Η κεντρική απόφαση της Unilever να αυτονομηθεί παγκοσμίως ο κλάδος του παγωτού, στέλνοντας 7.500 εργαζόμενους στην ανεργία, άφησε τους πάντες… παγωτό και στην Ελλάδα. Άλλωστε δεν είναι every day business να αλλάζει το status του μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς.

Unilever: Αφήνει τα παγωτά – Περικοπές 7.500 θέσεων εργασίας

Μιλώντας ωστόσο ο ΟΤ με τον κο Γιώργο Τζαβάρα, Head of Ice Cream South Central Europe & South Eastern Europe της Unilever, ο οποίος έχει την ευθύνη της περιφέρειας Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης στην οποία εκτός από την Ελλάδα ανήκουν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο η Μολδαβία, η Αλβανία, το Κόσσοβο, η Κύπρος και η Βόρεια Μακεδονία, το τι μέλλει γενέσθαι κάπως φωτίστηκε.

Γιώργος Τζαβάρας, Head of Ice Cream South Central Europe & South Eastern Europe της Unilever

Ο κος Τζαβάρας λοιπόν, ο οποίος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, όπως άλλωστε συνέβη με όλα τα στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού στον κλάδο του παγωτού διεθνώς, αναφέρει στον ΟΤ ότι στην ελληνική αγορά δεν αλλάζει κάτι αυτή τη στιγμή, με την εταιρεία να συνεχίζει τα πλάνα της όπως τα έχει τα καταρτίσει. Μάλιστα, τόνισε ότι η ελληνική δραστηριότητα της Unilever στο παγωτό λειτουργεί ήδη σχεδόν αυτόνομα, λέγοντας ότι είναι ελάχιστα τα τμήματα που είναι κοινά με το υπόλοιπο cluster.

Επεσήμανε δε ότι όλη η διαδικασία για τον διαχωρισμό του παγωτού, που πέρσι παρήγαγε έσοδα 7,9 δισ. ευρώ για την Unilever, θα τελειώσει στο τέλος του 2025, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει αυτή την ώρα πως θα λειτουργήσει η νέα εταιρεία.

Η καταπληκτική πορεία στην Ελλάδα και σύννεφα παγκοσμίως

Ο κλάδος του παγωτού με μάρκες όπως Magnum, Ben & Jerry’s, Viennetta, Carte d’Or, Cornetto κ.ά., που αντιπροσωπεύει το 16% των συνολικών πωλήσεων του πολυεθνικού ομίλου, δεν είχε το 2023 την αναμενόμενη πορεία που θα ήθελε η διοίκηση.

Μιλώντας σε αναλυτές πριν ένα μήνα ο διευθύνων σύμβουλος Hein Schumacher είπε ότι ήταν «μια απογοητευτική χρονιά για το παγωτό», καθώς το λειτουργικό περιθώριο για την κατηγορία μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης στο 10,8% ως συνέπεια του χαμηλού μικτού περιθωρίου από τον πληθωρισμό κόστους «και της απομόχλευσης όγκου που υπερβαίνει την τιμολόγηση».

Αντίθετα με τα παγκόσμια τεκταινόμενα, η ελληνική αγορά αποδείχθηκε «καταπληκτική» για τα παγωτά της Unilever, όπως αναφέρει ο κος Τζαβάρας.

Ο τζίρος της εταιρείας στην Ελλάδα το 2023 έφθασε στα 100 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 10,4% σε σχέση με το 2022, ενώ σήμερα συνυπολογίζοντας τα μικρά σημεία (περίπτερα, mini market), την τουριστική αγορά και τα σούπερ μάρκετ κατέχει συνολικό μερίδιο περίπου στο 33%.

Οι πωλήσεις συνολικά στο cluster της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσσοβο) ανήλθαν στα 112 εκατ. ευρώ το 2023.

Σύμφωνα με τον κο Τζαβάρα και εφέτος – ήδη η σεζόν έχει ξεκινήσει για τους απανταχού παγωτατζήδες – ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται να τρέξει επίσης με 10%, χωρίς μάλιστα το ατού των ανατιμήσεων, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε αυξήσεις τιμών σε πολύ μικρό ποσοστό προϊόντων.

Έρχονται καυτές ανακατατάξεις στην παγωμένη αγορά των 250 εκατ. ευρώ

Παρότι αυτή τη στιγμή και ίσως για πολλούς μήνες ακόμη η αγορά του παγωτού στην Ελλάδα, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ να μην αλλάζει λόγω της απόφασης της Unilever, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε στα λάδια και στις μαργαρίνες όταν ο πολυεθνικός όμιλος πούλησε τη δραστηριότητα πριν 6 χρόνια ενδεχομένως να υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις μεσοπρόθεσμα.

Άλλωστε η αγορά του παγωτού ήδη αλλάζει. Η ΔΕΛΤΑ που είχε πουλήσει τη δραστηριότητά της στο παγωτό στη Nestle το 2006 επέστρεψε στο παγωτό εξαγοράζοντας την Cold Sin του Γιώργου Γιαννίτση, δηλαδή τον 4ο παίκτη στο παγωτό μετά τις Unilever, Froneri (κοινοπραξία της Nestle και της βρετανικής R&R) και Κρι Κρι του Παναγιώτη Τσινάβου. Η ΕΒΓΑ, η οποία έχει μετονομαστεί σε EMFI από το 2019, επαναδραστηριοποιείται στη λιανική αγορά παγωτού με το σήμα Menne, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί το επόμενο διάστημα και παγωτό ΑΓΝΟ από τους αδελφούς Σαράντη (Όλυμπος, Τυράς). Επίσης «υποσχετική» για δυναμική επαναφορά έχει και η Παγωτά Δωδώνη που πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Βενέτη.

Στην περίπτωση λοιπόν που βγει mandate για την Algida κάποια στιγμή στο μέλλον, πολλοί θα ενδιαφερθούν και η μάχη θα είναι μεγάλη.

Εξάλλου η Unilever επεσήμανε ότι η αυτονόμηση του κλάδου του παγωτού δεν αποκλείει κι άλλες επιλογές, όπως η απευθείας πώληση της επιχείρησης.

Κατανάλωση στα δύο άκρα

Αν και η αγορά του παγωτού στην Ελλάδα εξακολουθεί να βασίζεται στο out of home, καθώς μόλις ένα στα τέσσερα παγωτά αγοράζονται στο σούπερ μάρκετ, είναι αξιοσημείωτη ως τάση της αγοράς η στροφή του καταναλωτικού κοινού στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία έχουν ως κύριο κανάλι πώλησης την οργανωμένη λιανική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των private label παγωτών σε αξία πωλήσεων ξεπέρασε το 2023 το 46%, όταν η Froneri έφθασε στο 15,2%, η Algida (Unilever) στο 11,7%, η Κρι-Κρι στο 9,3% και η ΕΒΓΑ (το 2010 η ΕΒΓΑ, συμφερόντων Φιλίππου, πούλησε στη Unilever τα σήματα παγωτού, συνεχίζοντας ωστόσο την παραγωγή των προϊόντων στις εγκαταστάσεις της στην Ιερά Οδό) στο 4,2%.

Ταυτόχρονα πάντως, ανεβαίνουν και οι premium μάρκες παγωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παγωτά Ben & Jerry’s που σύμφωνα με τον κο Τζαβάρα έχουν 4πλασιάσει τον τζίρο τους, ενώ πέρσι αποδείχθηκαν ως η πολυτιμότερη μάρκα της εταιρείας στην Ελλάδα καταγράφοντας άνοδο κατά 35%.

Βεβαίως η Ben & Jerry’s αποτελεί αγκάθι στο μαλακό υπογάστριο της πολυεθνικής. Υπενθυμίζεται ότι η Ben & Jerry’s, η οποία έχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο από τότε που εξαγοράστηκε από την αγγλο-ολλανδική εταιρεία, έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με τη Unilever για τη στάση της τελευταίας στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις