ιανουάριο. Η FED μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελούν συνήθως τα πιο μεγάλα «βαρόμετρα» για τις αγορές.
Βρετανία, Τουρκία στο προσκήνιο
Η τρέχουσα θα είναι σημαντική εβδομάδα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία. Νέα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη και μια ημέρα μετά η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα κληθεί να χαράξει νομισματική πολιτική. Οι προβλέψεις των αγορών αναφέρουν ότι η BoE πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% και όλοι θα περιμένουν να δουν κάποιο σήμα για τη συνέχεια.
Για την Τουρκία οι προβλέψεις είναι πιο δύσκολες αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει συνηθίσει τις αγορές σε περισσότερες εκπλήξεις. Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη στην Τουρκία, η προηγούμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να σταματήσει τη νομισματική σύσφιξη τίθεται υπό αμφισβήτηση την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούν υπομονή, λέγοντας ότι οι τιμές θα μειωθούν φέτος σχολίαζε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 4 Μαρτίου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο στο 67,07%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Αυτό έγινε μεταξύ άλλων μέσω σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.
Latest News
Ο Τραμπ θα «φρενάρει» τις μειώσεις επιτοκίων; - Τι εκτιμά πρώην στέλεχος της Fed
Οι αγορές ίσως έχουν δίκιο να προβλέπουν λιγότερες από 4 μειώσεις στα επιτόκια της Fed σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως
Αποκλειστικό WSJ: «Εκτός κούρσας» για την κυβέρνηση Τραμπ ο επενδυτής Τζον Πόλσον
Ο επενδυτής λέει ότι οι «σύνθετες οικονομικές του υποχρεώσεις» θα τον εμπόδιζαν να ενταχθει στην κυβέρνηση Τραμπ
H Pfizer διερευνά το ενδεχόμενο πώλησης μονάδας με νοσοκομειακά φάρμακα
Η μονάδα της Pfizer «παράγει» επί του παρόντος σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων
Συμβιβαστικός ελιγμός της Meta στην Ευρώπη - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Προσπάθεια κατευνασμού των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ απο τη Meta - Μειώνει τις διαφημίσεις σε Facebook και Instagram
Μείωση προβλέψεων της Novavax για τα έσοδα - «Παρενέργειες» από τα εμβόλια Covid
H Novavax κατείχε κατά μέσο όρο περίπου το 3% της αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19 σε εβδομαδιαίο επίπεδο
Αναταράξεις στην Airbus εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο των δασμών
Ο όμιλος της Airbus θεωρεί το ελεύθερο εμπόριο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία, όπως ξεκαθάρισε ο CEO της Airbus China
Η Shell κέρδισε την έφεση εναντίον ιστορικής απόφασης του εφετείου της Χάγης
O CEO της Shell δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει πως η απόφαση του εφετείου «ήταν η σωστή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση»
Βουτιά στο εμπόριο σπάνιων γαιών στην ΕΕ - Μεγάλη εξάρτηση από Κίνα
Συνολικά 5.600 τόνοι σε σπάνιες γαίες εξήχθησαν από την ΕΕ, σημειώνοντας μείωση 18,7% σε όγκο και 27,8% σε αξία σε σύγκριση με το 2022
Διέψευσε τις προβλέψεις - Σε άνοδο οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην κινεζική Single's Day
Πώς απέδωσε η Single's Day παρά τους φόβους και τις εκτιμήσεις για χαμηλή εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Αντιδασμούς στον Τραμπ εξετάζει το Μεξικό
Ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το Μεξικό μπορεί να απαντήσει με δικούς της δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές