Εξαιρετικές προβλέψεις και για τις εκτελέσεις κόρνερ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και μάλιστα υψηλού επιπέδου προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, για τον Zhe Wang στην Google DeepMind ( ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης), τα κόρνερ θα μοιάζουν πλέον με παιχνίδι σκακιού, καθότι και τα δύο παρουσιάζουν αντίπαλες πλευρές έτοιμες να αντιδράσουν σε μία μόνο επικείμενη κίνηση. Το δίχως άλλο, η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μια επανάσταση. Το ποδόσφαιρο ικανοποιεί και με το παραπάνω αυτή την απαίτηση.

Οι παίκτες της παγκόσμιας ελίτ φορούν γιλέκα που μετρούν τους καρδιακούς παλμούς, τη θέση, την ταχύτητα και τη δύναμη που ασκείται, ενώ οι αναλυτές της ομάδας παρακολουθούν ώρες υλικού για να καταγράψουν τα ποσοστά κατοχής και τον αριθμό των πασών, των σουτ και των τερμάτων.

Το στατιστικό μοντέλο

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου στο Nature Communications, ο κ. Wang και οι συνάδελφοί του συνεργάστηκαν με το προσωπικό της ποδοσφαιρικής ομάδας Λίβερπουλ για να τροφοδοτήσουν αυτά τα δεδομένα σε ένα στατιστικό μοντέλο γνωστό ως νευρωνικό δίκτυο γραφημάτων (GNN).

Στη συνέχεια μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο για να προβλέψουν ποιος παίκτης του γηπέδου θα κατέληγε να κάνει την πρώτη επαφή με την μπάλα και μάλιστα με παρόμοια ακρίβεια ανθρώπων που είναι ειδήμονες.

Ως εκ τούτου, οι προπονητές σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να βαδίζουν μπροστά από τους πάγκους τους με ενθουσιασμό για την είδηση. Κατά τη διάρκεια των κανονικών 90 λεπτών ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, είναι σπάνιο να αντιμετωπίσεις την ίδια κατάσταση δύο φορές.

Ωστόσο, τα κόρνερ, τα οποία είναι μια κατεξοχήν επαναλαμβανόμενη διαδικασία, αποτελούν το επίκεντρο πολλών ωρών εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Και το να τα πηγαίνεις καλά σε αυτά αποδίδει.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Άρσεναλ, η οποία βρισκόταν στην κορυφή της Premier League όταν δημοσιεύτηκε αυτή η ερευνητική εργασία, έχει πετύχει 13 γκολ από κόρνερ σε σύνολο 70 γκολ κατά τη φετινή σεζόν. Τα μικρά πλεονεκτήματα σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Οι 352 διαστάσεις!

Το GNN της DeepMind λειτουργεί δημιουργώντας στατιστικές σχέσεις μεταξύ των δεδομένων που συλλέχθηκαν και από τους 22 παίκτες κατά τη διάρκεια 7.176 εκτελέσεων κόρνερ.

Κάθε εκτέλεση κόρνερ αναπαρίσταται τελικά ως διάνυσμα σε έναν χώρο 352 διαστάσεων, κάτι που είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο να το απεικονίσει. Όμως, είναι εύκολο για έναν υπολογιστή να το επεξεργαστεί.

Τα κόρνερ που εκτελέστηκαν με παρόμοιο τρόπο βρέθηκαν κοντά μεταξύ τους σε αυτόν τον χώρο, επιτρέποντας στο μοντέλο να κάνει προβλέψεις για νέα στημένα.

Νέες τακτικές

Το μοντέλο ήταν επίσης ικανό να χρησιμοποιήσει αυτή την ανάλυση για να υποδείξει νέες τακτικές.

Και, με βάση τις αξιολογήσεις πέντε εμπειρογνωμόνων από την Λίβερπουλ, οι τακτικές που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη για τα κόρνερ ήταν εξίσου καλές με αυτές που πρότειναν οι προπονητές. Στην πραγματικότητα, όταν παρουσιάστηκαν 50 ζεύγη κόρνερ, ένα πραγματικό και ένα με μια βελτίωση που πρότεινε η τεχνητή νοημοσύνη, το 90% των προτάσεων της τεχνητής νοημοσύνης βρήκαν σύμφωνη την πλειοψηφία των ειδικών.

Ο κ. Wang, ο οποίος ομολογεί ότι «δεν είναι οπαδός του ποδοσφαίρου», λέει ότι το άθλημα προσφέρει ένα ασφαλές και ελεγχόμενο πεδίο δοκιμών για την ανάπτυξη βοηθητικών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική περίθαλψη ή την άμυνα. Εξάλλου, το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι, όπως παρατήρησε κάποτε ο Bill Shankly, πρώην προπονητής της Λίβερπουλ, πολύ πιο σημαντικό από αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπάρχει κίνδυνος να πάρει η AI τα ηνία από τον άνθρωπο;

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στη συλλογική μας φαντασία, είναι συνηθισμένο να ακούμε τέτοιου είδους ανησυχίες. Έχουν, ωστόσο, βάση;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit