Σας είχα επισημάνει προ καιρού ότι τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι θα είναι μάλλον αμφίβολης αποτελεσματικότητας, θα έχουν «παρενέργειες» και φυσικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου….
Το «αφεντικό»
Αυτούς τους ενδιαφέρουν τρία πράγματα: πρώτον, το επικοινωνιακό, να φανεί δηλαδή στους πολίτες ότι «το παλεύουν». Δεύτερον το μακροοικονομικό, δηλαδή να καταγραφεί στον δείκτη τιμών καταναλωτή η μείωση του «πληθωρισμού των τροφίμων» και τρίτον, να «τρομοκρατήσουν» την αγορά και να υπενθυμίσουν ότι «αφεντικό» είναι ο «κεντρικός θαμώνας» του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτά είναι βέβαιο ότι θα τα πετύχουν!
Θα συνεχίσει…
Όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα πετύχουν να περιορίσουν την ακρίβεια, η οποία θα συνεχίζει να ταλαιπωρεί – εκτός από τους καταναλωτές – και τα… ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Και φυσικά έχει ήδη αρχίσει να διαταράσσει την «ισορροπία» στην αγορά!
Προβλήματα
Και ιδιαίτερα τις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων. Εχοντας δημιουργήσει δύο προβλήματα.
Το πρώτο αφορά στα αποθέματα που διαθέτουν οι αλυσίδες αγορασμένα με τις προ της 1ης Μαρτίου τιμές. Οι αλυσίδες έχοντας μειώσει τις τιμές ζητούν από τους προμηθευτές τους να τους αναπληρώσουν τις απώλειες. Εκεί γίνεται ένας «χαμός» και φαίνεται πως αυτό θα γίνει. Να σημειώσω βέβαια πως στην υπουργική απόφαση δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επί του συγκεκριμένου θέματος….
Μείωση
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις επτά κατηγορίες των προϊόντων που έχουν μειωθεί οι παροχές κατά 30%, προκειμένου να περάσουν αυτό το ποσοστό να περάσει στις λιανικές τιμές. Ομως κατ΄αυτό τον τρόπο μειώνεται το μικτό ποσοστό κέρδους των αλυσίδων. Οι εκπρόσωποι των αλυσίδων εγκαίρως το είχαν θέσει στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και είχαν λάβει την απάντηση πως δεν έχει πρόβλημα με την αναπλήρωση του μικτού περιθωρίου κέρδους των αλυσίδων, αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι να μειωθούν οι λιανικές τιμές. Μάλιστα!
Αναπλήρωση
Οι αλυσίδες, λοιπόν, που «δουλεύουν» με καθαρό περιθώριο κέρδους κάτω του 1%, έχουν δύο επιλογές: ή θα κάνουν δικές τους ανατιμήσεις – που δεν το σκέφτονται, απ΄ότι μου λένε σε καμία των περιπτώσεων – ή θα ζητήσουν την αναπλήρωση της απώλειας από τους προμηθευτές τους. Και στην παρούσα φάση κάνουν το δεύτερο. Ομως η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Κι υπάρχουν αντιδράσεις….
Ισορροπία του τρόμου…
Κι οι δύο πλευρές διαθέτουν «μεγάλη δύναμη πυρός» δεδομένου ότι συγκεκριμένες κατηγορίες οι προμηθευτικές εταιρείες είναι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων. Δηλαδή είναι «μεγάλα μαγαζιά». Αλλά κι οι αλυσίδες δεν είναι «εύκολοι παίκτες». Εκεί ακριβώς βρισκόμαστε. Με τις απειλές προς το παρόν να «αιωρούνται»… άνωθεν των συνομιλητών. Εκεί ακριβώς βρισκόμαστε!
——————-
ΚΕΠΕ
Μία ενδιαφέρουσα μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – το γνωστό ΚΕΠΕ – πέρασε χαμηλά από τα ραντάρ της ειδησεογραφίας.
Αφορούσε τις τράπεζες και είναι πιθανόν να μην αναδείχθηκε λόγω και των θετικών ειδήσεων που είχαμε με το placement της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες
Bankflation
Το ΚΕΠΕ, λοιπόν, προχώρησε σε μία μελέτη που τιτλοφορείται: «Bankflation: Ο πληθωρισμός της ‘τραπεζικής απληστίας’». Και έρχεται να τεκμηριώσει αυτό που όλοι παρατηρούμε και καταγράφουμε: το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων των τραπεζών.
«Ύστερα από δέκα πρωτόγνωρες αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που άρχισαν στις 27 Ιουλίου 2022 και ήταν συνολικού μεγέθους 450μονάδων βάσης, παρατηρείται μία πρωτοφανής διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου (interest rate spread) στην ευρωζώνη», αναφέρουν οι ερευνητές του ΚΕΠΕ στο εισαγωγικό τους σημείωμα.
Οι ελληνικές τράπεζες
Και συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης: «Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, καταγράφουν από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διάμεσο και μέση τιμή της ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκε μία ισχυρή ασυμμετρική απόκριση των ελληνικών τραπεζών στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, με τα επιτόκια των δανείων να αυξάνονται αμέσως, ενώ τα αντίστοιχα των καταθέσεων να παραμένουν αρχικά αμετάβλητα και εν συνεχεία να αυξάνονται ισχνά, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να “σπάει” το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο», επισημαίνουν.
Χαμηλός ανταγωνισμός
Το ΚΕΠΕ αποδίδει αυτήν την πρακτική των τραπεζών: «Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, πιθανότατα εκμεταλλευόμενες την υψηλή συγκέντρωση και τον χαμηλό ανταγωνισμό στον εγχώριο κλάδο – απαλλαγμένες πια από τα “κόκκινα δάνεια” τα οποία μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ισολογισμούς τους στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ, ή servicers) – και επωφελούμενες από τις αυξήσεις επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ, κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα (net interest income) και υψηλές τιμές καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (net interest margin) και, κατά συνέπεια, σημαντικά κέρδη (εκτιμώνται κοντά στα 7,53 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023, ύστερα από μία ετήσια αναγωγή των κερδών του 9μηνου 2023). Αυτή η υπέρμετρη συσσώρευση κερδών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπορεί να ονομαστεί και πληθωρισμός της “τραπεζικής απληστίας”», τονίζει το ΚΕΠΕ.
Ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης
Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη θέση. Όπως θα διαβάσετε στον ΟΤ τη συνέντευξη που έδωσε στον συνάδελφο Άγη Μάρκου ο CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, ο ανταγωνισμός με την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα ενταθεί: «Αναμένουμε επίσης ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός θα βελτιώσει την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα οδηγήσει σε μείωση επιτοκίων και εξορθολογισμό των πάσης φύσεως χρεώσεων, στηρίζοντας την υλοποίηση μακρόπνοων και βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων και την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», τονίζει ο CEO του ΤΧΣ.
Μένει να φανεί…
———————-
Υπερταμείο
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης τις τελευταίες εβδομάδες αναγγέλλει ανά τακτά διαστήματα την νομοθετική πρωτοβουλία για το Υπερταμείο.
Και για την ακρίβεια για τις θυγατρικές δημόσιες εταιρείες που υπάγονται στο Υπερταμείο.
Όπως ο ίδιος λέει αυτές οι ΔΕΚΟ θα εξελιχθούν σε «μικρές ΔΕΗ».
Αντιδράσεις
Και με τον τρόπο αυτό ο υπουργός επιδιώκει να σημειώσει πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα φέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στις ΔΕΚΟ τόσο ως προς τις προσλήψεις από την αγορά διοικητικών στελεχών όσο και ως προς τους διαγωνισμούς που διενεργούν για προμήθειες υλικών και υπηρεσιών.
Πάντως, όπως μαθαίνω, ο κ. Χατζηδάκης θέλει να φέρει το νομοσχέδιο αυτό προς ψήφιση πριν τις ευρωεκλογές αλλά στην κυβέρνηση εμφανίζονται και διστακτικοί.
Κι αυτό καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μία ανησυχία ως προς τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των εργαζομένων απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.
Και κυρίως επειδή, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις θεωρούν ότι το νέο πλαίσιο, θα δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων…
Ακόμα το ζυγίζουν το θέμα, αλλά νομίζω ότι ο κ. Χατζηδάκης, γνωστός κι ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών σε ό,τι αφορά τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα επιμείνει…
Latest News
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια