Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια σε μια θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων που έχει συναντήσει τη ρητή αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, έχει επανέλθει στο προσκήνιο η ρητορική για τα δημόσια πανεπιστήμια ως «κέντρα ανομίας».
Μάλιστα, η ρητορική αυτή, κυρίως προερχόμενη από την κυβερνητική πλευρά, ακολουθεί τα βήματα της ανάλογης ρητορικής για τα Εξάρχεια, όπου πρώτα υπήρξε η υπερβολική και συχνά παραπλανητική διεκτραγώδηση της κατάστασης και στη συνέχεια μια σειρά από κατασταλτικές παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν ως «σωτηρία» της περιοχής, παρότι βέβαια τα πραγματικά προβλήματά της παρέμειναν.
Σε τελική ανάλυση όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει την πραγματικότητα των δημόσιων πανεπιστημίων, έχει επίγνωση ότι τα πραγματικά τους προβλήματα δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις καταλήψεις, όσο με το πάγιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης καθώς και με τα πολλαπλά εμπόδια που βάζει η κεντρική διοίκηση στη δυνατότητά τους να πάρουν πρωτοβουλίες και να προσφέρουν έργο.
Αντίστοιχα, είναι σαφές ότι η καθημερινότητα των πανεπιστημίων δεν σφραγίζεται από διαρκή περιστατικά «ανομίας», αλλά από την αύξηση του ερευνητικού έργου που παράγουν, όπως φαίνεται και από τις διεθνείς κατατάξεις, τη βελτίωση και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, την αύξηση του συνολικού παρεχόμενου διδακτικού έργου, παρά τις υπαρκτές αντιξοότητες. Αυτό, άλλωστε, δείχνει και το γεγονός ότι έρευνες κοινής γνώμης καταδεικνύουν υψηλό κύρος και αναγνώριση των δημόσιων πανεπιστημίων.
Πολύ φοβάμαι ότι όλη αυτή η ρητορική περί της ανομίας πολύ περισσότερο έχει να κάνει με προσπάθεια έμμεσης διαφήμισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και με απόπειρα να προσπεραστεί το υπαρκτό πρόβλημα που θα υπάρξει και με το ακαδημαϊκό κύρος και με τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχεδιαζόμενων «επενδύσεων», όπως και το ερώτημα τι θα γίνει εάν οι «επενδυτές» τα κρίνουν όχι επαρκώς επικερδή. Μόνο που εάν αναλογιστούμε όλα αυτά τα σημαντικά ερωτήματα, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το «ναι, αλλά δεν θα έχουν καταλήψεις», δεν αποτελεί επιχείρημα.
Latest News
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση
Η αγορά ενός σπιτιού
Καλό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια πολλά ευρωπαϊκά, αλλά αφορά λίγους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες
Πόσο ισχυρός θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τη θεαματική νίκη του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τα χέρια του τόσο ελεύθερα όσο νομίζει για να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ με τη σοκολάτα
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν
Οικονομίες του ήλιου
Οι απαισιόδοξοι, φοβούνται τα χειρότερα
Οποιοσδήποτε εκτός από…
Η λογική του μικρότερου κακού συνήθως δεν λειτουργεί στην πολιτική