Η Γαλλία προστίθεται στις χώρες, που δοκιμάζουν την περιβόητη συνθήκη τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.  Η σχετική αλλαγή ισχύει μόνο για τους χωρισμένους γονείς που μοιράζονται την επιμέλεια του παιδιού τους. Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν πως το σχετικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η εφαρμογή του θα γίνει σε μια επιλεγμένη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια του παιδιού τους μόνο συγκεκριμένες εβδομάδες.
Με αυτό τον τροπο θα μπορούν να εργαστούν για τέσσερις ημέρες αντί για πέντε. Το σχέδιο θα συζητηθεί σε κυβερνητική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, η Γαλλία χρειάζεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με την κηδεμονία. Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά – 12% του συνόλου στη Γαλλία- μεταφέρονται μεταξύ των γονέων τους σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με μελέτες του γαλλικού ινστιτούτου δημογραφικών μελετών (INED), το βιοτικό επίπεδο των παιδιών χωρισμένων γονέων μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Οπότε το νέο τετραήμερο σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει.

Θα στραφεί τελικά η παγκόσμια οικονομία στην τετραήμερη εργασία;

Να γίνει δηλαδή μια προσαρμογή στα προγράμματα των γονέων, ώστε να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους ενώ εργάζονται κανονικά στις δουλειές τους.

Πειραματισμοί

Ο 35χρονος πρωθυπουργός της Γαλλίας Gabriel Attal έχει ήδη μιλήσει για πειραματισμούς με την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα στο παρελθόν. Σύμφωνα με το σχέδιό του, οι εργαζόμενοι θα περνούσαν περισσότερο χρόνο στο γραφείο τις ημέρες που εργάζονται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο χρόνος εργασίας δεν μειώνεται από τις προβλεπόμενες 35 ώρες.

Ο Attal εισήγαγε για πρώτη φορά την τετραήμερη εβδομάδα πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ήταν υπουργός προϋπολογισμού της Γαλλίας. Τώρα, ελπίζει να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό σε ολόκληρο το γαλλικό εργατικό δυναμικό, αναφέρουν οι Times.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ώρες θα μειωθούν οριστικά ή θα αντισταθμιστούν με επιπλέον εργασία τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Επιπλέον, ο Γάλλος πρωθυπουργός προτείνει αλλαγές στο σύστημα κατώτατου μισθού και φορολογικές περικοπές για τη μεσαία τάξη.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η όρεξη για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στη Γαλλία σημειώνει ανοδική πορεία εδώ και χρόνια.

Όλο και περισσότεροι Γάλλοι έχουν αρχίσει να ενστερνίζονται την ιδέα των λιγότερων ημερών στη δουλειά. Περίπου 10.000 εργαζόμενοι εργάζονται ήδη τετραήμερες εβδομάδες, αναφέρει η Le Monde. Μάλιστα είναι σημαντικά τα οφέλη που προκύπτουν.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η γαλλική εταιρεία, LDLC, δοκίμασε ήδη το πρόγραμμα συμπιεσμένης εβδομάδας εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 40%. Αυτό μάλιστα, επιτεύχθηκε χωρίς να χρειάζεται να προσλάβει επιπλέον ταλέντα.

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ψήφισε νόμο για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander de Croo, έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο στόχος είναι να δοθεί στους ανθρώπους και τις εταιρείες περισσότερη ελευθερία να οργανώσουν τον χρόνο εργασίας τους».

Όσον αφορά στη Βρετανία και την Ισλανδία, όπου ήδη λειτουργεί πιλοτικά το σχετικό πρόγραμμα μειωμένης εβδομαδιαίας εργασίας, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: οι εργαζόμενοι είπαν ότι ήταν λιγότερο πνευματικά εξουθενωμένοι και πιο παραγωγικοί στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Η Γερμανία ξεκίνησε μια δοκιμή του προγράμματος νωρίτερα φέτος τον Φεβρουάριο σε 45 εταιρείες.

Η ιδέα ήταν απλή – οι εργαζόμενοι θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ αμείβονται το ίδιο και αποκομίζουν τα ίδια οφέλη, με τον ίδιο φόρτο εργασίας.

Η Πορτογαλία συμμετέχει στο πρόγραμμα από τον Ιούνιο του 2023 με 39 εταιρείες. Η Ισπανία άρχισε πιλοτικά την εφαρμογή του, τον Δεκέμβριο του 2022. Στόχος της ήταν να δει αν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Οι εταιρείες που εγγράφονται στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να λάβουν βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, από ένα κρατικό ταμείο. Στόχος τους είναι να σχεδιάσουν τρόπους για να αυξήσουν την παραγωγικότητα μέσα στη διάρκεια ενός έτους. Ταυτόχρονα καλούνται να αντισταθμίσουν τις υπερβάσεις του μισθολογικού κόστους. Επιπλέον υπάρχει μία υποχρεωτική δέσμευση συμμετοχής στο πρόγραμμα που ανέρχεται στα 2 έτη.

Στη Σουηδία, μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές δοκιμάστηκε το 2015.

Η Toyota ανήκε στην ομάδα εταιρειών που δοκίμασαν την παραπάνω εκδοχή και συνεχίζει την εφαρμογή της και σήμερα καθώς τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Η Φινλανδία δεν έχει καθιερώσει τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, παρά τους ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς.

Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin έγραψε στο Twitter για την ιδέα τον Αύγουστο του 2019, αλλά ακόμα δεν έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο