Η Ελλάδα, η Αργεντινή και η Ινδία είναι οι τρεις χώρες με την ταχύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Κατάταξη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της μονάδας Economist Intelligence.

Μάλιστα, το μοντέλο VAR, της μονάδας, υποδηλώνει ότι αυτές οι βελτιώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, των επενδυτικών δαπανών και των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ).

Η τελευταία κατάταξη αποκαλύπτει επίσης ότι η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν τα καλύτερα επιχειρηματικά περιβάλλοντα τα επόμενα πέντε χρόνια, με τη Σιγκαπούρη να αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή για 16η συνεχή χρονιά. Αρκετές οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, μαζί με τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία, αποτελούν τις εναπομείνασες δέκα καλύτερες χώρες στον κόσμο για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι μετρά το VAR του Economist

Το μοντέλο VAR μέτρησε δεδομένα αξίας δύο δεκαετιών, προβλέποντας με επιτυχία ποιες χώρες βρίσκονταν ενόψει αξιοσημείωτης οικονομικής ανάπτυξης και ποιες, επομένως, ήταν ευνοϊκοί προορισμοί για άμεσες μελλοντικές επενδυτικές δαπάνες. Ο δείκτης επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν περιλαμβάνει μόνο ποσοτικές προβλέψεις όπως οι αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς, αλλά ενσωματώνει επίσης δύσκολους δείκτες με ισχυρή προγνωστική ισχύ, όπως πιθανές επερχόμενες αλλαγές πολιτικής, ζήτηση από βασικούς εμπορικούς εταίρους και αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα γνώρισε τη σημαντικότερη βελτίωση, εξαιτίας της φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης της χώρας, η οποία έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, η απότομη βελτίωση της Αργεντινής στο δείκτη της αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά που αναμένεται να εισαγάγει ο πρόεδρος, Javier Milei, όπως πολιτικές για την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχείρησης και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Ινδία είναι η μόνη αγορά μιας χώρας που προσφέρει δυναμική κλίμακα συγκρίσιμη με αυτή της Κίνας. Το νεανικό δημογραφικό προφίλ της Ινδίας υπόσχεται τόσο ισχυρή ζήτηση όσο και καλή διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και η EIU αναμένει ταχεία οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 2024 και 2028, με αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στον μεταποιητικό τομέα, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μακριά από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Ευρώπης της EIU, Prianthi Roy, «γνωρίζοντας εκ των προτέρων πού πρόκειται να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας των επενδυτών. Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πώς αλλάζει ο κόσμος και ο δείκτης επιχειρηματικού περιβάλλοντος μας, βάσει ιστορικών συνθηκών και ανάλυσης, έχει σχεδιαστεί για να βοηθά αποτελεσματικά τους παγκόσμιους οργανισμούς να διαμορφώσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Κωστής Χατζηδάκης: Χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που καταρτίζει ο Economist, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η οικονομία μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν έχει συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ της κυβέρνησης έτσι ώστε ο Economist, γνωστός για την εγκυρότητά του, να λέει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αυτή την επίδοση, σε συνέχεια μιας σειράς άλλων θετικών αξιολογήσεων.

Αποτελεί επίσης απάντηση σε όσους επιμένουν να καταστροφολογούν και να μηδενίζουν τις προσπάθειες. Η κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε ότι η μεταρρυθμιστική δράση πρέπει να συνεχιστεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Αυτό άλλωστε είναι που κάνουμε. Η συνεχής καταστροφολογία αδικεί τον ελληνικό λαό, τις προσπάθειες και τις θυσίες του.

Ο δείκτης του Economist μετρά την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε 82 χώρες, με βάση 91 μεταβλητές που κατανέμονται σε 11 διαφορετικές κατηγορίες (πολιτικό περιβάλλον, μακροοικονομικό περιβάλλον, επιχειρηματικές ευκαιρίες, πολιτική ως προς την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, πολιτική έναντι των ξένων επενδύσεων, εξωτερικό εμπόριο, φόροι, χρηματοδότηση, αγορά εργασίας, υποδομές και τεχνολογική ετοιμότητα).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον κατά την περίοδο αυτή. Αυτό αντανακλά τον αντίκτυπο μιας φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης, με επικεφαλής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της, η οποία προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και τόνωσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Όλα αυτά δεν είναι μόνο επιτυχία της κυβέρνησης. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας!»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη