
Η ανάλυση της Kaspersky δείχνει μείωση του ποσοστού των Operational Technology (OT) υπολογιστών που δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση – στο 31,9% το δεύτερο εξάμηνο από 34,0% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτή η μείωση φέρνει το ποσοστό επιθέσεων πιο κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2020, με τον ετήσιο μέσο όρο τους να κυμαίνεται στο 38,6%.
Παρά τη μείωση αυτή, το τοπίο των απειλών παρέμεινε ιδιαίτερα σύνθετο κατά το προηγούμενο έτος, με τις απειλές που εξαπλώνονται μέσω του διαδικτύου να αποτελούν την κύρια πηγή κινδύνων στον κυβερνοχώρο για τους OT υπολογιστές, αντιπροσωπεύοντας το 18,1% των επιθέσεων, ακολουθούμενες από τους email clients στο 4,0% και τα αφαιρούμενα μέσα στο 1,9%.
Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023
Ένα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι τα συστήματα ICS στα οποία αποκλείστηκαν προγράμματα εξόρυξης (mining) για τα Windows αυξήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα κατά 1,4 φορές το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις εξελισσόμενες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από τους κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι επιδιώκουν όλο και περισσότερο να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία των συστημάτων ICS, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη. Παράλληλα, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια μετατόπιση των φορέων απειλής σε πιο διακριτικές τεχνικές επίθεσης.
Επιπρόσθετα, η ανάλυση της Kaspersky επισημαίνει τις διαφορές στο τοπίο των απειλών ανά περιφέρεια. Το 2ο εξάμηνο του 2023, το ποσοστό των υπολογιστών στους οποίους αποτράπηκε κακόβουλη δραστηριότητα διέφερε αρκετά μεταξύ των περιφερειών: για παράδειγμα, το ποσοστό για την Αφρική ήταν 38,2%, ενώ για τη Βόρεια Ευρώπη 14,8%. Η Νότια Ασία, η Ανατολική και η Νότια Ευρώπη ήταν οι περιοχές που παρατηρήθηκε αύξηση του αποκλεισμού κακόβουλων αρχείων.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διαφορετικής αντιμετώπισης των απειλών ανά χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν μια έντονη διαφορά στον αντίκτυπο των απειλών σε διαφορετικά κράτη (π.χ. Υεμένη: 56,6% μπλοκαρισμένα αρχεία, Ισλανδία: 7,4%).
Εστιάζοντας σε συγκεκριμένους κλάδους, η έκθεση προσδιορίζει τον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού στις κτιριακές υποδομές ως την πιο συχνή επιλογή των επιτιθέμενων (2ο εξάμηνο 2023: υψηλότερο ποσοστό μπλοκαρισμένων αρχείων). Ο κλάδος των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου εμφανίζει κυμαινόμενη τάση, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση των επιθέσεων το 2ο εξάμηνο του 2023 μετά από μια περίοδο πτώσης.
Για να διατηρήσετε τους OT υπολογιστές σας προστατευμένους από διάφορες απειλές, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:
- Πραγματοποιείτε τακτικές αξιολογήσεις ασφάλειας των συστημάτων OT για τον εντοπισμό και την εξάλειψη πιθανών ζητημάτων κυβερνοασφάλειας.
- Καθιερώστε συνεχείς αξιολογήσεις τρωτότητας και διαλογής ως βάση για μια αποτελεσματική διαδικασία διαχείρισης. Εξειδικευμένες λύσεις μπορεί να γίνουν αποτελεσματικός βοηθός και πηγή μοναδικών αξιοποιήσιμων πληροφοριών, που δεν είναι πλήρως διαθέσιμες στο κοινό.
- Εκτελέστε έγκαιρα ενημερώσεις για τα βασικά στοιχεία του δικτύου OT της επιχείρησης. Η εφαρμογή διορθώσεων ασφαλείας και ενημερώσεων κώδικα ή η εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων μόλις είναι τεχνικά εφικτό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ενός σοβαρού περιστατικού που μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας.
- Χρησιμοποιείστε λύσεις EDR για έγκαιρη ανίχνευση εξελιγμένων απειλών, διερεύνηση και αποτελεσματική αποκατάσταση περιστατικών.
- Βελτιώστε την απόκριση σε νέες και προηγμένες κακόβουλες τεχνικές, δημιουργώντας και ενισχύοντας τις δεξιότητες πρόληψης, ανίχνευσης και απόκρισης περιστατικών των ομάδων σας. Οι ειδικές εκπαιδεύσεις ασφάλειας OT για ομάδες ασφάλειας πληροφορικής και προσωπικό OT είναι ένα από τα βασικά μέτρα που βοηθούν στην επίτευξη αυτού του στόχου.


Latest News

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Γιατί η Apple εγκλωβίστηκε στους δασμούς Τραμπ
Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone ετησίως και σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, εννέα στα δέκα κατασκευάζονται στην Κίνα

Πάτησε Γη ο γηραιότερος Αμερικανός αστροναύτης
Για τον Νταν Πέτιτ ήταν η τέταρτη αποστολή, αυξάνοντας τον συνολικό χρόνο του στο διάστημα σε 590 ημέρες

Το γεωστρατηγικό πόκερ με τα data centers – Ο άξονας Κρήτης - Κοζάνης
Η «ξαφνική» εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης έφερε στο προσκήνιο μία ακόμη διάσταση της πολύτιμης γεωγραφικής θέσης της Ελλάδος: σταυροδρόμι δεδομένων και κόμβος data centers

Οι νέες απαιτήσεις της Google για τηλέφωνα και tablet Android
Η Google αυξάνει τον ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο που πρέπει να έχουν οι συσκευές Android

Microsoft: Αναπτύσσει εργαλείο AI που λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης και προκαλεί… ανησυχία
Η Microsoft ανέστειλε τη λειτουργία το 2024 αφού πρώτη την δοκίμασε σε έναν μικρό αριθμό χρηστών και τώρα το επαναφέρει.

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν