Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων World Fund ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ταμείο 300 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή.
Το World Fund, ένας ευρωπαϊκός επενδυτής σε κλιματικές τεχνολογίες που επωάστηκε από την περιβαλλοντική μηχανή αναζήτησης Ecosia, είπε ότι συγκέντρωσε τα μετρητά παρά το δύσκολο περιβάλλον για επενδύσεις σε τεχνολογία, και, ειδικότερα, για επενδύσεις στην κλιματική τεχνολογία.
ΕΥ: Υστερούν οι επιχειρηματικές δράσεις για το κλίμα
Οι επενδυτές έχουν αποτραβηχθεί από πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα που σχετίζονται με την τεχνολογία μετά την δραματική άνοδο πληθωρισμού και επιτοκίων, που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του έχει κλονίσει το επενδυτικό κλίμα προς την τεχνολογία.
Πιέσεις και αμφισβητήσεις
Ο Ντάνιελ Βίσεβιτς, ιδρυτικός εταίρος του World Fund, είπε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε πολλές πιέσεις από ορισμένους θεσμικούς επενδυτές καθώς προσπάθησε να αναζητήσει δεσμεύσεις για το ταμείο της, ιδιαίτερα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) το 2023, περιέπλεξαν τα πράγματα .
«Έχουν πει, “συγγνώμη, αλλά είναι πολύ φιλόδοξο, δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε 300 εκατομμύρια», είπε ο Βίσεβιτς στο CNBC.
Ο Βίσεβιτς είπε ότι γεγονότα όπως η κατάρρευση της SVB και οι πιο σκληρές μακροοικονομικές συνθήκες οδήγησαν γενικότερα σε ανακατανομή των επενδύσεων προς περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο, όπως ομόλογα και μετρητά, ενώ οι μετοχές και ιδιαίτερα οι μετοχές τεχνολογίας παρουσίασαν υποχώρηση.
Οι αποτιμήσεις εταιρειών τεχνολογίας μειώθηκαν απότομα.
«Η αγορά ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε και οι αποτιμήσεις στο οικοσύστημα των startup μειώθηκαν σημαντικά, επομένως τα Venture Capital (VC) και τα private equity, δεν έκαναν το 2022 και το 2023 τις αποτιμήσεις που είδαμε το 2021,», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Βίσεβιτς σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο του World Fund παρέμεινε ανθεκτικό. «Δεν υπεστήκαμε αυτή την πτώση στις αποτιμήσεις», είπε. «Είχαμε στην πραγματικότητα μερικούς ανοδικούς γύρους».
Το World Fund είπε ότι συγκέντρωσε τα κεφάλαια από θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, της BPI Γαλλίας, της PwC Γερμανίας, της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW και της λιθουανικής εταιρείας ενέργειας Ignitis Grupe.
Η τεχνολογία κλίματος αντιμέτωπη με επενδυτική έρημο
Το World Fund επιδιώκει να λύσει αυτό που αποκαλεί «κοιλάδα του θανάτου» στον κόσμο της τεχνολογίας του κλίματος, όπου οι εταιρείες που συγκεντρώνουν μετρητά σε ένα δεύτερο στάδιο χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν ένα χρηματοδοτικό κενό που τις εμποδίζει να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους. Η αποκαλούμενη σειρά Β σχετίζεται με τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει ορισμένα ορόσημα.
«Ξέραμε ότι έπρεπε να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο ταμείο», είπε ο Βίσεβιτς. Ακόμη και ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων ευρώ, είπε, «δεν θα ήταν αρκετό για να βοηθήσει τις εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας στην Ευρώπη».
Οι εταιρείες της σειράς Β «πρέπει να καλύψουν αυτό το κενό, πρέπει να χτίσουν εργοστάσια», πρόσθεσε. «Δεν έχουν κέρδη και μερικές φορές δεν έχουν καν έσοδα πριν φτάσουν στη Σειρά Β. Αλλά εξακολουθούν να έχουν εξαιρετική τεχνολογία και επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη μέσω διαφορετικών προγραμμάτων».
«Αλλά στη συνέχεια, όταν δημιουργηθούν αυτές οι εταιρείες, λαμβάνουν χρηματοδότηση εκκίνησης χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά από τη Σειρά Α έως τη Β έως τη Γ, υπάρχει πρόβλημα».
Το World Fund είπε ότι στοχεύει να λύσει αυτό το ζήτημα επενδύοντας αρχικά ποσά σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις πρώτες φάσεις της επένδυσης και στη συνέχεια δεσμεύοντας μετρητά για επακόλουθους γύρους για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερα ποσά μετρητών με το χρόνο να συνεχίσουν να δημιουργούν νέα προϊόντα και να κλιμακώνουν τις δραστηριότητες τους.
Latest News
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα
«Δασμοί» στα crypto υπέρ του κλίματος; - Η ανατρεπτική πρόταση στην COP29
Τα κρυπτονομίσματα απαιτούν τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και αυτό έχει μπει στο μικροσκόπιο της COP29
Η Αργεντινή απέσυρε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Μίλεϊ όπως... Τραμπ
Η Αργεντινή φέρεται να ανακάλεσε την αντιπροσωπεία της από την COP29 – Ο ακροδεξιός Μίλεϊ, αρνητής της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα
Μαύρος (ΔΕΗ): Eνεργειακή μετάβαση και κλιματική διπλωματία εργαλεία για την ανταγωνιστικότητα
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μίλησε στο Green Transition Forum, στο πλαίσιο του COP29
Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα σε άλλες χώρες; Τι συζητείται στην COP29
Στην COP29 κεντρικό θέμα συζήτησης είναι και η αύξηση της οικονομικής αρωγής προς τα αναπτυσσόμενα κράτη - Παράδοξα στην νέα στρατηγική για το κλίμα
Πόσο βλαπτική για το κλίμα θα είναι η νέα τετραετία Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά για «πράσινη απάτη» και πιστεύει ότι είναι «φάρσα» η υπερθέρμανση του πλανήτη