![Οι 10 προπονητές με τις μεγαλύτερες πωλήσεις: Ξεπέρασε το 1 δισ. ο Σιμεόνε (pic+vids)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/simeone-atler.jpg)
Πολλές φορές οι κορυφαίοι προπονητές στον κόσμο κατηγορούνται για τα δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανούν οι ομάδες τους για μεταγραφές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Πεπ Γκουαρντιόλα, Κάρλο Αντσελότι, Ζοσέ Μουρίνιο, ακόμα και του Ράφα Μπενίτεθ, όταν ο Ισπανός ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Όμως, έχει αναρωτηθεί κανείς πόσα χρήματα έχουν εξοικονομήσει οι συγκεκριμένοι προπονητές όλα αυτά τα χρόνια για τις ομάδες τους, αλλά και αντίστοιχοι που βρίσκονται στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μεγαθήρια, μέσα από την πώληση ποδοσφαιριστών; Η βρετανική «Sun» δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα λίστα με τους δέκα προπονητές που έχουν προσφέρει τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία των ομάδων τους μέσα από την πώληση παικτών.
Ο λόγος για τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας πίσω από τον Ντιέγκο Σιμεόνε, με τον Πορτογάλο προπονητή να έχει στην καριέρα του σημαντικές πωλήσεις, ειδικά όταν ήταν στον πάγκο της Μονακό (2014-2019). Την πενταετία που βρισκόταν ο Ιβηρας τεχνικός στους Μονεγάσκους, η ομάδα του πούλησε μεταξύ άλλων τους Κιλιάν Εμπαπέ, Χάμες Ροντρίγκες, Τόμας Λεμάρ, Φαμπίνιο, Μπερνάντο Σίλβα, Μπέντζαμιν Μεντί και Άντονι Μαρσιάλ. Μεταγραφές που έφεραν πολλά χρήματα στα ταμεία της Μονακό. Συνολικά στην καριέρα του ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει κάνει πωλήσεις που φτάνουν τα 990 εκατ. ευρώ (854 εκατ. λίρες). Υπενθυμίζουμε ότι ο Πορτογάλος προπονητής πέρασε από τον Ολυμπιακό, για ένα περίπου εξάμηνο: Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013. Πλέον, βρίσκεται στο Κατάρ και στον πάγκο της Αλ Ραγιάν.
Πάνω από τον Ζαρντίμ, όπως προαναφέραμε, βρίσκεται ο Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης έχει στο παλμαρέ του πωλήσεις ποδοσφαιριστών που ξεπερνούν συνολικά το 1 δις. ευρώ και συγκεκριμένα φτάνουν τα 1.13 δις ευρώ (983 εκατ. λίρες).
Μεταξύ άλλων επί των ημερών του η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει πουλήσει τον Γκριεζμάν στην Μπαρτσελόνα έναντι 120 εκατ. ευρώ, τον Ερνάντες στην Μπάγερν Μονάχου με 80 εκατ. ευρώ, τον Ρόδρι στην Μάντσεστερ Σίτι έναντι 70 εκατ. ευρώ και τον Πάρτεϊ στην Αρσεναλ με 50 εκατ. ευρώ. Πωλήσεις που έχουν εκτοξεύσει πάνω από 1 δις το συνολικό ποσό.
Την τριάδα πίσω από τους Σιμεόνε και Ζαρντίμ, συμπληρώνει ο Πεπ Γκουαρντιόλα, με την Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια να έχει πουλήσει μεταξύ άλλων τους Γκάμπριελ Ζέσους στην Άρσεναλ, τον Ραχίμ Στέρλινγκ στην Τσέλσι και Λιρόι Σανέ στην Μπάγερν. Ο Καταλανός τεχνικός όσα χρόνια βρίσκεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει κάνει πωλήσεις που φτάνουν τα 980 εκατ. ευρώ (847 εκατ. λίρες).
Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται δύο ακόμα πολύ σπουδαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως είναι οι Κάρλο Αντσελότι και Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Ιταλό να έχει πωλήσεις ύψους 940 εκατ. ευρώ και τον Πορτογάλο 928 εκατ. ευρώ.
Μέσα στην πρώτη δεκάδα είναι επίσης οι Μαξ Αλέγκρι (926 εκατ. ευρώ), Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι (918 εκατ. ευρώ), Τόμας Τούχελ (812 εκατ. ευρώ), Ράφα Μπενίτεθ (758 εκατ. ευρώ) και Ζόρζε Ζέσους (757 εκατ. ευρώ).
Η λίστα (σ.σ τα ποσά σε λίρες)
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/metagrafdd-900x1024.jpg)
Ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι μάλιστα στην καριέρα του έχει πουλήσει 166 ποδοσφαιριστές, τους περισσότερους από όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της
![Στο Top15 των ακριβότερων μεταγραφών ο Τζίμας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/brighton-600x339.jpg)
Στο Top15 των ακριβότερων μεταγραφών ο Τζίμας
«Σπάει» όλα τα κοντέρ η μεταγραφή του Στέφανου Τζίμα στην Μπράιτον, καθώς μπήκε στο Top15 με τις πιο ακριβές μεταγραφές της φετινής χειμερινής μεταγραφικής περιόδου
![Champions League: Είναι δίκαιη η league phase;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/UEFA-1.jpg)
Είναι δίκαιη η league phase του Champions League;
Ο υπερυπολογιστής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ερεύνησε κατά πόσο είναι δίκαιο το σύστημα της league phase του Champions League
![Decathlon: Πώς ο γαλλικός κολοσσός έγινε αθόρυβα το διαμάντι στη λιανική αθλητικών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/michel-leclercq-600x379.png)
Πώς η Decathlon έγινε αθόρυβα το διαμάντι στη λιανική αθλητικών
H Decathlon δεν αποζητά την προσοχή, δεν χρηματοδοτεί μεγάλες αθλητικές ομάδες, δεν διαθέτει φανταχτερό μάρκετινγκ και δεν ψάχνεται για αναγνώριση όπως η Adidas ή η Under Armour
![Τσέλσι: Παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στο ποδόσφαιρο γυναικών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ΡΤΗΤΡΡΤΓ-600x393.jpg)
Παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής από την Τσέλσι
Η Τσέλσι ολοκλήρωσε την απόκτηση της Ναόμι Γκίρμα από την Σαν Ντιέγκο Γουέιβς σε ποσό που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών