
Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας βελτιώθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν – τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η οικονομία θα ανακάμψει από την πρόσφατη υστέρηση.
Ο δείκτης προσδοκιών από το ινστιτούτο Ifo αυξήθηκε στο 87,5 τον Μάρτιο από το αναθεωρημένο 84,4 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2023 και υπερβαίνει τη διάμεση πρόβλεψη 84,7 σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών επίσης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.
«Ασθενείς» η Γαλλία και η Γερμανία σε μια Ευρωζώνη που ανακάμπτει – Τι αποκάλυψαν οι δείκτες PMI
«Η γερμανική οικονομία βλέπει φως στον ορίζοντα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.
Πιθανή η συρρίκνωση το α’ τρίμηνο
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα έπεσε σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, με την Bundesbank να επαναλαμβάνει την Πέμπτη ότι μια συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι πιθανή λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας της μεταποίησης.
Επιχειρηματικές έρευνες από την S&P Global αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν αυτήν την αξιολόγηση. Ενώ ο τομέας των υπηρεσιών είδε τις συνθήκες να βελτιώνονται και να πλησιάζει τη στασιμότητα, ένας δείκτης εργοστασιακής δραστηριότητας μειώθηκε απροσδόκητα περαιτέρω κάτω από το όριο επέκτασης.
Οι αναλυτές της αγοράς βασίζονται στους καταναλωτές για να οδηγήσουν σε μέτρια ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι μισθοί βελτιώνονται εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας. Οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο αναμένεται επίσης να μειώσουν το βάρος του υψηλού κόστους δανεισμού.
Η ευρωζώνη στο σύνολό της τα πήγε καλύτερα, με τις υπηρεσίες να αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι αναμενόταν στους Δείκτες Υπεύθυνων Προμηθειών του Μαρτίου.
Αυτό το είδος απόκλισης έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με διαρθρωτικές δυνάμεις όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και την ισχυρή εξάρτηση από κινεζικές εισαγωγές που θα μπορούσαν να διατηρήσουν περιορισμένη την ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Latest News

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές