Θα νομοθετηθεί;

Υποθέτω ότι γνωρίζετε ότι οι πάροχοι των POS αποσπούν ιδιαίτερα υψηλές προμήθειες από τους επαγγελματίες – κυρίως από τα μίνι μάρκετ, τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα. Σε σημείο μάλιστα που σε μικρού κόστους συναλλαγές πχ τσιγάρα, οι επαγγελματίες χάνουν, αντί να κερδίζουν έστω και… 1 λεπτό. Μαθαίνω λοιπόν ότι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί η απαγόρευση της παροχής προμήθειας για συναλλαγές συνολικού ύψους μέχρι και 10 ευρώ. Ελπίζω πως τελικώς θα πρυτανεύσει η λογική. Και θα νομοθετηθεί!

Εναλλακτική

Επί του ιδίου θέματος συνέχεια. Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε για το εύρος που παρατηρείται στην αξιοποίηση του ΙRIS και τις υπηρεσίες άμεσων πληρωμών. Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μία εναλλακτική δυνατότητα πληρωμών, που προβλέπεται από τη νομοθεσία….

Πίεση

Η προσπάθεια του κ. Χατζηδάκη, εν προκειμένω, είναι να πείσει τους acquires, δηλαδή τους προμηθευτές των POS, ή «ποσάδες» όπως τους λένε στο υπουργείο, να μειώσουν τις προμήθειες. Και το «προμοτάρισμα» από τον υπουργό του συστήματος IRIS είναι μία εμφανής πίεση. Ενα μήνυμα – πως υπάρχει και εναλλακτική δυνατότητα.

Χρονοτριβούν

Αυτές οι συζητήσεις γίνονται εδώ και αρκετό διάστημα. Ο κ. Χατζηδάκης πιέζει τους «ποσάδες» να μειώσουν τις προμήθειες. Έχoυν διευρυνθεί τόσο σημαντικά οι συναλλαγές μέσω των pos που πραγματικά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη μείωση των προμηθειών, υποστηρίζουν στο υπουργείο.

Το IRIS

Αυτοί όμως τον… «χαβά» τους. Συνεχίζουν να κωλυσιεργούν. Και πηγαίνουν από συζήτηση σε συζήτηση. Χωρίς φυσικά κατάληξη. Μου λένε λοιπόν ότι αν επιμείνουν σ΄ αυτή τη στάση το υπουργείο θα κάνει… «πύραυλο» το IRIS και φυσικά είναι αυτοί που θα βγουν χαμένοι….

——————–

Γιορτές…

Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας – επικεφαλής μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ). Και δεν του λείπει – αν μη τι άλλο – το χιούμορ. Σε ανάρτηση του χθες στο Linkedin, με την οποία προσπαθεί να διατυπώσει την άποψη του κλάδου σχετικά με τα μέτρα, που το υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει για τον περιορισμό της ακρίβειας, σημειώνει ότι «αυτές τις μέρες γιορτάζουμε τα 4α γενέθλια του παγώματος μικτού κέρδους σε μερικές χιλιάδες προϊόντα που πουλάμε στα Super market»!

Άδηλο

Και προσθέτει πως «το έκτακτο μέτρο ξεκίνησε για να αντιμετωπίσει πιθανή αισχροκέρδεια στον καιρό του Covid 19 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με άδηλο χρονικό ορίζοντα»….

Αλλα έξι

Σημειώνει μάλιστα ότι «έκτοτε ελήφθησαν και άλλα έξι σημαντικά μέτρα από την κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση της υπερβολικής κερδοφορίας προμηθευτών και Super markets. Κανένα δεν έχει ως σήμερα καταργηθεί, ενώ θεωρείται πιθανή η λήψη και άλλων μέτρων»!

Στα όρια

Υπαινικτικά επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στη λειτουργία της Αγοράς, κινούμενη στα όρια των συνταγματικών διατάξεων (αρ. 5 παρ. 1 και αρ. 25 παρ. 1), είναι φανερό ότι θεωρεί πως δεν λειτουργεί από μόνη της αποδοτικά και ανταγωνιστικά. Ότι ο ελλιπής ανταγωνισμός επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αυξάνουν το κέρδος τους σε βάρος του καταναλωτή». Μάλιστα!

Δεν είναι όπως φαίνονται…

Και εξηγεί προκειμένου να άρει τις «παρεξηγήσεις» ότι «μπορώ όμως να γνωρίζω καλά τα στοιχεία των Super market. Οι τελευταίοι δημοσιευμένοι ισολογισμοί δείχνουν μέση καθαρή κερδοφορία 1,47%. Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 ευρώ που πληρώνει ο πελάτης στο ταμείο (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου), μόλις 1,2 ευρώ μένει στα ταμεία του Super market ως καθαρό κέρδος.

Από αυτό πρέπει να πληρωθούν οι φόροι, οι επενδύσεις και τα μερίσματα.

Αναμφίβολα ο κύκλος εργασιών μας είναι πολύ μεγάλος και το τελικό ποσό μπορεί να είναι αρκετά σεβαστό. Έχουμε όμως και αρκετές περιπτώσεις οριακής κερδοφορίας, ακόμα και ζημιών»….

Συμπίεση;

Και το μήνυμα προς το υπουργείο Ανάπτυξης – κι όχι μόνο! – είναι σαφές «δεν χρειάζεται περισσότερο από απλή λογική για να σκεφτεί κανείς ότι περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων κέρδους θα οδηγήσει σε δημιουργία προβληματικών επιχειρήσεων, τις οποίες μετά θα τρέχει το κράτος να διασώσει». Η αναφορά προφανώς παραπέμπει στην εξαγορά της χρεοκοπημένης Μαρινόπουλος ΑΕ από τον όμιλο Σκλαβενίτη το 2016!

——————–

Μπιλμπάο

Στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων, πραγματοποιείται από σήμερα 20 μέχρι και τις 22 Μαρτίου μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς εκθέσεις για την αιολική ενέργεια.

Τη διοργανώνει η WindEurope, ο ευρωπαϊκός φορέας εκπροσώπησης των εταιριών παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνεται και συνέδριο όπου συμμετέχουν πλήθος εκπροσώπων των κυβερνήσεων χωρών της Ε.Ε. αλλά και της βιομηχανίας των ανεμογεννητριών και άλλων εταιρειών ΑΠΕ. Θέση έχουν και ακαδημαϊκοί και άλλοι επιστημονικοί φορείς.

«Ο άνεμος μας, η αξία μας», είναι ο τίτλος της φετινής ετήσιας έκθεσης στην οποία θα συγκεντρωθούν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, συμμετέχουν 520 εταιρείες με τα δικά τους περίπτερα και θα μιλήσουν στο συνέδριο 14 υπουργοί και 400 εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτική και τη βιομηχανία.

Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου

Ανάμεσα στους 14 υπουργούς βρίσκεται και η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία συνοδεύεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Άρη Στεφάτο αναμένεται να μιλήσει για την πορεία της πράσινης μετάβασης στη χώρα μας.

Ο κ. Στεφάτος δε, συμμετέχοντας σε άλλο πάνελ θα αφηγηθεί το story της χώρας μας στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενά πλάνο, το οποίο έχει δρόμο μπροστά του.

Στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών καθώς και η παρουσίαση των πρωτοβουλιών και του πλαισίου που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories