Τα μαθήματα από το τραπεζικό δράμα της Ευρώπης
Ένα χρόνο μετά, το μήνυμα από την επίθεση της αγοράς στην Deutsche Bank είναι ότι η ανοησία στο διαδίκτυο έχει σημασία
Αυτό το Σαββατοκύριακο σηματοδοτεί την πρώτη επέτειο από την πιο τρομακτική στιγμή στην ευρωπαϊκή τραπεζική της τελευταίας δεκαετίας.
Ήταν μια περίοδος δοκιμών. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ για τις οποίες, ειλικρινά, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν είχαν ακούσει ποτέ, αλλά είχαν το μέγεθος αρκετών ηπειρωτικών εθνικών πρωταθλητών, πέθαιναν καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων επέφερε βαρύ τίμημα.
Ξαφνικά, ο πόνος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Η Credit Suisse, που βρισκόταν εδώ και καιρό παρασυρόμενη από μια γελοιογραφικά μακρά λίστα σκανδάλων που κυμαίνονταν από κατασκοπεία C-suite μέχρι βουλγαρικά κυκλώματα λαθρεμπορίου κοκαΐνης , οδηγήθηκε σε γάμο «υπό την απειλή όπλου» με τον επίδοξο αντίπαλό της UBS κατά τη διάρκεια ενός τεταμένου Σαββατοκύριακου.
Ένα χρόνο μετά, οι τραπεζίτες και οι επενδυτές εξακολουθούν να εκπλήσσονται που, παρ’ όλο αυτό το δράμα, η γη συνέχιζε να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, και δεν ήταν μια στιγμή… Lehman Brothers. Αντ ‘αυτού, ένας τραπεζικός γίγαντας εξαφανίστηκε, τον κατάπιε ολόκληρη η τράπεζα και οι ευρωπαϊκές αγορές έζησαν για να παλέψουν. Η διάθεση ήταν πιο «τι έγινε;» παρά «τρέξτε στους λόφους».
Αλλά μετά τον θάνατο της Credit Suisse το Σαββατοκύριακο ήρθε ένα άλλο σημείο υψηλού κινδύνου. Αυτό έγινε την επόμενη Παρασκευή, 24 Μαρτίου, και αφορούσε της επίθεση της αγοράς στην Deutsche Bank. Ενώ όλοι αναπολούμε αυτό το high-stakes «CS Weekend», όπως είναι συχνά γνωστό, πρέπει να μάθουμε τα μαθήματα από αυτό το ξεχωριστό δράμα.
Η ρίζα του προβλήματος ήταν, όπως και με τόσα πολλά πράγματα στη ζωή, το Twitter, όπως ήταν γνωστό τότε το cesspit X των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, ένα δυσοίωνο διάγραμμα άρχισε να κάνει τον γύρο, δείχνοντας ότι το κόστος αγοράς ασφάλισης έναντι αθέτησης χρέους από τη γερμανική τράπεζα είχε εκτοξευθεί υψηλότερα.
Τα λεπτότερα σημεία της αγοράς ανταλλαγών πιστωτικού κινδύνου χάθηκαν κάπως στο κοινό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Λίγοι σταμάτησαν να σκεφτούν ότι είναι συχνά αδέξιο και μη ρευστοποιημένο για ένα άτομο που αγοράζει ένα συμβόλαιο να δημιουργήσει μια δραματική άνοδο στην τιμή, ακόμη και χωρίς να κατέχει απαραίτητα τον υποκείμενο δεσμό που καλύπτει το προστατευτικό συμβόλαιο. (Αυτή η λεγόμενη «γυμνή» διαπραγμάτευση CDS απαγορεύτηκε, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.)
Ξαφνικά, άρχισε το παιχνίδι, ένα κυνήγι για τον πιο αδύναμο κρίκο στην ευρωπαϊκή τραπεζική. Η Deutsche Bank, η οποία είχε το μερίδιο της από ταλαντευόμενα σημεία όλα αυτά τα χρόνια, φάνηκε να ταιριάζει στο λογαριασμό. Η τιμή της μετοχής της άρχισε να πέφτει, σημειώνοντας πτώση έως και 14% σε μία ημέρα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε εδώ ότι τίποτα καινούργιο, πέρα από το μάλλον ξεφλουδισμένο διάγραμμα CDS, δεν είχε πάει στραβά στην τράπεζα σε αυτό το σημείο. Αλλά σε μια εμπύρετη εβδομάδα, χρειάστηκαν πολύ λίγα για να επιταχυνθούν οι πολύ διαδικτυακές εικασίες.
Κοιτάζοντας πίσω, όλα ακούγονται ανόητα. Η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank βρίσκεται τώρα περίπου 70% πάνω από το χαμηλότερο σημείο εκείνης της ημέρας. Αλλά η φημολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ισχυρή. Ένα από τα (πολλά) πράγματα που πρόσθεσαν πίεση στην Credit Suisse τους μήνες που προηγήθηκαν της πτώσης της ήταν ένα ανησυχητικό tweet που ώθησε πολλούς πελάτες να τραβήξουν τα χρήματά τους από την τράπεζα.
Όπως μου το είπε πρόσφατα ένας τραπεζίτης, ο λόγος που όλα αυτά ήταν τόσο οδυνηρά για την Deutsche Bank και τρομακτικά για όλους τους άλλους, ήταν ότι η κηδεία της Credit Suisse ήταν προκατασκευασμένη. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ καλές σε αυτό το θέμα από το 2008, όπως απέδειξε ο χειρισμός των αμερικανικών αρχών για τον ξαφνικό θάνατο της Silicon Valley Bank και άλλων νωρίτερα μέσα στον μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, οι ελβετικές αρχές είχαν ένα σχέδιο και το εκτέλεσαν. Βάναυσο, αλλά γρήγορο, αποφασιστικό και με περιορισμένο συστημικό κίνδυνο. Δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο για την Deutsche Bank, το οποίο είναι μάλλον πολύ μεγάλο για να το αφομοιώσουν βιαστικά οι περισσότερες άλλες τράπεζες. Μερικοί σκόπιμοι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να διατηρήσουν τις μετοχές τους πριν από το Σαββατοκύριακο, για κάθε ενδεχόμενο. Άλλες τραπεζικές μετοχές, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τρομοκρατήθηκαν.
Οι τραπεζίτες στο εσωτερικό της Deutsche ήταν, δικαιολογημένα, ειλικρινά ανήσυχοι και σοκαρισμένοι από την ταχύτητα της πτώσης των μετοχών. Η τράπεζα αντιμετώπισε ένα δίλημμα: θα έπρεπε να σταθεί ο διευθύνων σύμβουλος ή άλλα ανώτερα στελέχη μπροστά σε ένα αναλόγιο για να πει ότι όλα ήταν καλά; Ή θα τα έκανε όλα χειρότερα; Μερικοί ήταν διπλά νευρικοί όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο θέμα εκείνη την ημέρα. Ερωτηθείς εάν η Deutsche Bank ήταν η νέα Credit Suisse, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε γι’ αυτό».
Οι μετοχές της τράπεζας έκλεισαν 8% χαμηλότερα εκείνη την ημέρα – μια ανάκαμψη από το ναδίρ – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πυρετός υποχώρησε ευσπλαχνικά γρήγορα και ότι ο Σολτς μπορεί ακόμη και να βοήθησε. Αλλά οι ανώτεροι τραπεζίτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη το μήνυμα από αυτό το αρκετά γεμάτο επεισόδιο: η ανοησία στο Διαδίκτυο έχει σημασία. Δεν πρέπει, αλλά συμβαίνει. Ομοίως, οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι μερικές φορές είναι ακριβώς αυτό: ανοησία.
Είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα τι θα είχε συμβεί αν η Deutsche Bank είχε βάλει τα κορυφαία της στελέχη για να πει στον κόσμο ότι όλα ήταν καλά. Αλλά είναι λογικό να φανταστεί κανείς ότι ένα ολίσθημα θα μπορούσε να είχε κάνει μια σοβαρά κακή μέρα για τις μετοχές της τράπεζας πολύ χειρότερη. Προς τιμήν της, κράτησε τα νεύρα της και τήρησε μια αξιοπρεπή σιωπή, εμποδίζοντας την επόμενη Δευτέρα να είναι δυνητικά ζοφερή. Την επόμενη φορά που η κατάσταση σε μια τράπεζα θα επιδεινωθεί απότομα, και κάποια στιγμή θα το κάνει, θα πρέπει να θυμόμαστε τι πήγε σωστά και τι λάθος εκείνη την ημέρα.
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της