Στη διεκδίκηση φθηνής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προχωρούν 8 δήμοι του Λεκανοπεδίου της Αθήνας.
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, οκτώ δήμοι, Αθηναίων, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, το Μοσχάτου -Ταύρου, τον Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας συστήνουν την «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία».
Η συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαρτίου στο πλαίσιο της «Δημόσιας Εκδήλωσης για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων με αφορμή τη συμμετοχή της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030»
Πράσινη ηλεκτρική ενέργεια
Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, πρωταρχικός σκοπός της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας θα είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας, με ανταγωνιστικό κόστος, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της με τρόπο που μειώνει τα κόστη ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών των συνεργαζόμενων Δήμων.
Η πρώτη κίνηση της νέας αυτής διαδημοτικής συνεργασίας θα είναι μια επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλον και Ενέργειας, που θα σταλεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα, με την οποία θα ζητείται να επανακτήσουν οι Δήμοι την προτεραιότητα που είχαν για τη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο έργων Ανανεώσιμης Ενέργειας. Την προτεραιότητα αυτή την είχαν για χρόνια οι Δήμοι όλης της χώρας αλλά την απώλεσαν με νομοθετική ρύθμιση προ διετίας.
Κόστος ενέργειας
Σημαντικό πεδίο δράσης της Συμμαχίας θα είναι η ανάπτυξη ή και η λειτουργία έργων Ανανεώσιμης Ενέργειας με σκοπό να εξοικονομούνται δαπάνες ενέργειας και να στηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά στους δήμους της Συμμαχίας.
Η επόμενη κίνηση της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας θα είναι ο συντονισμός των κινήσεων μεταξύ των υπηρεσιών των οκτώ Δήμων έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος που πληρώνουν για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι Δήμοι. Αυτό σημαίνει και χρησιμοποίηση όλων των δυνατών εργαλείων που προσφέρει η ενεργειακή αγορά, όπως τα PPAs, κάτι που θα αποδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Δήμους και τους δημότες.
Οι 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις
Η παραπάνω κίνηση έρχεται ως απόρροια της συμμετοχής της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030».
Ο στόχος είναι να πετύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ένα εύρος 65%-80% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 1990.
Και βέβαια ο μακροχρόνιος στόχος είναι να γίνει η Αθήνα πλήρως κλιματικά ουδέτερη πόλη αρκετά νωρίτερα από το 2050, οπότε είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
Ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται και θα έχει έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο το «Σχέδιο Δράσης για Κλιματική Ουδετερότητα» και το «Επενδυτικό Σχέδιο».
Οι πόλεις όπως η Αθήνα καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ. Στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες ήταν κατά 3,3 οC πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας οι κάτοικοι βιώνουν καλοκαίρια με περισσότερους και πιο μακριούς καύσωνες και περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα στη διάρκεια του έτους. Και οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ότι αυτή η τάση θα ενταθεί στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και η συνεργασία
Πέρα από τις δράσεις που έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει ο Δήμος Αθηναίων, όπως τη φύτευση 5.000 δέντρων κάθε χρόνο, τη δημιουργία Γραφείου Ενεργειακής Φτώχειας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία, έχει σχέδιο για να υλοποιήσει δράσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Για αυτό όμως χρειάζεται και τους ανάλογους πόρους. Και αυτό σημαίνει πρώτα από όλα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων λόγω των τελών ταφής απορριμμάτων.
Για να μπορέσει όμως να πετύχει η πράσινη μετάβαση, και μάλιστα να πετύχει με όφελος για τους πολίτες και την οικονομία, χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία πολλών Δήμων μαζί. Για αυτό τον λόγο και σήμερα το απόγευμα θα ιδρυθεί, όπως προαναφέρθηκε, η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» η οποία θα αποτελείται από τους δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, το Μοσχάτου -Ταύρου, τον Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας.
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Μαύρος (ΔΕΗ): Eνεργειακή μετάβαση και κλιματική διπλωματία εργαλεία για την ανταγωνιστικότητα
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μίλησε στο Green Transition Forum, στο πλαίσιο του COP29
Χατζηγάκης για Τραμπ: Ισως καθυστερήσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ αλλά το megatrend δεν αλλάζει
Ο Μικέλης Χατζηγάκης εκτίμησε ότι η εκλογή του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τις ΑΠΕ
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού