Το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, μετά και τις νέες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για τις επόμενες κινήσεις πολιτικής της Federal Reserve, ακολουθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναρριχάται στη ζώνη των 1.430 μονάδων, σε μια προσπάθεια να λύσει τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,04% στις 1.432,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.456,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,90% στις 1.238,33 μονάδες.
Δάκτυλος… Fed
Από την Ασία έως και την Ευρώπη το κλίμα στις αγορές είναι ιδιαιτέρως θετικό, με τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ να απορροφούνται με εξαιρετική ευκολία. Η αγορά όμως οδηγείται υψηλότερα από την πλειονότητα των τίτλων, η οποία δείχνει να ξεσπά ανοδικά μετά από ένα πολυήμερο διάστημα εσωτερικής διόρθωσης.
Αυτό επιβεβαιώνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), ο οποίος βλέπει ότι η ελληνική αγορά έχει την ισχύ να απορροφά «αναίμακτα» τις όποιες (έως τώρα) μικρό – διορθώσεις. Στο προσκήνιο έχουν βγει πλην των large caps και οι εισηγμένες «ξεχασμένων» για τους πολλούς κλάδων, όπως η Πληροφορική, με deals που λαμβάνουν χώρα ακόμη και σε premium.
Κατά τον ίδιο, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (η οποία φλερτάρει με την ύφεση) συντηρούν την φετινή υπερ-απόδοση και το δομικό ράλι του ΧΑ σε πολυετή υψηλά.
Σε μια συγκυρία που το ΤΧΣ αποδεικνύει ότι δύναται να αποεπενδύει με άνεση ποσοστά στον αναγεννηθέντα τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ο κ. Στεριώτης ότι η επανένταξη του ελληνικού ΧΑ στο «κλαμπ» των Ανεπτυγμένων Αγορών αποτελεί, παρά την τελευταία ετυμηγορία της Moody’s, κάτι περισσότερο από εφικτό στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο.
Τα funds που θα «αναγκαστούν», ακολουθώντας διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, να επενδύσουν στο ΧΑ προσφέροντάς ρευστότητα και… σοβαρότητα στο ταμπλό, είναι σε θέση να «σύρουν το κάρο» των αποτιμήσεων στο μέλλον και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν εγχώρια ή διεθνή «ατυχήματα» που θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των διαπραγματευόμενων.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης κερδίζει 3,02%, με τις Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΔΕΗ να σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Autohellas, Alpha Bank, Cenergy, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Quest, ΟΠΑΠ, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, ενω η Εθνική δυσκολεύεται στα 7,46 ευρώ, αν και άρχισε τις συναλλαγές εμφανώς ανοδικά.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου