
Στα 1,8 εκατομμύρια εκτιμούν Γερμανικά Επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) ότι φτάνουν οι κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία των 83 εκατ. κατοίκων και για το λόγο αυτό το Βερολίνο έχει βάλει μπροστά οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό.
Από την Κολομβία μέχρι τις Φιλιππίνες και την Ινδία η χώρα αναζητά ειδικούς με πιστοποιήσεις για να δουλέψουν στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση κάνει από τις αρχές αυτού του μήνα πιο εύκολη τη μετανάστευση τέτοιων εργαζομένων
Γερμανία: Δύσκολοι καιροί για συνταξιούχους
Για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους και από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία άλλαξε ξανά φέτος τη νομοθεσία περί μετανάστευσης. Με ισχύ από την 1η Μαρτίου 2024 προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιλογή διαμονής στη χώρα για αλλοδαπούς βάσει πρακτικής εργασιακής εμπειρίας. Πλέον άτομα από τρίτες χώρες, πλην ΕΕ, θα μπορούν να εργαστούν στη Γερμανία εάν έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια εργασιακή εμπειρία και διαθέτουν τίτλο επαγγελματικής ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναγνωρίζεται από το κράτος στη χώρα καταγωγής τους .
Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάεσερ και ο υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ χαρακτήρισαν τους νέους κανονισμούς ως σημαντικό πυλώνα για την αντιμετώπιση του κενού δεξιοτήτων στη Γερμανία. «Μειώνουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και κάνουμε τη Γερμανία πιο ελκυστική για ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους», υποστήριξε η Φάεσερ.
Σαφάρι από τη Νότια Αμερική μέχρι τις Φιλιππίνες
Οι ανάγκες για εργαζομένους είναι τόσες που αντιπροσωπεία από τη Γερμανία επισκέφτηκε πρόσφατα την Κολομβία για να ενισχυθεί η συνεργασία και να δελεαστούν ειδικευμένοι εργάτες. Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο ειδικός επίτροπος της χώρας για θέματα μετανάστευσης, Γιόακιμ Σταμπ. Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φάεσερ έκανε λόγο για προσπάθεια μείωσης της παράνομης και ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών.
“Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες νέων εργαζομένων από την Κολομβία που θα ήθελαν να εργαστούν προσωρινά ή μόνιμα στη Γερμανία”, δήλωσε ο Σταμπ. «Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, ειδικά για επαγγέλματα με έλλειψη στη Γερμανία, να προσελκύσουν νέους εξειδικευμένους εργαζόμενους με κίνητρα» για δουλειά, είπε.
Τον Δεκέμβριο η Φάεσερ υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης με τη Γεωργία. Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2024 παρόμοια συμφωνία στενής συνεργασίας με το Μαρόκο. Προγραμματίζονται επίσης συμφωνίες με την Κένυα, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.
Μεγάλες ανάγκες στον κλάδο υπηρεσιών
Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν εκτός από την παραγωγή και τις πωλήσεις και στις υπηρεσίες. Με πολλές θέσεις στην υγειονομική περίθαλψη να παραμένουν κενές, η Γερμανία έχει στραφεί προς τις Φιλιππίνες για να προσελκύσει νοσοκόμες και νοσοκόμους. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναρντ Μάρκος Τζούνιορ στο Βερολίνο με τον ηγέτη της Γερμανίας να αναφέρει πως οι Φιλιππίνες «έχουν έναν θησαυρό από καλά καταρτισμένους εργάτες»,
Ο Σολτς επεσήμανε ότι η εργασιακή συνεργασία με το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ένας σημαντικός τομέας για τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι θέλει να σημειώσει πρόοδο εδώ με «πολύ συγκεκριμένο τρόπο». Ο Μάρκος από την πλευρά του έκανε κι αυτός λόγο για το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας στη Γερμανία από τις Φιλιππίνες προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αριθμού αυτού. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 6.000 Φιλιππινέζοι νοσοκόμοι και νοσοκόμες που εργάζονται στη Γερμανία.
Προσέγγιση έχει γίνει και σε αριθμό από τους 43.000 φοιτητές από την Ινδία που σπουδάζουν στη Γερμανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών στη χώρα, από τον οποίο το Βερολίνο ελπίζει να αντλήσει εργατικό δυναμικό σε σειρά κλάδων για να καλύψει τις ελλείψεις.


Latest News

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία