Roller coaster (τρενάκι του λούνα παρκ) θυμίζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές του bitcoin, το οποίο κατέγραψε ένα τρελό ράλι ανόδου, αγγίζοντας νέα ιστορικά υψηλά, για να βουτήξει στη συνέχεια, με ένα παρατεταμένο sell off.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε για λίγο σήμερα Τετάρτη κάτω από το όριο των 61.000 δολαρίων για να ανέλθει λίγο αργότερα και πάλι πάνω από τις 64.000 δολάρια.

Το Bitcoin είχε μια εντυπωσιακή πορεία και σημείωσε άνοδο 124% τον περασμένο χρόνο, και την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε το νέο ρεκόρ λίγο κάτω από 73.800 δολάρια.

Η τιμή του κρυπτονομίσματος υποστηρίχθηκε από την έναρξη των κεφαλαίων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο bitcoin spot στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς και από το επερχόμενο halving— ένα γεγονός γραμμένο στον κωδικό του bitcoin, το οποίο ουσιαστικά επιβραδύνει την προσφορά του ψηφιακού νομίσματος στην αγορά.

«Ταύρος» η Standard Chartered για το bitcoin: Βλέπει ράλι στα 250 χιλ. δολ.

Συνέπεια του μαζικού ξεπουλήματος είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να χάσει περίπου μισό τρισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες.

Παράγοντες της αγοράς πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν τονίζοντας ότι είναι συχνό μετά από ένα σημαντικό ράλι, να καταγράφονται απώλειες, καθώς αρκετοί σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των κερδών τους. Επίσης, ιστορικά πριν από κάθε halving, καταγράφεται πτώση με τους traders να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να μην χάσουν το ράλι που αναμένεται να ακολουθήσει.

«Έχουμε δει υποχωρήσεις 20-30% σε προηγούμενες ανοδικές αγορές Bitcoin ως φυσιολογικό φαινόμενο όταν τα πράγματα αρχίζουν να θερμαίνονται. Και σίγουρα είχαμε πολλά σημάδια την περασμένη εβδομάδα ότι τα πράγματα θερμαίνονται αρκετά», δήλωσε στο CNBC ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος διεθνών αγορών και ανάπτυξης στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης CoinDCX.

Τα ETF

Κάποια δυναμική προήλθε από τα ETF του bitcoin, τα οποία κατέγραψαν συνολικά καθαρές εκροές 154,4 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα, σύμφωνα με την BitMEX Research. Ήταν η πρώτη φορά που τα ETF κατέγραψαν καθαρές εκροές από την 1η Μαρτίου.

Το Grayscale Bitcoin Trust, ή GBTC, κατέγραψε εκροές 642,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την BitMEX Research, ενώ τα άλλα ETF σημείωσαν μέτριες ή σταθερές εισροές.

Το GBTC έχει επικριθεί για τις υψηλότερες από το μέσο όρο αμοιβές του. Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grayscale, Michael Sonnenshein, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει να μειώσει τις προμήθειες για το Grayscale Bitcoin Trust ETF τους επόμενους μήνες.

Ο Ayyar είπε ότι, εάν το bitcoin έπεφτε κάτω από το όριο των 60.000 δολαρίων, το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω για να δοκιμάσει το επίπεδο των 50.000 έως 52.000 δολαρίων, «που θα ήταν η γραμμή μας στην άμμο για να διατηρήσει αυτή η ανοδική αγορά στο μέλλον».

Τι είναι το halving;

Τα νέα bitcoin παράγονται από μια διαδικασία γνωστή ως “εξόρυξη”, όπου οι υπολογιστές λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα για να επικυρώσουν και να διασφαλίσουν τις συναλλαγές στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος.

Σε ένα γεγονός halving, η ανταμοιβή για την εξόρυξη νέων μπλοκ μειώνεται στο μισό. Τα halvings έχουν προγραμματιστεί να συμβαίνουν μία φορά κάθε 210.000 μπλοκ – και συνήθως χρειάζονται περίπου τέσσερα χρόνια για να εξορύξουν αυτή την ποσότητα.

Ο σκοπός του halving είναι να μειωθεί σταδιακά ο ρυθμός με τον οποίο παράγονται νέα bitcoins, ώστε τελικά να τεθεί ανώτατο όριο στη συνολική προσφορά στα 21 εκατομμύρια, όπως ορίζεται στην αρχική λευκή βίβλο του κρυπτονομίσματος.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του bitcoin, υπήρξαν τρία προηγούμενα halvings:

Κατά το πρώτο μισό, τον Νοέμβριο του 2012, η ανταμοιβή για κάθε μπλοκ που εξορύσσεται μειώθηκε από 50 bitcoin σε 25 bitcoin.

Στη δεύτερη μείωση κατά το ήμισυ, τον Ιούλιο του 2016, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στα 12,5 bitcoin.

Τον Μάιο του 2020, η ανταμοιβή μειώθηκε και πάλι στο μισό, αυτή τη φορά στα 6,25 bitcoin ανά μπλοκ.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το επόμενο γεγονός μείωσης του μισού, όπου η ανταμοιβή θα πέσει και πάλι στα 3,125 bitcoin ανά μπλοκ, θα συμβεί τον Απρίλιο.

Πώς θα επηρεάσει την τιμή του bitcoin;

Η μείωση κατά το ήμισυ έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τη σπανιότητα του bitcoin – και η απλή οικονομία της αγοράς υπαγορεύει ότι η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου επωφελείται από τη μείωση της προσφοράς.

Τα προηγούμενα halvings δεν αποτέλεσαν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, με το bitcoin να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά μετά από κάθε γεγονός. Την τελευταία φορά, η τιμή του εκτοξεύτηκε από κάτω από 9.000 δολάρια σε περίπου 60.000 δολάρια σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ορισμένοι στη Wall Street δεν είναι τόσο σίγουροι ότι το κρυπτονόμισμα θα επαναλάβει αυτό το κατόρθωμα. Η JPMorgan προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η τιμή του θα μπορούσε να πέσει έως και 42.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο, αυτή τη φορά λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής.

Αλλά ίσως το γεγονός ότι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με βάση την αγοραία αξία δίνει προσοχή σε αυτό που σε ένα σημείο ήταν ένα εξειδικευμένο γεγονός της αγοράς κρυπτογράφησης είναι ένα σημάδι του πόσο ψηλά έχει ανέβει η μετοχή του bitcoin τα τελευταία χρόνια.

«Έρχονται περισσότερα ETFs, τα οποία θεσμοθετούν όλο και περισσότερο την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης», δήλωσε την Πέμπτη ο Jim Reid της Deutsche Bank σε ερευνητικό σημείωμα.

«Άλλα πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι το τέταρτο bitcoin halving τον Απρίλιο, όπου τα νέα νομίσματα που είναι διαθέσιμα στους ανθρακωρύχους μειώνονται στο μισό για να διατηρηθεί η σπανιότητα, αλλά και περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη ρύθμιση που έρχεται».

“Είτε είστε κυνικός,  είτε προσηλυτισμένος, είτε πιστεύετε ότι είναι φτηνό ή ότι βρίσκεται σε φούσκα, αυτό που είναι σαφές είναι ότι το bitcoin θεσμοθετείται όλο και περισσότερο», πρόσθεσε ο J.Reid.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Πρόσθετες άμυνες σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας θέλει η ESMA
Kρυπτονομίσματα |

Πρόσθετη κυβερνοασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα θέλει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών

Η ESMA ζητά τροποποίηση για την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα με την απαίτηση για εξωτερικούς ελέγχους της άμυνας κατά των χάκερ