Στη διεκδίκηση φθηνής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προχωρούν 8 δήμοι του Λεκανοπεδίου της Αθήνας.
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, οκτώ δήμοι, Αθηναίων, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, το Μοσχάτου -Ταύρου, τον Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας συστήνουν την «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία».
Η συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαρτίου στο πλαίσιο της «Δημόσιας Εκδήλωσης για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων με αφορμή τη συμμετοχή της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030»
Πράσινη ηλεκτρική ενέργεια
Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, πρωταρχικός σκοπός της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας θα είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας, με ανταγωνιστικό κόστος, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της με τρόπο που μειώνει τα κόστη ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών των συνεργαζόμενων Δήμων.
Η πρώτη κίνηση της νέας αυτής διαδημοτικής συνεργασίας θα είναι μια επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλον και Ενέργειας, που θα σταλεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα, με την οποία θα ζητείται να επανακτήσουν οι Δήμοι την προτεραιότητα που είχαν για τη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο έργων Ανανεώσιμης Ενέργειας. Την προτεραιότητα αυτή την είχαν για χρόνια οι Δήμοι όλης της χώρας αλλά την απώλεσαν με νομοθετική ρύθμιση προ διετίας.
Κόστος ενέργειας
Σημαντικό πεδίο δράσης της Συμμαχίας θα είναι η ανάπτυξη ή και η λειτουργία έργων Ανανεώσιμης Ενέργειας με σκοπό να εξοικονομούνται δαπάνες ενέργειας και να στηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά στους δήμους της Συμμαχίας.
Η επόμενη κίνηση της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας θα είναι ο συντονισμός των κινήσεων μεταξύ των υπηρεσιών των οκτώ Δήμων έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος που πληρώνουν για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι Δήμοι. Αυτό σημαίνει και χρησιμοποίηση όλων των δυνατών εργαλείων που προσφέρει η ενεργειακή αγορά, όπως τα PPAs, κάτι που θα αποδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους Δήμους και τους δημότες.
Οι 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις
Η παραπάνω κίνηση έρχεται ως απόρροια της συμμετοχής της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030».
Ο στόχος είναι να πετύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ένα εύρος 65%-80% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 1990.
Και βέβαια ο μακροχρόνιος στόχος είναι να γίνει η Αθήνα πλήρως κλιματικά ουδέτερη πόλη αρκετά νωρίτερα από το 2050, οπότε είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
Ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται και θα έχει έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο το «Σχέδιο Δράσης για Κλιματική Ουδετερότητα» και το «Επενδυτικό Σχέδιο».
Οι πόλεις όπως η Αθήνα καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ. Στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες ήταν κατά 3,3 οC πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας οι κάτοικοι βιώνουν καλοκαίρια με περισσότερους και πιο μακριούς καύσωνες και περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα στη διάρκεια του έτους. Και οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ότι αυτή η τάση θα ενταθεί στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και η συνεργασία
Πέρα από τις δράσεις που έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει ο Δήμος Αθηναίων, όπως τη φύτευση 5.000 δέντρων κάθε χρόνο, τη δημιουργία Γραφείου Ενεργειακής Φτώχειας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία, έχει σχέδιο για να υλοποιήσει δράσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Για αυτό όμως χρειάζεται και τους ανάλογους πόρους. Και αυτό σημαίνει πρώτα από όλα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων λόγω των τελών ταφής απορριμμάτων.
Για να μπορέσει όμως να πετύχει η πράσινη μετάβαση, και μάλιστα να πετύχει με όφελος για τους πολίτες και την οικονομία, χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία πολλών Δήμων μαζί. Για αυτό τον λόγο και σήμερα το απόγευμα θα ιδρυθεί, όπως προαναφέρθηκε, η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» η οποία θα αποτελείται από τους δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, το Μοσχάτου -Ταύρου, τον Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας.
Latest News
Ενεργειακή λύση αυτοπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση από την Elpedison
Η συγκεκριμένη λύση της Elpedison δίνει τη δυνατότητα χωρίς καμία δέσμευση και κανένα κόστος επένδυσης
Παράταση για τα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2025 η υποβολή των αιτήσεωνς στον ΔΕΔΔΗΕ για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»
Πώς θα αλλάξετε θερμοσίφωνα: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα - Τα ποσά επιδότησης
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που επιθυμούν να αγοράσουν και να τοποθετήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα ή αντλία θερμότητας στην οικία τους
Πώς να αλλάξετε θερμοσίφωνα - Δικαιούχοι και διαδικασία για την επιδότηση
Στα 223,2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
«Δούρειος ίππος» κυβερνοεπιθέσεων τα φωτοβολταϊκά - Τι λέει στον ΟΤ ένας Έλληνας «white hat hacker»
Ο Βαγγέλης Στύκας, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο ενός περιστατικού μοιάζει όλο και πιο πιθανό
Στην «πρίζα» το σχέδιο για υβριδικούς σταθμούς στα νησιά
Ξεκινούν το α’ εξάμηνο του 2025 οι διαγωνισμοί για την ανάπτυξη συνδυαστικών μονάδων παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ
Mega lifting της ΔΕΗ σε μονάδες ρεύματος στα νησιά - Οι πρώτες στη Σαντορίνη
Οι νέες μονάδες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού ενόψει της θερινής περιόδου.
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας