Η Κίνα εισήγαγε νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα σημαίνουν ότι οι μικροεπεξεργαστές των ΗΠΑ από την Intel και την AMD θα καταργηθούν σταδιακά από κυβερνητικούς υπολογιστές και διακομιστές, καθώς το Πεκίνο εντείνει μια εκστρατεία για την αντικατάσταση της ξένης τεχνολογίας με εγχώριες λύσεις, σύμφωνα με τους FT.
Κίνα: Συναντήσεις αξιωματούχων με επενδυτές από Ευρώπη, ΗΠΑ και Νότια Κορέα
Οι αυστηρότερες οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις επιδιώκουν επίσης να παραγκωνίσουν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft και το λογισμικό βάσεων δεδομένων ξένης κατασκευής υπέρ των εγχώριων επιλογών. Λειτουργεί παράλληλα με μια παράλληλη προσπάθεια τοπικής προσαρμογής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κρατικές επιχειρήσεις.
Οι τελευταίοι κανόνες αγορών αντιπροσωπεύουν το πιο σημαντικό βήμα της Κίνας μέχρι στιγμής για τη δημιουργία εγχώριων υποκατάστατων ξένης τεχνολογίας και απηχούν κινήσεις στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε έναν αυξανόμενο αριθμό κινεζικών εταιρειών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει νομοθετήσει για να ενθαρρύνει την παραγωγή περισσότερης τεχνολογίας στις ΗΠΑ και έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές προηγμένων τσιπ και συναφών εργαλείων στην Κίνα, σύμφωνα με τους FT.
Οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να ακολουθούν τις νέες οδηγίες για υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και διακομιστές φέτος, αφού αποκαλύφθηκαν με λίγες φανφάρες από το υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής (MIIT) στις 26 Δεκεμβρίου. Διατάσσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τα κομματικά όργανα πάνω από το επίπεδο του δήμου να συμπεριλάβουν κριτήρια που απαιτούν «ασφαλείς και αξιόπιστους» επεξεργαστές και λειτουργικά συστήματα κατά την πραγματοποίηση αγορών.
Την ίδια ημέρα τον Δεκέμβριο, η κρατική υπηρεσία δοκιμών, China Information Technology Security Evaluation Center, δημοσίευσε την πρώτη λίστα «ασφαλών και αξιόπιστων» επεξεργαστών και λειτουργικών συστημάτων, όλα από κινεζικές εταιρείες.
Μεταξύ των 18 εγκεκριμένων επεξεργαστών ήταν τσιπ από την Huawei και τον κρατικά υποστηριζόμενο όμιλο Phytium. Και οι δύο βρίσκονται στη μαύρη λίστα εξαγωγών της Ουάσιγκτον. Οι Κινέζοι κατασκευαστές επεξεργαστών χρησιμοποιούν ένα μείγμα αρχιτεκτονικών τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των x86, Arm και εγχώριων της Intel, ενώ τα λειτουργικά συστήματα προέρχονται από λογισμικό Linux ανοιχτού κώδικα.
Η ανανέωση των προμηθειών του Πεκίνου αποτελεί μέρος μιας εθνικής στρατηγικής για τεχνολογική αυτάρκεια στον στρατιωτικό, κυβερνητικό και κρατικό τομέα που έχει γίνει γνωστή ως xinchuang ή «καινοτομία εφαρμογών πληροφορικής».
Τα πρότυπα “είναι οι πρώτες εθνικές, λεπτομερείς και σαφείς οδηγίες για την προώθηση του xinchuang”, δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης που διαχειρίζεται την αντικατάσταση συστημάτων πληροφορικής.
Οι κρατικές επιχειρήσεις έλαβαν παρόμοια εντολή από τον επόπτη τους, την Επιτροπή Εποπτείας και Διοίκησης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, να ολοκληρώσουν μια τεχνολογική μετάβαση σε εγχώριους παρόχους έως το 2027, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. Από πέρσι, οι κρατικές ομάδες έχουν αρχίσει να υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους στην ανανέωση των συστημάτων πληροφορικής τους, αν και κάποια ξένη τεχνολογία θα επιτραπεί να παραμείνει, ανέφεραν οι πηγές.
Επένδυση 91 δισ δολαρίων
Ο Lin Qingyuan, ειδικός τσιπ στην ερευνητική ομάδα Bernstein, δήλωσε ότι η αντικατάσταση θα προχωρήσει ταχύτερα για τους επεξεργαστές διακομιστών από ό, τι για τους υπολογιστές, λόγω του πιο περιορισμένου οικοσυστήματος λογισμικού που χρειάζεται αντικατάσταση. Αναμένει ότι οι διακομιστές xinchuang θα αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών αποστολών διακομιστών στην Κίνα το 2026.
“Η καθοδήγηση για τις αγορές έχει κάνει την πολιτική xinchuang πιο εφαρμόσιμη για τους αξιωματούχους”, πρόσθεσε.
Οι αναλυτές της Zheshang Securities εκτιμούν ότι η χώρα θα χρειαστεί να επενδύσει 660 δισεκατομμύρια RMB (91 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2023 έως το 2027 για να αντικαταστήσει την υποδομή πληροφορικής στην κυβέρνηση, τα κομματικά όργανα και οκτώ μεγάλες βιομηχανίες.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, το MIIT και το Κέντρο Αξιολόγησης Ασφάλειας Πληροφορικής της Κίνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Latest News
Καλιφόρνια: Η μεγάλη φυγή των ασφαλιστικών και η προσπάθεια δελεασμού για να επιστρέψουν
Οι κανόνες που στοχεύουν να πείσουν τις ασφαλιστικές να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο
Γυρίζουν την πλάτη στην Καλιφόρνια οι ασφαλιστικές εταιρείες - Η φωτιά θα επιδεινώσει το πρόβλημα
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την κάλυψη σε περιοχές της Καλιφόρνια μετά τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018
«Ψήνεται» mega deal στην μόδα - Η Prada φλερτάρει με την Versace
Τι θα σημαίνει για την αγορά πολυτελείας η συμφωνία Prada με Versace - Γιατί «κόπηκε» η συμφωνία με την Tapestry και την Coach
Η Ινδία θα... πληρώσει - Οι παγκόσμιες εταιρείες αλκοόλ απαιτούν 466 εκατομμύρια δολάρια
Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητούν τις οφειλές από την Ινδία - Ο ρόλος της κατανάλωσης
Ποιες αναδείχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2024 - Η θέση της Αθήνας
Στις 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς συμπεριλήφθηκε και η Αθήνα για το 2024 - Ποιες είναι οι χειρότερες στη λίστα
Η διώρυγα των «στεναγμών» - Ο Τραμπ ανεβάζει το θερμόμετρο για τον Παναμά [γράφημα]
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της επιρροής της Κίνας στη διώρυγα του Παναμά
Ολική ανατροπή στην αυτοκινητοβιομηχανία - Επί ποδός για τους δασμούς Τραμπ
Καμπανάκι στην αυτοκινητοβιομηχανία - Κίνδυνος να καταστούν ακριβά πολλά ανταλλακτικά αυτοκινήτων που παράγονται σε αγορές χαμηλού κόστους
Δεν φταίνε οι φόροι για τα αυξημένα δίδακτρα στα ιδιωτικά
Οι μη ακαδημαϊκές δραστηριότητες από το πιάνο μέχρι το πόλο έχουν λάβει μεγάλες επενδύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
Η σιωπή της Shein δεν βοηθά στην πολυπόθητη IPO - Τι συνέβη στην ακρόαση στο Λονδίνο
Εάν λάβει την έγκριση, η Shein σκοπεύει να εισαχθεί στο Λονδίνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την IPO να ολοκληρώνεται και πριν το Πάσχα
Γιατί μια εξαγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα ήταν η συμφωνία του αιώνα
Από τότε που ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε τη Λουιζιάνα το 1803 μέχρι την αγορά της Αλάσκας από τους Ρώσους στο σήμερα - Ποια τα οφέλη για τους Γροιλανδούς