
Μια δυστοκία στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στις τάξεις των αναλυτών, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αργά ή γρήγορα ο κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία εκ των βασικών αδυναμιών του. Και δεν είναι άλλη από την ποιότητα των κεφαλαίων του, δεδομένου του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και τις διοικήσεις των τραπεζών, αναζητούν τρόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά και να αφήσει οριστικά ο κλάδος πίσω του τη «βαριά κληρονομιά» της κρίσης.
Τράπεζες: Μερίσματα και πιστωτική επέκταση οι επόμενοι στόχοι
Μέχρι τότε όμως δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση του Πυλώνα ΙΙ, η οποία είναι στο 2,5% καθώς παραμένει υψηλή η βαρύτητα του DTC στο μείγμα των εποπτικών κεφαλαίων.
Άλλωστε και το ίδιο το ΚΕΠΕ είχε επισημάνει πρόσφατα το ζήτημα, τονίζοντας ότι απαιτείται η επιτάχυνση της απόσβεσης των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs), ούτως ώστε να αυξηθεί ουσιαστικά η ποιότητα των κεφαλαίων. Όπως επισημαίνεται, τα DTCs είναι εν δυνάμει κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση και καθιστούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οιονεί δημόσιο (quasi-public), και, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούνιο 2023 αυτά αποτελούσαν το 51% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων. Επιπλέον, υπάρχουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs) ύψους 6,6 δισ., εκ των οποίων τα 2,4 δισ. προσμετρούνται στην κεφαλαιακή βάση και αποτελούν το 9% σχεδόν των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.
Τι είναι τα DTCs
Από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, οι τράπεζες παλεύουν με μια σοβαρή διαρθρωτική αδυναμία: μεγάλο μέρος αποδίδεται σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) από τη μεταφορά ζημιών.
Το 2012 το κράτος χορήγησε στις τράπεζες αποζημιώσεις για τις απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων, το γνωστό PSI. Είναι επίσης κοινή πρακτική για τις τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής κρίσης να πιστώνουν DTC έναντι των ιδίων κεφαλαίων τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα, η πρακτική ήταν πέραν του δέοντος διαδεδομένη.
Τα συνεχή «καμπανάκια» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε κάθε έκθεσή της για τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τονίζει το ζήτημα της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο του 2023, διαπίστωσε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων υποχώρησε ελαφρά και η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει χαμηλή. Τον Ιούνιο του 2023, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 ratio – CET1 ratio) σε ενοποιημένη βάση μειώθηκε σε 14,2%, από 14,5% τον Δεκέμβριο του 2022, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης από την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του ΔΠΧΑ 9 και της αύξησης του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού.
Η επίπτωση αυτή μετριάστηκε από την υψηλή κερδοφορία χρήσης και από ενέργειες ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων που πραγματοποίησαν οι τράπεζες (π.χ. εκδόσεις τίτλων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου).
Αντίστοιχα, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio – TCR) υποχώρησε σε 17,3% από 17,5%. Επισημαίνεται ότι οι δείκτες αυτοί υπολείπονται του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούνιος 2023: CET1 16,0% και TCR 20,0%).
Επιπρόσθετα, η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή. Τον Ιούνιο του 2023, οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανέρχονταν σε 13,4 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 51% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 52% στο τέλος του 2022).
Επιπλέον, στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζικών ομίλων περιλαμβάνονται αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Assets – DTAs) ύψους 2,4 δισ. ευρώ, που αποτελούν περίπου το 9%.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs) ύψους 3,9 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών, ωστόσο η επίτευξη επαρκούς μελλοντικής κερδοφορίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αποτελέσουν κίνδυνο για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, είχε αναφέρει η ΤτΕ.


Latest News

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

O κύβος ερρίφθη – Η Premia σχεδιάζει άντληση 40 εκατ. μέσα από ΑΜΚ με μετρητά
Πρόταση της διοίκησης της Premia για AMK έως 40 εκατ. ευρώ στην Γενική Συνέλευση της 8ης Μαΐου – Η τιμή διάθεσης θα οριστεί σε εύλογο χρόνο

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της AEGEAN σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025