Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης. Αυτό πιστεύουν 14 κράτη-μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεδομένου ότι η γεωπολιτική αστάθεια των τελευταίων χρόνων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει de facto τις αμυντικές ανάγκες των «27» και η χρηματοδότηση των αναγκών αυτών καλό θα ήταν να εξασφαλιστεί με τους συμφερότερους οικονομικά όρους.
Η πρόταση που διατυπώνουν σε κοινή επιστολή τους οι 14 ευρωπαϊκές χώρες για υλοποιηθεί απαιτείται τροποίηση του Καταστατικού της ΕΤΕπ. Κι αυτό επειδή η Τράπεζα δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί αμιγώς αμυντικά προγράμματα. Μπορεί να επενδύσει μόνο στις λεγόμενες «διπλές τεχνολογίες», οι οποίες έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές. Για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για παράδειγμα, για την κατασκευή δορυφόρων, συστημάτων πληροφοριών ή για τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Κομισιόν: Η πρώτη ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική – Οι στόχοι και τα μέτρα
Η εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο ΕΤΕπ ιδρύθηκε το 1958, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Οικονομικών Κοινοτήτων (ΕΟΚ) δηλαδή και ανήκει από κοινού στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Την 1η Ιανουαρίου 2024 την προεδρία της ΕΤΕπ ανέλαβε η ισπανίδα πολιτικός Νάντια Καλβίνιο.
Στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας μετέχει ένας εκπρόσωπος από τους «27», ενώ ένα μέλος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποστολή της ΕΤΕπ είναι η «χρηματοδότηση σχεδίων που συμβάλλουν στον στόχο της ΕΕ, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης», όπως η ίδια η Τράπεζα σημειώνει στην ιστοσελίδα της.
Συγκεκριμένα η Τράπεζα δανείζεται από τις αγορές κεφάλαια τα οποία και στη συνέχεια διαθέτει υπό μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους «για την τόνωση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», για την «στήριξη δράσεων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής» και για την «προώθηση ενωσιακών πολιτικών εκτός της ΕΕ».
8 δισ. ευρώ για τη «διπλή τεχνολογία»
Η ΕΤΕπ χορηγεί το 90% των δανείων της εντός της ΕΕ. Όπως σημειώνει ο Βενσάν Κολάν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos», η Τράπεζα έχει ανακοινώσει επενδύσεις περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2027 σε «πρότζεκτ διπλής τεχνολογίας», σε εφαρμογές δηλαδή που αγγίζουν και τον κλάδο της Άμυνας. Εξ αυτών περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευθεί σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
«Έχει ήδη εγκριθεί ένα σημαντικό επενδυτικό κεφάλαιο. Τα όρια είναι συχνά ασαφή για αυτές τις ‘διπλές τεχνολογίες’, που είναι κρίσιμες για τη διεξαγωγή του πολέμου στη σύχρονη εποχή», δήλωσε στην εφημερίδα ο Τιερί Ταρντί, συνεργάτης-ερευνητής στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ.
Με την επίταση της ρωσικής απειλής οι δεκατέσσερις χώρες θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω. «Είναι επείγον να εκμεταλλευθεί η ΕΕ τη δανειοληπτική ικανότητα της ΕΤΕπ», γράφουν στην κοινή τους επιστολή. «Πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν στην ΕΤΕπ να επενδύσει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την άμυνα, πέρα από τα υπάρχοντα προγράμματα σε διπλές τεχνολογίες», εξηγούν.
Πιέσεις και επιφυλάξεις
Τα κράτη που υπογράφουν την επιστολή ζητούν την «επαναξιολόγηση των υφιστάμενων ορισμών» για τις διπλές τεχνολογίες, καθώς και την «αναθεώρηση του καταλόγου των εξαιρουμένων δραστηριοτήτων και άλλων περιοριστικών κανόνων για την αποδέσμευση κονδυλίων».
Εκτός από το Βερολίνο και το Παρίσι, την κοινή επιστολή υπογράφουν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Πολωνίας και των τριών κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).
«Οι 14 υπογράφοντες ασκούν ισχυρές πιέσεις στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ για να συναινέσουν, παρά την απροθυμία κάποιων εξ αυτών όπως η Αυστρία, που επιθυμεί να διατηρήσει την ουδετερότητά της», γράφει ο ρεπόρτερ της «Les Echos». Ο Κολάν σημειώνει ότι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι «αν η Τράπεζα θα μπορούσε στο μέλλον να επενδύσει σε προγράμματα κατασκευής επιθετικού εξοπλισμού, όπως είναι άρματα μάχης, οβίδες πυροβολικού ή ρουκέτες».
Η πολύτιμη αξιολόγηση «ΑΑΑ»
Η Τράπεζα των κρατών-μελών απολαμβάνει σήμερα μια πολύτιμη πιστοληπτική αξιολόγηση με τριπλό Α που της επιτρέπει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές με τους ευνοϊκότερους όρους. Κάποιοι ωστόσο, φοβούνται ότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα τόσο εύκολα εάν άρχιζε να χρηματοδοτεί εξοπλιστικά προγράμματα επιθετικού πολέμου, σύμφωνα με τη «Les Echos».
«Τα κράτη που υπογράφουν την επιστολή σκοπεύουν να αλλάξουν το παιχνίδι. Η μεταρρύθμιση του Καταστατικού και των επενδυτικών στόχων της ΕΤΕπ θα στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι στο μέλλον θα αυξηθεί η ροή κεφαλαίων στον ευρωπαϊκό αμυντικό τομέα, κάτι που θα καταστήσει πιο αποδεκτές αυτές τις επενδύσεις», δηλώνουν στην εφημερίδα πηγές με γνώση των πρωτοβουλιών.
«Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αμυντικό τομέα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε δημόσια ή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια λόγω των κανόνων για βιώσιμες επενδύσεις, που αυστηροποιούνται όλο και περισσότερο», δήλωσε στη «Les Echos» ο Λουίτζι Σκατσιέρι, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Centre for European Reform.
«Η μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση αμυντικών προγραμμάτων θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι η επένδυση σε αυτόν τον τομέα δεν είναι κάτι το κακό», πρόσθεσε ο Σκατσιέρι.
Latest News
Πώς αμύνονται οι Βρετανοί στην ακρίβεια - Γιατί «σήκωσαν» μετρητά 1 δισ. λίρες σε ένα μήνα
Οι αναλήψεις μετρητών στα υποκαταστήματα του Post Office στη Βρετανία ξεπέρασαν το 1 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο
Οι πρώτες συμβουλές του Ντίμον στον Τραμπ - Σε ποια θέματα δίνει προτεραιότητα
Ο CEO της JP Morgan ρωτήθηκε τι θα συμβούλευε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ - Αυτή είναι η απάντησή του
Γιατί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρώπης πούλησε μερίδιό του στην Tesla
«Είχαμε πρόβλημα» με το πακέτο αμοιβών του Μασκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Stichting Pensioenfonds ABP
Γιατί ο Τζεφ Μπέζος δεν ανησυχεί για τους δεσμούς Μασκ-Τραμπ στην διαστημική κούρσα
Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρακολουθεί την πρώτη εκτόξευση του New Glenn της Blue Origin
Ρεκόρ εξαγωγών και εκτόξευση εισαγωγών της Κίνας με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Τα εμπορικά στοιχεία για την Κίνα τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες με μεγάλη διαφορά,
Από τη Shein στο Vinted - Το πέρασμα από τη γρήγορη μόδα στα μεταχειρισμένα
Zalpha, Millennials και Gen X περνούν από τη μια εμμονή στην άλλη - Γιατί αφήνουν τη Shein και «πιάνουν» το Vinted
Τα μισά αεροσκάφη της Airbus παρέδωσε η Boeing το 2024
Αυξάνεται η δυσπιστία για το αν η αμερικανική Boeing θα επιτύχει να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής της, όπως είχε ανακοινώσει
Tέλος στην τηλεργασία βάζει η JP Morgan - Ζητά να επιστρέψουν όλοι πίσω στα γραφεία
Μεγάλες οι αντιδράσεις των εργαζομένων - Ποια θέματα θέτουν υπόψη της εταιρείας (JP Morgan), η οποία...έκλεισε τα σχόλια στη σχετική ανάρτηση
Πυρκαγιές και δασμοί - Η διπλή απειλή για τον κλάδο κατασκευών στην Καλιφόρνια
Οι μεγάλες φωτιές που κατακαίνε την Καλιφόρνια και το Λος Αντζελες θέτουν νέα δεδομένα στον κλάδο των κατασκευών
Στις στάχτες το Λος Άντζελες - Ετοιμάζει «σχέδιο Μάρσαλ» ενόψει Ολυμπιακών 2028
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια μίλησε στο NBC για τα σχέδιά του σχετικά με την ανοικοδόμηση του Λος Άντζελες στον απόηχο των πυρκαγιών