Με επενδύσεις συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε τη διετία 2022-2023 η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Philosofish AE που αφορούν σε ιχθυογενετικές μονάδες, σταθμούς, συσκευαστήρια, μηχανήματα, τεχνολογία, νέα σκάφη συλλογής ψαριών, πιστοποίηση και εκσυγχρονισμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Λυμπέρης στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην περιοχή του Αγίου Σεραφείμ στη Στερεά Ελλάδα, για τη φετινή χρονιά τηρείται στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω των εξελίξεων στον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Avramar.

Philosofish: Επενδύσεις 15+2 εκατ. ευρώ και στο βάθος εξαγορές

Στο πλαίσιο αυτό, η Philosofish αποφάσισε την αναβολή υλοποίησης επένδυσης για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και συσκευασίας ψαριών στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας όπου έχει εξαγοράσει μια έκταση περίπου 80 στρεμμάτων. «Η κατάσταση στην Avramar μάς αναγκάζει να είμαστε συγκρατημένοι με τις επενδύσεις. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί καθώς επηρεάζεται συνολικά η πορεία του κλάδου», ανέφερε ο ίδιος.

Εστιάζοντας στην περυσινή χρονιά, ο κ. Λυμπέρης την χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη», καθώς η πώληση των ψαριών σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους, από την ηγέτιδα εταιρεία Avramar προκάλεσε συνολική πτώση των τιμών στον κλάδο.

Αναφορικά με την Philosofish, τόνισε ότι το 2023 έκλεισε με ζημιές ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα κέρδη. ‘Αλλωστε ήδη οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα, κυρίως στην τσιπούρα. Ο τζίρος το 2023 διαμορφώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Έμφαση

Την ίδια ώρα η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην παραγωγή έτοιμων προς μαγείρεμα ψαριών αποστεωμένα, απεντερωμένα και φιλεταρισμένα ψάρια που πωλούνται σε περιβάλλον τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP). Μάλιστα, τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η νέα γραμμή παραγωγής και ήδη γίνονται συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τη διάθεσή τους. Σημειώνεται ότι εκτός από την ελληνική αγορά, η Philosofish διαθέτει φιλεταρισμένα ψάρια και σε ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Συνολικά η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε 27 χώρες με κυριότερες την Ιταλία και την Ισπανία.

Συνεχίζοντας την εφαρμογή πρακτικών για τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, η εταιρεία πραγματοποίησε εχθές την πιλοτική χρήση Eco Net (οικολογικών διχτυών) στις εγκαταστάσεις στον ‘Αγιο Σεραφείμ, στην Στερεά Ελλάδα. Η παραπάνω πρωτοποριακή ενέργεια αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Philosofish με την Diopas, που είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα βιώσιμα δίχτυα και την Aquafil, η οποία διατηρεί μακροχρόνια εμπειρία στην παραγωγή του ανακυκλωμένου νάιλον ECONYL.

Τα νέα, επαναστατικής τεχνολογίας ανακυκλωμένα δίχτυα, που τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Philosofish στον Αγ. Σεραφείμ, θα παραμείνουν στο νερό για αξιολόγηση και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Εκεί θα ελεγχθούν για αλλοιώσεις, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητά τους και την απόδοσή τους σε πραγματικές συνθήκες.

«Η πολυετής μας εμπειρία, μας δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάζουμε δίχτυα σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας, όσο πολύπλοκα και να είναι αυτά κατασκευαστικά. Στην Δίοπας, είμαστε πολύ περήφανοι που κατασκευάσαμε το 1ο δίχτυ ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά και δίχτυα νάιλον, ανοίγοντας τον δρόμο για την χρήση βιώσιμων διχτυών στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας» δήλωσε με αφορμή την έναρξη χρήσης των ανακυκλωμένων διχτυών από την Philosofish ο Ιωακείμ Διαμαντίδης γενικός διευθυντής της Diopas.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Philosofish είναι πρωτοπόρος στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλη τη Μεσόγειο. Ειδικότερα προχώρησε στην τοποθέτηση πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών αθροιστικής ισχύος 849 kW στις εγκαταστάσεις των μονάδων της, συμπεριλαμβανομένου του συσκευαστηρίου στη Ρόδο, του κέντρου μεταποίησης στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας (Aurora) και τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε Τάπιες (Φθιώτιδα), Λαγονήσι(Φθιώτιδα) και Γιάλτρα (Εύβοια). Η συνολική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τους παραπάνω φωτοβολταϊκούς σταθμούς ανέρχεται, ετησίως, σε 1.188.600 kWh. Η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μονάδες παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά 740 τόνους ετησίως, οδηγώντας αθροιστικά σε μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της Philosofish κατά 32% σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Στόχος της εταιρείας είναι η πρόσθετη μείωση των εκπομπώνCO2 κατά 462 τόνους ετησίως, με την περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο τέλος του 2024 εκτιμάται ότι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολικά εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας θα αγγίξει το 34% έναντι του 20% που είναι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις