
Οι τελευταίες εξελίξεις στην κοινωνία δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Τα επιτεύγματα στην επιστήμη από τη μία πλευρά (τεχνητή νοημοσύνη – ΤΝ και συνθετική βιολογία – ΣυνΒιο) και οι ραγδαίες κοινωνικές αναταράξεις από την άλλη (κουλτούρα αφύπνισης και ιστορικής ακύρωσης) οδηγούν σε φαινόμενα ακατανόητα για τους πολλούς και εντελώς δυσνόητα για τη μεγάλη μάζα των λαϊκών στρωμάτων.
Τα ενδεχόμενα οφέλη από την ΤΝ και τη ΣυνΒιο μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε αλλά σίγουρα πάντα υπάρχουν και μειονεκτήματα λόγω σκοτεινών λεπτομερειών. Υπάρχουν κίνδυνοι ανεξέλεγκτων εφαρμογών της ΤΝ ή κινήσεων βιοτρομοκρατίας μέχρι και τη διάλυση του εθνικού κράτους όπως το έχουμε γνωρίσει και διαβιώσει. Το ζήτημα είναι αν γίνεται αυτές οι τεχνολογίες κάπως να ελεγχθούν ώστε να φανούν χρήσιμες για τους ανθρώπους και να μη μετατραπούν σε εργαλεία καταπίεσης ή ελέγχου τους.
Εκεί όμως όπου τα πράγματα έχουν ήδη οδηγηθεί στα άκρα είναι στις κοινωνικές μεταμορφώσεις που έχουν προκληθεί από ακατανόητες επιβολές νέων ηθικών αξιών που κλονίζουν την καθημερινότητά μας. Οπως λέει ο Piers Morgan στο εντυπωσιακό του βιβλίο «Wake Up» (Ξυπνήστε), Harper Collins, 2020, ο κόσμος έχει τρελαθεί υποστηρίζοντας αρχές και ιδέες παρανοϊκές που προσβάλλουν την κοινή νοημοσύνη. Και το πιο παράδοξο είναι πως οι απόψεις αυτές προβάλλονται από υποστηρικτές του φιλελευθερισμού, που ουσιαστικά ποδοπατούν βίαια τις ιδέες τους. Στην ίδια λογική και ο Κώστας Στούπας στο βιβλίο του «Η επερχόμενη αταξία», Επίκεντρο, 2023 (σελ. 146-147) καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κουλτούρας wοke και της πολιτικής ορθότητας, επισημαίνοντας τον αυταρχισμό τους και την καταπίεση της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης.
Σύμφωνα με τις κριτικές αυτές έχει επέλθει μια βάναυση επιβολή «ορθών» σκέψεων και εκφράσεων που περιθωριοποιούν τον δημοκρατικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Μια ντε φάκτο καταπιεστική λογοκρισία επιβάλλεται και μία μόνο σκέψη γίνεται ανοικτή. Κι αυτά πάντα στα πλαίσια δημοκρατικών δήθεν αρχών και αντιλήψεων. Καθηγητές χάνουν τις έδρες τους σε μεγάλα πανεπιστήμια της Δύσης διότι δεν συναινούν σ’ αυτή τη μονοδιάστατη σκέψη. Συγγραφείς, όπως η Rowling του «Χάρι Πότερ», φιμώνονται και τα βιβλία τους μπαίνουν σε μαύρη λίστα διότι δεν ομονοούν σε αντιλήψεις περί μη ύπαρξης φύλων ή επειδή πιστεύουν πως «υπάρχουν γυναίκες»!
Οι φιλελεύθερες αντιλήψεις γίνονται ακραίες απορρίπτοντας την όποια διαφωνία. Σύμφωνα με τον Piers Morgan, όπως παραπάνω, «οι φιλελεύθεροι (κανονικά) υποστηρίζουν ότι η κοινωνία πρέπει να αλλάζει σταδιακά ώστε το χρήμα, η ιδιοκτησία και η εξουσία – δύναμη να μοιράζεται πιο ισότιμα. Πάνω απ’ όλα οι φιλελεύθεροι οφείλουν να είναι «ανεκτοί» στην αντίθετη άποψη. Εν τούτοις, εδώ κραυγάζουν, χειρονομούν, τσιρίζουν και βγάζουν δηλητήριο καθοδηγώντας όλους μας σ’ έναν κόσμο πλήρους έλλειψης ανοχής και αποπειρώμενοι να εμποδίσουν ή να φιμώσουν την ελευθερία μας του λόγου, ειδικά για τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα» (σελ. 3).
Αυτή η ουσιαστική εξόντωση της διαφωνίας γίνεται προσπάθεια να γίνει ο βασικός τρόπος κοινωνικής συμπεριφοράς των ημερών μας. Οι δημοκρατικές αρχές και παραδόσεις κλονίζονται. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αντίδραση το μέλλον φαντάζει ζοφερό μετά το αναπόφευκτο ξεσήκωμα της λογικής και των λαϊκότερων στρωμάτων.
Δείτε επίσης


Latest News

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους