Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ομόφωνα το πρώτο παγκόσμιο ψήφισμα για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ενθαρρύνει τις χώρες να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν την τεχνητή νοημοσύνη για κινδύνους.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστηρίχθηκε από την Κίνα και περισσότερα από 120 άλλα έθνη, καλεί τα μέλη του να ενίσχυσουν τις πολιτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο νέος κανονισμός και η σημασία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

«Τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μίλησαν με μια φωνή και από κοινού επέλεξαν να κυβερνήσουν την τεχνητή νοημοσύνη αντί να την αφήσουν να μας κυβερνήσει», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Το ψήφισμα είναι το τελευταίο σε μια σειρά πρωτοβουλιών – λίγες από τις οποίες έχουν αυστηρές διατάξεις  – από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να διαμορφώσουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαταράξει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να εκτοξεύσει την απάτη ή να οδηγήσει σε δραματικές απώλειες θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων ζημιών.

«Ο ακατάλληλος ή κακόβουλος σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εξέλιξη και η χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης … ενέχουν κινδύνους που θα μπορούσαν … να υπονομεύσουν την προστασία, την προώθηση και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών”, αναφέρει το μέτρο.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και περισσότερες από δώδεκα άλλες χώρες παρουσίασαν την πρώτη λεπτομερή διεθνή συμφωνία σχετικά με το πώς να διατηρηθεί η τεχνητή νοημοσύνη ασφαλής από κακόβουλους παράγοντες, πιέζοντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που να είναι «ασφαλή από τον σχεδιασμό».

«Μπροστά η ΕΕ»

Η Ευρώπη προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι νομοθέτες της ΕΕ υιοθέτησαν αυτό το μήνα μια προσωρινή συμφωνία για την εποπτεία της τεχνολογίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τους νομοθέτες για ρύθμιση της ΤΝ, αλλά το πολωμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να μειώσει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τις μειονότητες, ενισχύοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια με ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα τον Οκτώβριο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις μήνες για τη διαπραγμάτευση του ψηφίσματος, αλλά ότι έδωσε στον κόσμο «ένα βασικό σύνολο αρχών για να καθοδηγήσει τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης”.

Ερωτηθείς την Τετάρτη αν οι διαπραγματευτές αντιμετώπισαν αντίσταση από τη Ρωσία ή την Κίνα, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι υπήρξαν “πολλές έντονες συζητήσεις”, αλλά η κυβέρνηση ασχολήθηκε ενεργά με τις χώρες με τις οποίες έχει διαφορετικές απόψεις.

Όπως οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι αξιωματούχοι διερευνούν με ζήλο τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για διάφορους σκοπούς. Τον περασμένο μήνα, η Microsoft δήλωσε ότι έπιασε χάκερς και από τις δύο χώρες να χρησιμοποιούν το υποστηριζόμενο από τη Microsoft λογισμικό OpenAI για να βελτιώσουν τις κατασκοπευτικές τους ικανότητες.

Σε απάντηση στην έκθεση της Microsoft, η Κίνα δήλωσε ότι αντιτίθεται στις αβάσιμες, όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες, ενώ η Ρωσία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη