Μετά την αύξηση των ελάχιστων ορίων επένδυσης και τους κόφτες που μπαίνουν στην Golden Visa και τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση μελετά και φορολογικά κίνητρα για την άμεση επαναφορά κλειστών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, αυξάνοντας τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια. Στόχος, η πίεση των ενοικίων προς τα κάτω.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον «ΟΤ» ανέφερε ότι «εξετάζεται και θα εξεταστεί και μελλοντικά η πρόταση που είχε κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων».

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει, όσοι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων τα διαθέσουν προς μακροχρόνια μίσθωση 3 ετών, να απαλλαγούν για το ίδιο χρονικό διάστημα από τον αναλογούντα φόρο που αντιστοιχεί στα μισθώματα, ενώ ανάλογη αντιμετώπιση να έχουν και ακίνητα που μένουν ανενεργά από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που εκμισθωθούν για μία τριετία.

Το νέο τοπίο στο Real-Estate μετά τις αλλαγές στην Golden Visa

Για το θέμα αυτό και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει πως το μέτρο αξιολογείται, λέγοντας ότι «είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί». Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να φανεί και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πραγματικός αριθμός των ακινήτων και να γίνει με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους – οφέλους.

Καταγραφή.

Σε πρώτη φάση θα καταγραφούν τα κλειστά διαμερίσματα και το επόμενο βήμα θα είναι οι παρεμβάσεις με κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ δρομολογεί διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει μέσα από τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας διαμερίσματα και μονοκατοικίες που είναι κλειστά μόνο στα χαρτιά.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο περίπου 7 εκατ. κατοικιών που εμφανίζονται τόσο στην απογραφή κατοικιών της ΕΛΣΤΑΤ όσο και στα έντυπα Ε2 και Ε9 της φορολογικής δήλωσης, ως «κλειστά» έχουν δηλωθεί περίπου τα 700.000. Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, καθώς στην πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν αξιοποιείται το ένα στα δέκα ακίνητα.

Πρόταση.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, στις ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση 5% από το εισόδημα για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου, προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής:

«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1/1/2024 έως και 31/12/2026 και για τα πρώτα τρία έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31/12/2023».

Πρακτικά, όσοι ιδιοκτήτες είχαν κλειστά τα ακίνητά τους όλο το 2023 ή στις 31 Δεκεμβρίου 2023 διέθεταν ανενεργό Αριθμό Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εφόσον τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια από φέτος έως και το τέλος του 2026, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα μισθώματα που αποκτούν από τα συγκεκριμένα ακίνητα. Οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ακίνητα ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου