
Την ανησυχία και τον προβληματισμό των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των εκπροσώπων των τουριστικών επιχειρήσεων μετέφερε ο πρόεδρός του, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Προβληματισμό στους ξενοδόχους προκαλεί το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση στη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών ή της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής τους, στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.
Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά για ξενοδοχεία-εστίαση – Διψήφια αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο
Ο κύριος Βασιλικός, αφού επεσήμανε τον ρόλο του Επιμελητηρίου ως νομοθετημένου συμβούλου της πολιτείας σε θέματα τουρισμού, ζήτησε την παρέμβαση της κας Κεφαλογιάννη ώστε να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, αφού τόνισε ότι το Επιμελητήριο σέβεται και αποδέχεται διαχρονικά το πνευματικό και το συγγενικό δικαίωμα και υπενθύμισε την προσπάθεια για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με 8 από τους 9 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου ο κάθε ξενοδόχος γνωρίζει πλέον τι πρέπει να πληρώσει και σε ποιον φορέα. Ήδη, πρόσθεσε, συνεργάζονται με την πλατφόρμα 5 φορείς Διαχείρισης Δικαιωμάτων ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με τους υπόλοιπους.
Η προτεινόμενη διάταξη του Υπουργείου, είπε ο κύριος Βασιλικός όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα αλλά αντίθετα αποτελεί οπισθοδρόμηση και δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τη σημασία του ελληνικού τουρισμού και την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις αποτελούν ευθεία παρέμβαση του Κράτους στην επιχειρηματική ελευθερία με τη δημιουργία ανεπίτρεπτων στρεβλώσεων στην αγορά και την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων που σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτεία που σέβεται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και έκφρασης.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει τη μεγάλη σημασία που δείχνει στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και αναγνωρίζει την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε πρέπει να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των εκπροσώπων και των φορέων του κλάδου ώστε να υπάρξει μια ολιστική, δίκαιη και αναπτυξιακή αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις υπογράμμισε η υπουργός, να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και να διέπονται από μια σύγχρονη και πρωτοποριακή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που σέβεται τη φιλελεύθερη λειτουργία της αγοράς.


Latest News

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ

Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς Θεσσαλονίκη ξεκινάει η LOT
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας

Ξενοδοχεία: Απόβαση πεντάστερων στην Κρήτη – Ανεβαίνει πίστα το νησί
Πυρετός επενδύσεων για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της Κρήτης - Τα project που είναι σε εξέλιξη

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή