![Υδρογονάνθρακες: Τέλος οι 3D σεισμικές στην Κρήτη, ώρα αποφάσεων για την ExxonMobil](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/28NOE22pgs-ramform-hyperion-2309-rgb-860x484px.jpg)
Ολοκλήρωσε το σειγμογραφικό σκάφος RAMFORM HYPERION της εξειδικευμένης εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS τις εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων (3D) δεδομένων από τις υποθαλάσσιες γεωλογικές δομές νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στόχος ήταν να καταγραφεί με τον πλέον αποτελεσματικό και όσο πιο ευκρινή τρόπο η δυναμικότητα των υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένους στόχους.
Το RAMFORM HYPERION απέπλευσε χθες από τα δύο θαλάσσια μπλοκ που έχει μισθώσει η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Σε αναζήτηση λιμανιών οι πετρελαϊκές για τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου με τον ειδικό εξοπλισμό προχώρησε σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Η ExxonMobil
Με τα νέα δεδομένα καθώς και με εκείνα (2D) που συνέλεξε πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η αμερικανική πετρελαϊκή – είναι ο operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY – θα προχωρήσει σε εκ νέου ερμηνεία τους προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις.
Αποφάσεις που θα αφορούν στη διενέργεια ή μη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στις θαλάσσιες περιοχές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Οι εργασίες πρόσκτησης 3D δεδομένων από το υπέδαφος των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων είναι επί της ουσίας το τελευταίο στάδιο των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil.
Οι πληροφορίες θέλουν το σεισμογραφικό RAMFORM HYPERION να κινήθηκε σε συγκεκριμένη έκταση και με τον εξοπλισμό του να έλαβε γεωφυσικά δεδομένα από συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θεωρούνται ως πιθανοί να έχουν αξιόλογες και αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων.
Ώρα αποφάσεων
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η ExxonMobil αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025.
Αν η απόφαση αυτή είναι θετική ως προς τη διενέργεια γεώτρησης, τότε θα απαιτηθεί να τρέξουν διαδικασίες ωρίμανσης της.
Όπως για παράδειγμα η έκδοση περιβαλλοντικών αδειών αλλά και η διασφάλιση κατάλληλης λιμενικής υποδομής για τη δημιουργία εφοδιαστικής βάσης. Επίσης θα πρέπει να προηγηθεί και η μίσθωση γεωτρύπανου.
Στο σενάριο που θέλει τον πετρελαϊκό κολοσσό να λαμβάνει επενδυτική απόφαση τότε και με βάση τα προηγούμενα δεδόμενα αυτή θα διενεργηθεί εντός του 2025.
NAVTEX
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει NAVTEX δεσμεύοντας συγκεκριμένη έκταση για την εκτέλεση των εργασιών του RAMFORM HYPERION και άλλων δύο συνοδευτικών σκαφών.
Η NAVTEX δέσμευε την θαλάσσια περιοχή μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Με βάση τα νεότερα δεδομένα, τα σκάφη της PGS ολοκλήρωσαν νωρίτερα τις σεισμικές έρευνες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια