
Τη νέα εφαρμογή myAADEapp για τα κινητά τηλέφωνα η οποία έρχεται να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων με την εφορία παρουσίασε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.
Την εφαρμογή μπορούν να κατεβάσουν από σήμερα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους σε μία μόνο εφαρμογή όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμής και να πληρώνουν με IRIS ή κάρτα φόρους και δόσεις ρυθμίσεων.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής « δεν μπορεί να κάνουμε την πληρωμή των φόρων πιο ευχάριστη αλλά θα την κάνουμε πιο εύκολη» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να «παίζουμε το κράτος στο χέρι» και αυτή είναι μόνο η αρχή.
Το MyAADEApp
Η νέα εφαρμογή θα περιέχει σε πρώτη φάση:
1. Πληρωμή οφειλών μέσω IRIS ή κάρτας
2. Τα αιτήματα και τα ραντεβού που θα έχουν κλείσει οι φορολογούμενοι
3. Τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις. Θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όπως πληρωμή δόσεων ρύθμισης, ή φόρων. Δύο, τρεις ημέρες πριν λήξη η προθεσμία της πληρωμής θα ειδοποιούνται στο κινητό τους μέσω της εφαρμογής.
4. Στοιχεία επικοινωνίας, IBAN. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν ή να αλλάξουν το IBAN
5. MyWallet: Θα υπάρχουν όπως φορολογική ενημερότητας, στοιχεία μητρώου και τέλη κυκλοφορίας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης η νέα εφαρμογή είναι ένα φορολογικό ημερολόγιο και ένα φορολογικό ξυπνητήρι που οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.
Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι σε λίγες ημέρες έρχεται ο προσωπικός αριθμός για να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η νέα εφαρμογή φέρνει πιο κοντά τον πολίτη στη διοίκηση.
Χατζηδάκης: Βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού
Για ένα βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού κάνει λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του σχετικά με τη νέα εφαρμογή myAADEapp.
Ο υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 2024 είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονα τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό στην ΑΑΔΕ επισημαίνοντας ότι αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και ο νόμος που προβλέπει καθολική εφαρμογή του myDATA. Επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Θέσπιση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολογίου. Και διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η οποία, όπως τονίζει, θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει στην ανάρτησή του:
Η νέα, χρηστική εφαρμογή myAADEapp έρχεται να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Σωστότερα, λιγότερο δύσκολη 😊😊, διότι όταν μιλάει κανείς για φόρους ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποεί τη λέξη «ευκολία». Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο, αλλά κι ως φορολογικό «ξυπνητήρι». Ο μέσος πολίτης μπορεί να έχει πλέον στο κινητό του τηλέφωνο την «ακτινογραφία» των φορολογικών του υποχρεώσεων. Και μπορεί να κάνει μια σειρά από ενέργειες, όπως έκδοση φορολογικής ενημερότητας, εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, να ενημερωθεί για επιστροφές φόρων, να λάβει ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμών κ.λπ.
Η νέα αυτή εφαρμογή είναι ένα βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Και το 2024 είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονα τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό στην ΑΑΔΕ, πράγμα για το οποίο τόσο εγώ όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ακριβώς στοχεύει και ο νόμος που περάσαμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: Καθολική εφαρμογή του myDATA. Επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Θέσπιση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολογίου. Και διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η οποία θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.
Επιπλέον, η νέα αυτή εφαρμογή εντάσσεται στο πλαίσιο κι άλλων πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Όπως: Το νέο τηλεφωνικό κέντρο που ετοιμάζεται κατά τα πρότυπα του 1555. Η νέα, πιο χρηστική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Το chatbot που, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα των φορολογουμένων. Η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και εν γένει η αυτοματοποίηση της υποβολής τους. Και η ίδρυση των νέων υπηρεσιών φορολογικής εξυπηρέτησης.
Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όσους εργάστηκαν για τη νέα αυτή εφαρμογή: στον Γιώργο Πιτσιλή, στον Δημήτρη Παπαστεργίου και στις ομάδες τους. Τόσο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τους το χρωστάμε!


Latest News

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» - Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει ν' ανησυχούν...
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές - Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα