Περισσότερο από όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι έπεσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση, από 4% τον Ιανουάριο.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6%, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά από πτώση κατά 0,6% τον Ιανουάριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ετήσιο 3,5% για τον Φεβρουάριο και μηνιαίο 0,7%.

Βρετανία: Ανάκαμψη της οικονομίας μετά από την ύφεση

Στα επιμέρους

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανέφερε ότι τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση του πληθωρισμού είχαν τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, ενώ η μεγαλύτερη ανοδική πίεση προήλθε από τη στέγαση και τα καύσιμα.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 5% από έτος σε έτος τον Φεβρουάριο, έναντι 7% τον Ιανουάριο, χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός από τον Ιανουάριο του 2022, ανέφερε η ONS.

«Ο πληθωρισμός μειώθηκε για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα από το πρόσφατο υψηλό του 19,2% τον Μάρτιο του 2023, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό που παρατηρήθηκε εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια», επισημαίνει η στατιστική αρχή.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, διαμορφώθηκε στο 4,5% ετησίως, κάτω από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 4,6% και έναντι 5,1% τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων ότι η πτώση του πληθωρισμού «δημιουργεί το σκηνικό για καλύτερες οικονομικές συνθήκες».

Η ΒοΕ

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προσωρινά στον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, για να αυξηθεί στη συνέχεια μέσα στο έτος.

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής και αναμένεται ευρέως να διατηρήσει για την ώρα τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25% .

«Μετά από δύο σκληρά χρόνια για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ακόμη μια περαιτέρω απόδειξη ότι οι προοπτικές για τους καταναλωτές βελτιώνονται», δήλωσε ο Zara Nokes, αναλυτής παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management, σε email την Τετάρτη.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να πειστεί ακόμη ότι «η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό κερδήθηκε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή