
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 15 πολιτείες μήνυσαν την Apple, με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε την ισχυρή ζήτηση για το iPhone και άλλα προϊόντα της για να αυξήσει τις τιμές για τις υπηρεσίες της και να βλάψει μικρότερους αντιπάλους στην πρώτη μεγάλη αντιμονοπωλιακή προσπάθεια κατά του κατασκευαστή smartphone από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Με τον τρόπο αυτό η Apple προστίθεται στη λίστα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που διώκονται από ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Alphabet (Google), Meta Platforms και Amazon από τις κυβερνήσεις τόσο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Πώς το Apple iPhone κυριάρχησε στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας
«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ. «Εάν αφεθεί χωρίς αμφισβήτηση, η Apple θα συνεχίσει απλώς να ενισχύει το μονοπώλιό της στον τομέα των smartphone».
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η Apple χρησιμοποιεί την ισχύ της στην αγορά για να πάρει περισσότερα χρήματα από καταναλωτές, προγραμματιστές, δημιουργούς περιεχομένου, καλλιτέχνες, εκδότες, μικρές επιχειρήσεις και εμπόρους.
Η αγωγή 88 σελίδων, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, ανέφερε ότι επικεντρώθηκε στην «απελευθέρωση των αγορών smartphone από την αντιανταγωνιστική και αποκλειστική συμπεριφορά της Apple και στην αποκατάσταση του ανταγωνισμού σε χαμηλότερες τιμές smartphone για τους καταναλωτές, στη μείωση των τελών για τους προγραμματιστές και στη διατήρηση της καινοτομίας. για το μέλλον».
Στην αγωγή, σημειώνεται επίσης ότι «η Apple επιλέγει επανειλημμένα να κάνει τα προϊόντα της χειρότερα για τους καταναλωτές για να αποτρέψει την εμφάνιση ανταγωνισμού».
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Apple ήταν να δηλώσει ότι: «Αυτή η μήνυση απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Εάν πετύχει, θα εμπόδιζε την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι άνθρωποι από την Apple – όπου το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες διασταυρώνονται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Apple διαπραγματεύεται σήμερα 3% χαμηλότερα.
Η Apple έχει ήδη υποβληθεί σε αντίστοιχες αντιμονοπωλιακές έρευνες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κορέα, καθώς και αγωγές από εταιρικούς αντιπάλους όπως η Epic Games.
Ο πολυμέτωπος αγώνας της Apple
Μία από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις της Apple – το App Store της, το οποίο χρεώνει προμήθειες από προγραμματιστές έως και 30% – έχει ήδη επιβιώσει από μια μακρά νομική με την Epic Games. Ωστόσο, ενώ η γενική απόφαση ήταν ότι η Apple δεν παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Apple να επιτρέψει τους συνδέσμους εντός εφαρμογών που θα επιτρέπουν πληρωμές εκτός του συστήματος προμηθειών της Apple.
Στην Ευρώπη, το επιχειρηματικό μοντέλο του App Store πρακτικά τελεί υπό κατάργηση σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ευρωπαϊκός νόμος για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου.
Η Apple σχεδιάζει να επιτρέψει στους προγραμματιστές να προσφέρουν τα δικά τους καταστήματα εφαρμογών – και, κυρίως, να μην πληρώνουν προμήθειες – αλλά ανταγωνιστές όπως το Spotify και η Epic υποστηρίζουν ότι η Apple εξακολουθεί να δυσκολεύει πολύ την προσφορά εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών.
Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ επέβαλαν πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple νωρίτερα αυτό το μήνα για τις πολιτικές “κατεύθυνσης” που εμποδίζουν τις ανταγωνιστικές εφαρμογές ροής μουσικής, όπως το Spotify, να κατευθύνουν τους πελάτες εκτός του App Store της για να πραγματοποιήσουν πληρωμές.
Σε αυτό το τοπίο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει και τις υπόλοιπες πρακτικές της Apple, όπως το πώς επιτρέπει σε άλλες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα τσιπ και τους αισθητήρες του iPhone.
Το… οικοσύστημα
Εταιρείες κατασκευής καταναλωτικών προϊόντων, όπως η η εταιρεία κατασκευής έξυπνων ανιχνευτών Tile, παραπονιούνται ότι η Apple έχει περιορίσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εργαστούν με τους αισθητήρες του iPhone ενώ συγχρόνως η Apple αναπτύσσει ανταγωνιστικά προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση.
Σημειώνεται ότι η Apple ξεκίνησε να διαθέτει το AirTag – ένα εξάρτημα (πομπός στην ουσία) που μπορεί να προσαρτηθεί σε αντικείμενα όπως κλειδιά αυτοκινήτου για να βοηθήσουν τους χρήστες να τα βρουν όταν χαθούν – αρκετά χρόνια αφότου η Tile πουλούσε ένα παρόμοιο προϊόν.
Κατά παρόμοιο τρόπο η Apple φέρεται να έχει περιορίσει την πρόσβαση και στο τσιπ του iPhone που επιτρέπει τις ανέπαφες πληρωμές (NFC). Έτσι, οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να προστεθούν στο iPhone μόνο χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Apple Pay της ίδιας της εταιρείας.
Παράπονα… ακούγονται και για την υπηρεσία iMessage, δηλαδή την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία λειτουργεί μόνο μεταξύ συσκευών της Apple.
Σε κάθε περίπτωση η Apple έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι περιορίζει την πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα χρήστη και σε μέρος του υλικού του iPhone από τρίτους προγραμματιστές για λόγους απορρήτου και ασφάλειας.
Το κυνήγι των υπολοίπων Big Tech
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε πέρυσι μήνυση κατά της Google επειδή φέρεται να ασκεί μονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης. Η δίκη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα εξελίσσεται και μια ξεχωριστή ομοσπονδιακή υπόθεση σχετικά με την ισχύ της εταιρείας (Google) στην αγορά για την αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Αντιστοίχως, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει μηνύσει την Amazon, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποιεί παράνομα τη μονοπωλιακή της δύναμη για να υπερτιμολογεί τους καταναλωτές, να εμποδίζει τους ανταγωνιστές και να εκμεταλλεύεται τους πωλητές στην αγορά της.
Συνεχίζεται επίσης ένας μακροχρόνιος αγώνας να εξαναγκαστεί η Meta να ανακαλέσει τις εξαγορές της Instagram και WhatsApp.


Latest News

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»

Στα 12 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την οικονομία της χώρας - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Καμπανάκι Νάγκελ: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ