Η μεγάλη παραγωγή της Ρωσίας και όχι τα φθηνά σιτηρά της Ουκρανίας που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή ήπειρο ευθύνεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.
Ουκρανία: Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 880 εκατ. ευρώ – Βλέπει το τέλος του πολέμου εντός του ’24
Αυτό υποστηρίζει το Politico, εξηγώντας ότι η παραγωγή σιτηρών της Μόσχας καταγράφει ρεκόρ και τα προϊόντα της εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων της, ιδίως τις εξαγωγές σιταριού, ως μια μορφή ήπιας ισχύος» δηλώνει η Caitlin Welsh, διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων και Νερού στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και συν-συγγραφέας ενός πρόσφατου εγγράφου σχετικά με την αυξανόμενη κυριαρχία της Ρωσίας στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές εις βάρος της Ουκρανίας.
Με τη βοήθεια των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η Ρωσία έχει καλλιεργήσει πρωτοφανείς ποσότητες σιταριού τα τελευταία δύο χρόνια τις οποίες πούλησε σε χαμηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά.
Πίεση στο Κίεβο
Η κίνηση αυτή έχει αντιστρέψει την έκρηξη των τιμών των σιτηρών, οδηγώντας τες στα προπολεμικά επίπεδα που είναι ασύμφορα για τους αγρότες σε χώρες όπως η Πολωνία. Σημειώνεται ότι εδώ και μήνες οι Πολωνοί αγρότες αντιδρούν στις πιέσεις που υφίστανται αποκλείοντας τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι αποκλεισμοί αυτοί αποτελούν έναν νέο πονοκέφαλο για το Κίεβο, που αναζητούσε εναγωνίως εναλλακτική οδό για την εξαγωγή των σιτηρών του μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως σημειώνει το Politico, ο διαμαρτυρίες έχουν απειλήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της Πολωνίας, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να προχωρήσει σε μια επίθεση γοητείας για να πείσει άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ για την ανάγκη περιορισμού των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών στο μπλοκ – πιο πρόσφατα κέρδισε την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δέχεται επίσης πυρά από τους αγρότες στην πατρίδα του.
Ενόσω όμως τη συζήτηση στην ΕΕ μονοπωλεί το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών, αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συνεχίζουν να αγοράζουν φθηνά ρωσικά σιτηρά.
Πλέον με την παρότρυνση της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και άλλων ανατολικών χωρών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει εκ νέου δασμούς στις εισαγωγές από τη Ρωσία, γεγονός που θα διπλασιάσει ουσιαστικά την τιμή τους και θα συντρίψει τη ζήτηση.
Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν την κίνηση αυτή περισσότερο ως αντιπερισπασμό παρά ως πραγματική λύση στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, δεδομένου του σχετικά χαμηλού μεριδίου της αγοράς της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν οι εισαγωγές.
Κίνηση-ματ από τη Μόσχα
Αντί να τσακώνονται για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι ουκρανικές ή οι ρωσικές εισαγωγές στους αγρότες, οι χώρες της ΕΕ θα ήταν καλύτερο να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει τα δικά της γεωργικά προϊόντα για να αποτρέψουν την παγκόσμια κυριαρχία της Ρωσίας, ιδίως στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, υποστηρίζουν αναλυτές.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Κίεβο. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ιδέα ότι η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει στις παραδοσιακές αγορές της σε τρίτες χώρες προκειμένου να πιέσει τη Ρωσία», υποστηρίζει ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος της χώρας, Taras Kachka. «Αυτό είναι απολύτως σαφές και το κάνουμε ήδη».
Στο μεταξύ η Μόσχα, ενώ συνεχίζει επί δύο και πλέον χρόνια τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργεί συμμαχίες ανακατευθύνοντας τεράστιες ποσότητες σιτηρών σε περιοχές του τρίτου κόσμου. Τον τελευταίο χρόνο, η Μόσχα έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους δωρεάν σιτηρών σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κερδίζοντας την εύνοια των τοπικών καθεστώτων τα οποία βοήθησε να αποτρέψουν το ξέσπασμα εμφύλιων ταραχών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ άλλωστε έχει υπογράψει επικερδείς συμφωνίες με τη Βραζιλία, το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, των οποίων οι σοδειές έχουν αποδεκατιστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Η Ρωσία εξάγει μόνο δύο προϊόντα στην Αφρική: δημητριακά και όπλα», δηλώνουν αναλυτές. «Οι αφρικανικές χώρες γίνονται κλειδί για τη Μόσχα λόγω της αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσής της».
Latest News
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Απόφαση σταθμός στη Βρετανία - Επανεθνικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι
Πράσινο φως της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι Εργατικοί εκπλήρωσαν την προεκλογική τους δέσμευση
Με αργά βήματα η επιστροφή των επενδυτών στα ακίνητα - Τι συμβαίνει στη γερμανική αγορά
Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb