
Την πόρτα του ομίλου Κοπελούζου, της εταιρείας ELICA, για την απόκτηση μετοχών στην εταιρεία – μέλος του ELICA S.A. που τρέχει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) χτυπά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
ΑΔΜΗΕ: Έργα 5,5 δισ. για το σύστημα μεταφοράς τη 10ετία 2025-2034
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Διαχειριστή υπό τον πρόεδρο και CEO Μάνο Μανουσάκη έχει λάβει την επενδυτική απόφαση, κατόπιν και σχετικής έγκρισης από την ελληνική κυβέρνηση, για την απόκτηση πακέτου μετοχών 33,3% στον Project Promoter του έργου, ELICA S.A.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να ετοιμάζει πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ELICA και σύντομα να την καταθέτει κι επίσημα.
Αυτό είναι και το μέσο, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, για την απόκτηση μετοχών στον ELICA. Επί της ουσίας ο ΑΔΜΗΕ ενεργοποιεί το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει τον Μάιο του 2023 και σύμφωνα με αυτό θα ξεκινούσαν αποκλειστικές συζητήσεις που θα αφορούσαν στη διερεύνηση των δυνατοτήτων απόκτησης ποσοστού έως και 33,3% στο SPV που θα τρέξει το έργο.
Άλλες πηγές θέλουν για αντίστοιχη είσοδο να προετοιμάζεται και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EETC) διεκδικώντας επίσης μερίδιο 33,3%.

Αν ο όμιλος Κοπελούζου αποδεχτεί τις προτάσεις αυτές τότε οι τρεις εταιρείες θα κατέχουν από 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου του ELICA που θα αναπτύξει και θα λειτουργεί τον GREGY.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την λήψη της όποιας απόφασης από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου θα προηγηθούν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.
Η σύσταση του τελικού εταιρικού σχήματος, θα ανοίξει και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου, το οποίο σημειωτέον τον Ιούνιο του 2023 συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τα επικρατέστερα έργα Κοινού/Αμοιβαίου (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος PCI/PMI, η οποία και οριστικοποιήθηκε εντός Νοεμβρίου 2023.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας.
Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.
Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές CO2. Έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος περίπου 9,5 GW είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του GREGY. Το έργο θα παρέχει εναλλακτικές καθαρές και ανανεώσιμες πηγές και διαδρομές ενέργειας για την Ευρώπη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ηπείρου από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Η επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής. Παρακάμπτει δε με αυτήν τη διαδρομή ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού