Δύσκολες ώρες για τον «έκπτωτο βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων Ντο Κουόν: δικαστήριο του Μαυροβουνίου απέρριψε την έφεση του συνιδρυτή της Terraform Labs, με την οποία προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοσή του στη Νότια Κορέα.
Σε ανακοίνωσή του στις 20 Μαρτίου, το Εφετείο του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι επικύρωσε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για έκδοση του Κουόν στη Νότια Κορέα, όπου έχει υπηκοότητα. Ο συνιδρυτής της Terraform Labs θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «πολλά ποινικά αδικήματα» εάν προχωρήσει η έκδοση.
«Αποφασίζοντας επί της προσφυγής του συνηγόρου του κατηγορουμένου, το τμήμα του Εφετείου εκτίμησε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε ορθά διαπιστώσει ότι το αίτημα της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας έφτασε νωρίτερα με τη σειρά άφιξης σε σύγκριση με το αίτημα των ΗΠΑ», είπε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. «Έλαβε μια απόφαση που επιτρέπει την έκδοση του κατηγορούμενου Ντο Κουόν στη Νότια Κορέα».
Ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων, τα πλαστά διαβατήρια και η φυλακή των βαλκανίων
Οι αρχές στο Μαυροβούνιο συνέλαβαν τον Κουόν τον Μάρτιο του 2023 για χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Έκτοτε, παραμένει στη χώρα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα υπέβαλαν ανταγωνιστικά αιτήματα για έκδοση του πάλαι ποτέ μεγιστάνα των crypto.
Η ποινική υπόθεση εναντίον του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες σε επίπεδο κακουργήματος πιθανότατα θα προχωρήσει ακόμη και αν δεν είναι σε θέση να εμφανιστεί αυτοπροσώπως. Δικαστήριο του Μαυροβουνίου αποφάσισε τον Φεβρουάριο να εκδοθεί ο Κουόν στις ΗΠΑ, αλλά οι δικηγόροι του άσκησαν επιτυχώς έφεση κατά της απόφασης τον Μάρτιο.
Δεν είναι σαφές ποιοι, αν υπάρχουν, νομικοί ελιγμοί έχουν στη διάθεσή τους οι δικηγόροι του Κουόν προκειμένου τώρα να πολεμήσουν την έκδοση στη Νότια Κορέα. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επιβάλει σκληρές ποινές σε εγκληματίες που εμπλέκονται σε αδικήματα που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα μετά την κατάρρευση του Terra.
«Κινηματογραφικό σενάριο»
Η υπόθεση του Ντο Κουόν μοιάζει βγαλμένη από σενάριο αστυνομικής ταινίας του Χόλιγουν. Ο Ντο Κουόν συνελήφθη την περασμένη άνοιξη στο Μαυροβούνιο, ενώ είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία ότι εξαπάτησε επενδυτές, αποσπώντας δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενός σχήματος αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Ο Νοτιοκορεάτης ήταν έτοιμος να φύγει από το Μαυροβούνιο. Αυτός και ο συνοδός του του έφτασαν στο αεροδρόμιο όπου τους περίμενε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος για να τους μεταφέρει στο Ντουμπάι. Μέσα στον τερματικό σταθμό VIP, ο Κουόν έδωσε το διαβατήριό του σε έναν αξιωματικό, ο οποίος το πέρασε στο σύστημα και ξαφνικά μια ειδοποίηση άστραψε στην οθόνη. Για τον Νοτιοκορεάτη, είχε σταλεί κόκκινη ειδοποίηση από την Ιντερπόλ – ένα αίτημα σε όλο τον κόσμο για την σύλληψή του.
Ο Κουόν κρατούσε «χαμηλό προφίλ» και βρισκόταν… ινκόγκνιτο στα Βαλκάνια για μήνες, αλλά η τύχη του μόλις είχε τελειώσει. Περίπου δύο ώρες νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ένας πληροφοριοδότης είχε προειδοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Φίλιπ Αντζιτς, ότι ο Κουόν ήταν πιθανόν στη χώρα.
Νότια Κορέα vs ΗΠΑ
Οι αρχές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Κουόν για το ρόλο του σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Τον Μάιο του 2022, δύο brands που δημιούργησε, το TerraUSD και το Luna, κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να χαθούν 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές κρυπτονομισμάτων και δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που ώθησε άλλες εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε χρεοκοπία. Πολλοί επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είπε ψέματα στους επενδυτές. Τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και των παραβιάσεων της νομοθεσίας για τις κεφαλαιαγορές. Οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα έχουν πει ότι εάν καταδικαστεί εκεί, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης στην ιστορία της χώρας για οικονομικό έγκλημα.
Η Terraform
Σημειώνεται πως ο Κουόν αποφοίτησε από το Στάνφορντ το 2015 – τρία χρόνια μετά, ίδρυσε τη startup Terraform Labs, η οποία μέχρι πρότινος είχε βάσεις στη Σιγκαπούρη και στην Κορέα. Ο στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός αλγοριθμικού stablecoin, ενός κρυπτονομίσματος δηλαδή σταθερής αξίας, το οποίο θα ήταν «δεμένο» σε αξία ίση με ένα δολάριο. Το μήνυμα της Terraform Labs ήταν πως ό,τι και να γινόταν το αλγοριθμικό κρυπτονόμισμα σταθερής αξίας θα ανταλλασσόταν πάντα με αξία γύρω στο 1 δολάριο.
Αυτό το κατάφερναν δημιουργώντας και ένα άλλο, αδελφικό κρυπτονόμισμα, το luna, το οποίο έδινε στους κατόχους του δικαιώματα ιδιοκτησίας στο δίκτυο της Terra. Η εταιρεία δημιούργησε ένα πρωτόκολλο το οποίο περιελάμβανε τα δύο κρυπτονομίσματα –το terraUSD και το luna– και λειτουργώντας σαν κεντρική τράπεζα παρακολουθούσε τις τιμές των δύο νομισμάτων, εξισορροπώντας την τιμή του terra με το να τυπώνει και να πουλάει luna.
Οταν η τιμή του terraUSD ήταν πάνω από το ένα δολάριο, το πρωτόκολλο «έκαιγε» luna και «τύπωνε» terraUSD, και το αντίθετο. Κι έτσι ο στόχος της εταιρείας ήταν να γίνονται πραγματικές πληρωμές μέσω αποκεντρωμένων δικτύων χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα, σταθερής αξίας, κρυπτονομίσματα.
Η Terraform Labs αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η υπόθεση έχει μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» λόγω της πολιτικής της σημασίας.