
Με τον τραπεζικό κλάδο να ξαναβρίσκει τη… φόρμα του, αλλά και με αρκετούς τίτλους να αντιδρούν μετά την ισχυρή χθεσινή πίεση, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να κλείσει με σημαντικά κέρδη και να δημιουργήσει για ακόμη μία φορά μια απόσταση ασφαλείας από τις κοντινές στηρίξεις του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 1.417,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.402,44 μονάδων (-0,07%) και 1.419,34 μονάδων (+1,13%). Ο τζίρος ανήλθε στα 140 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6 εκατ. τεμάχια αξίας 20,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,12% στις 3.416,97 μονάδες, ενώ στο +0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.406,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,06% στις 1.227,26 μονάδες.
Παραμένει για ακόμη μία ημέρα στα τρέχοντα…
Είναι η ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση που το ΧΑ παραμένει σε ένα εύρος μεταξύ 1.390 – 1.420 μονάδων, συνεχίζοντας τη συσσώρευση του και καταφέρνοντας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να ξεπεράσει τις αναταράξεις που δέχεται σε αυτή τη φάση. Είναι πλέον εμφανές ότι όσα πισωγυρίσματα έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες, δείχνει να μην επιτρέπει, προς ώρας να απειληθεί η πρώτη βάση των 1.385 μονάδων, με ανοχή στις 1.376 μονάδες. Κάτω από αυτά τα επίπεδα θα έχει περάσει από τη συσσώρευση στη διόρθωση και θα προκαλέσει και τη μεγάλη αλλαγή των ισορροπιών σε χαρτοφυλάκια που ήδη καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις.
Ωστόσο, η διστακτικότητα είναι εμφανής, καθώς δεν δίνει την ξεκάθαρη «απάντηση» που αποζητούν πολλοί για το αν έχει ολοκληρώσει τη διόρθωση. Το “σήμα” που προσπάθησε άλλωστε να δώσει την περασμένη εβδομάδα, όταν και ανέκαμψε ελαφρώς από το sell off της Δευτέρας (11/3) ήταν αδύναμο και αναιρέθηκε από την χθεσινή συνεδρίαση, όταν οι περισσότεροι τίτλοι του έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.
Η διστακτικότητα πιθανόν θα αρθεί όταν λυθεί η συσσώρευση και κατοχυρώσει ο γενικός δείκτης το επίπεδο των 1.430 μονάδων. Ο όγκος συναλλαγών παραμένει υψηλότατος, είτε συγκρινόμενος με τις τελευταίες εβδομάδες ή ακόμα και πολλών ετών, εξαιρουμένων ειδικών συνεδριάσεων με αναδιαρθρώσεις δεικτών ή εταιρικά γεγονότα. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί (ή επανενεργοποιηθεί) επενδυτές θεσμικού χαρακτήρα.
Όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, τα επίπεδα των 1.400 – 1.450 μονάδων ήταν ο πρώτος μεγάλος στόχος της αγοράς και των long χαρτοφυλακίων, γι’ αυτό και είναι επόμενο η αγορά να χρειαστεί ένα διάστημα αφομοίωσης των επιπέδων με τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις θέσεων. Και όσο αυτή η αφομοίωση έρχεται δίχως μιας μεγάλη διόρθωση, τόσο παραμένει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, με τον επόμενο μεγάλο στόχο να είναι στη ζώνη των 1.600 μονάδων, ο οποίος ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και καταλύτες για να επιτευχθεί.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς «ανάσανε» από τις πιέσεις των τελευταίων ημερών, κλείνοντας με άλμα 4,23%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil και ΕΛΧΑ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Μυτιληναίος, Autohellas, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Quest, ενώ ΔΕΗ και Eurobank έκλεισαν αμετάβλητες.
Στον αντίποδα, ο Σαράντης διόρθωσε έντονα σήμερα, κλείνοντας στο -2,94%, με τις Ελλάκτωρ και Λάμδα να κλείνουν αμφότερες στο -1%. Μικρές απώλειες σημείωσαν οι Cenergy και Coca Cola.


Latest News

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη

ΕΧΑΕ: Αύξηση κερδών στα 17,3 εκατ. ευρώ το 2024, με μέρισμα 0,29 ευρώ
Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2024 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 54,3 εκ., έναντι 47,1 εκ. της χρήσης 2023

Χάλασε την εικόνα του Μαρτίου η σημερινή βουτιά στο Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 4,81%, με το τρίμηνο να κλείνει στο +14,66%

Χάνει και τις 1.690 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο -4% οι τράπεζες
Η περίοδος αβεβαιότητας συνέπεσε με την ανοδική κόπωση της αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών