Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είδαν (και) χθες νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας ώθηση από τα καθησυχαστικά σχόλια του Προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Ο οποίος, εν ολίγοις, επιβεβαίωσε πλην άλλων τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς εν ευθέτω χρόνω.
Κάτι που έχει ήδη προεξοφληθεί έως έναν βαθμό, εξού και τα ιστορικά υψηλά στις αγορές.
Και το… πάρτι συνεχίζεται, κι όχι μόνο στις ΗΠΑ, καθώς και ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ κατέγραψε ιστορικές κορυφές, για άλλους λόγους, βέβαια, ενώ και ο γερμανικός DAX40 δεν πάει πίσω.
Σε αυτό το μοτίβο, η Αθήνα έχει προφανώς δείξει τα δόντια της όλο αυτό το διάστημα, σημειώνοντας με τη σειρά της πολυετή υψηλά (και όχι ιστορικά, για τους γνωστούς ..τραπεζικούς λόγους), με την πλειονότητα των μετοχών σε μεγάλη και μεσαία κεφ/ση σε ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά επίπεδα.
Κι όμως, το τελευταίο διάστημα είδαμε τους αμερικανικούς δείκτες να ισοσκελίζουν την απόδοση του ΓΔ, που από 1/1 είναι περίπου +10%. Στις 52 εβδομάδες, ο Nasdaq Composite μάς προσπέρασε με +41% έναντι +36% του ΓΔ.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η επαναφορά των Αμερικανών σε κλαδικό επίπεδο. Ο πολύ επιθετικός μας ΔΤΡ ήταν άπιαστος για τουλάχιστον 12 μήνες, μέχρι που ήρθε η ώρα οι δύο Αμερικάνοι πρωταγωνιστές της πληροφορικής/τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ισοφάρισαν το +15% από 1/1. Το ίδιο συνέβη και σε απόδοση εξαμήνου για τον έναν από τους δύο, εκείνον της πληροφορικής/τεχνολογίας, με +33% (όσο και ο ΔΤΡ), με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών να υπολείπεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα στατιστικά αυτά δεν είναι αρνητικά για εμάς. Η μετάφραση «μείναμε πίσω» δεν στέκει από μόνη της ως απλή παρατήρηση, διότι οι παράγοντες που μάς έφεραν έως εδώ (και στους οποίους στηρίζεται και η συνέχιση της ανόδου) δεν έχουν αρθεί ή μεταβληθεί.
Τουναντίον, θα πρέπει να εκλάβουμε την υπεραπόδοση της Wall Street ως επιβεβαίωση για το θετικό επενδυτικό κλίμα παγκοσμίως, ώστε να ισχύει ότι η χρηματαγορά μας θα συνεχίσει να προσελκύει κεφάλαια, καθώς αφενός μόλις πρόσφατα έχουμε γίνει με τη βούλα “κανονική οικονομία” (βλ. επενδυτική βαθμίδα), αφετέρου φέρουμε συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης.