Στην οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου «Αμάλθεια» στρέφει την προσοχή της η κυπριακή κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των τεχνοκρατών από 36 χώρες, οι οποίοι βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Λάρνακα για συντονισμό των δράσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα.
Στην διάρκεια της συνόδου τεχνοκράτες εξέφρασαν το ενδιαφέρον των χωρών τους για οικονομική στήριξη του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Γάζα, ενώ λίγες ώρες αργότερα αισιόδοξα μηνύματα έφτασαν και από τις Βρυξέλλες δια στόματος μάλιστα του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Τη Δευτέρα η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για την δημιουργία Ταμείου που θα στηρίξει το σχέδιο «Αμάλθεια», αναφέρθηκε σε ενημέρωση που είχε από τον Ολλανδό πρωθυπουργό για συνεισφορά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη να συνεισφέρει ποσό ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξάλλου σε χθεσινή του συνέντευξη στο Euronews ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του σχεδίου «Αμάλθεια» προκειμένου να τονωθεί ακόμη περισσότερο η αποτελεσματικότητα αλλά και ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε δε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Γάζα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και κατά την επόμενη μέρα του πολέμου για την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Ανοιχτά ζητήματα
Την ίδια ώρα πάντως και επί του εδάφους παραμένουν αρκετά ανοικτά ζητήματα για την ομαλή λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως για παράδειγμα η ανάγκη για περισσότερη υλικοτεχνική υποστήριξη στο Λιμάνι της Λάρνακας αλλά και για μεγαλύτερο συντονισμό για μεταφορά βοήθειας από τρίτες χώρες προς την Κύπρο.
Μέχρι σήμερα μόλις ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια απέπλευσε από την Λάρνακα για την Γάζα, ενώ μια δεύτερη αποστολή η οποία ήταν έτοιμη να αποπλεύσει προς την Γάζα παραμένει στην Λάρνακα, με την καθυστέρηση να αποδίδεται σε μην ευνοϊκά καιρικά φαινόμενα.
Πάντως οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται να αυξηθούν μετά και το χθεσινό κάλεσμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν προς το Ισραήλ να μην εμποδίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα είτε μέσω ξηράς είτε μέσω θαλάσσης.
Πηγή Deutsche Welle / Λουκιακός Λυρίτσας
Latest News
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Στους 11 οι νεκροί από την πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες - Στους 13 οι αγνοούμενοι
Το Μεξικό στέλνει βοήθεια - Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη
Μειωμένο προβάδισμα CDU-CSU βλέπει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία - Άνοδος για το AfD
Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι Όλαφ Σολτς και Αλίς Βάιντελ για τις εκλογές στη Γερμανία
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ζητούν από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα»
Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.
Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας
Ο ΥΠΕΞ από την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Το Κέντρο βγάζει Πρόεδρο
Οι παράμετροι της συναίνεσης για την εκλογή στο ύπατο αξίωμα της χώρας
Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Αλλάζει ο καιρός από αύριο καθώς έρχονται χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Λος Άντζελες: Οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφή - Γιατί επιμένουν στα ξύλινα σπίτια
Οι πυρκαγιές ακόμα καίνε στο Λος Άντζελες που αποδεικνύεται ότι ήταν ανοχύρωτο απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής