Μετρά μέχρι το 6 για κάθε εκπνοή. Καταπίνει καμιά εκατοστή χάπια την ημέρα. Τρώει… βραδινό στις 11 το πρωί και πηγαίνει για ύπνο από τις 8.30 το βράδυ.
Αλλά στην πραγματικότητα ο Μπράιαν Τζόνσον ξοδεύει περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε μεθόδους γενετικής ιατρικής για να μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει στα 46 χρόνια του το σώμα και τον οργανισμό εφήβου.
Ιδρυτής τριών εταιρειών βιοτεχνολογίας και επενδυτής σε πολλαπλάσιες startups, ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος της Σίλικον Βάλεϊ ακολουθεί απαρέγκλιτα τα τελευταία χρόνια μια αυστηρή ιατρική ρουτίνα.
Άλλωστε είναι αυτό το σύνθημα που αναγράφεται σε μπλουζάκια και καπέλα, που πουλά μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας του Blueprint.
Υπό το μότο «Μην πεθάνετε», μπορεί κανείς να τα αγοράσει προς 30 δολάρια το ένα, μαζί με μπουκάλια ελαίου που υποτίθεται ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει ήδη καταπολεμήσει την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρούσε και ότι τώρα κερδίζει στον νέο -ματαιόδοξο προφανώς- πόλεμό του κατά του γήρατος και του θανάτου.
Προς τούτο άλλωστε ίδρυσε την Blueprint τον Οκτώβριο του 2021.
Η λειτουργία και πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους δικούς του δείκτες υγείας.
Τώρα, μεταξύ μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και μεταγγίσεων πλάσματος αίματος, ο Μπράιαν Τζόνσον αυτοπλασάρεται λίγο-πολύ ως οιονεί Μεσσίας.
Γέννημα-θρέμμα της Γιούτα, γαλουχημένους από Μορμόνους και πρώην ιεραπόστολος της Εκκλησίας του Ιησού και των Αγίων Τελευταίων Ημερών στη Λατινική Αμερική, ακολουθεί τώρα τα χνάρια έτερων κροίσων ομοϊδεατών του στη δημιουργία μιας τεχνο-ουτοπίας.
Εν προκειμένω, ο Μπράιαν Τζόνσον θέλει να φτιάζει ένα δικό του «έθνος», όπου οι άνθρωποι δεν θα πεθαίνουν ποτέ.
Προς τούτο έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει έναν «στρατό» πρόθυμων -ή ευκολόπιστων εάν θες- «πιστών».
View this post on Instagram
Μια χώρα… «αθανάτων»
Στους εκατό περίπου ένθερμους οπαδούς που συγκεντρώθηκαν προ ημερών στο Μπρούκλιν, ο Τζόνσον συνόψισε τις… πολύτιμες «διδαχές» του ως εξής:
«Πηγαίνετε για ύπνο στην ώρα σας, τρώτε υγιεινά και ασκηθείτε», τις περιγράφει o δημοσιογράφος του περιοδικού The Atlantic, Ματέο Γουόνγκ, ο οποίος κατέγραψε από κοντά μια από τις συγκεντρώσεις που οργανώνει ο πρώην μορμόνος.
Αν και δεν είναι ο μόνος πολυεκατομμυριούχος της Σίλικον Βάλεί που ευελπιστεί να παρατείνει τη ζωή του εσαεί, παρατηρεί, «οι φιλοδοξίες του είναι κατά κάποιο τρόπο μεγαλύτερες και πιο επιστημονικά φανταστικές από εκείνες άλλων βιο-χάκερ».
Πιστεύει ότι βρήκε πώς οι αλγόριθμοι, αντί να καταστρέψουν τον πολιτισμό, μπορούν να τον οδηγήσουν στη χώρα των αθανάτων…
Σε αυτή τη μικρή ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, λοιπόν, ξεδίπλωσε την ατζέντα του.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει, η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει την ανάγκη των ανθρώπων να παράγουν οι ίδιοι τη γνώση, οδηγώντας μας να ακολουθούμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το πανίσχυρο λογισμικό.
Χωρίς σκοπό, λέει, το είδος μας θα καταδικαστεί σε αυτοκαταστροφή μαζί με τον πλανήτη.
Για να αποφύγει αυτή τη θλιβερή μοίρα, η ανθρωπότητα θα πρέπει να επιδιώξει τον μοναδικό στόχο, στον οποίο σχεδόν όλοι μπορούν να συμφωνήσουν: στην επιβίωση.
«Παραμονές της υπερ-νοημοσύνης, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως νοήμον είδος είναι να μην πεθάνουμε», τόνισε ο Μπράιαν Τζόνσον.
Το σχέδιό του παραμένει βέβαια ασαφές.
«Προσπαθεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης για να επιτύχουν την αθανασία», γράφει ο Γουόνγκ, «εμποδίζοντας έτσι έναν άλλο τύπο τεχνητής νοημοσύνης -που δεν υπάρχει ακόμη- από το να πάρει τον έλεγχο της ζωής μας».
Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, αυτό περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μέχρι και τη χρήση ενός έξυπνου ψηφιακού «δαχτυλιδιού», το οποίο ο Μπράιαν Τζόνσον χρησιμοποιεί «για να καταγράφει τις νυχτερινές στύσεις του».
View this post on Instagram
«Έλα μαζί μου ή πέθανε»
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η 46χρονος κροίσος πότε συγκρίνει τον εαυτό του με τον Έντουαρντ Κάλεν -τον αθάνατο βρικόλακα από το εφηβικό έπος «Λυκόφως» (Twilight)- και πότε με τον Ιησού Χριστό.
Μια θέση που συνήθως αποδέχονται συνήθως τα μέλη του κινήματος Don’t Die (Μην Πεθάνεις), που έχει πρόσφατα δημιουργήσει.
Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι πλέον ξεπερνούν συνολικά τις 5.000, σε δεκάδες χώρες.
Φέρονται να συμμετέχουν οικειοθελώς, ως πειραματόζωα, σε μελέτη για το πώς λειτουργεί το πρωτόκολλο Blueprint στον ευρύτερο πληθυσμό.
Στο κανάλι του στην πλατφόρμα Discord, όπου ο Τζόνσον μοιράζεται τις λεπτομέρειες της σχολαστικής ρουτίνας του, το λεγόμενο «πρωτόκολλο Blueprint»- οι συνδρομητές έχουν φτάσει πια κοντά στις 15.000.
Έχουν μάλιστα μετονομαστεί σε «Don’t Die Army», «Στρατός Μην Πεθάνεις» ελληνιστί.
Για φέτος, λέει ο Τζόνσον, έχει οργανώσει πάνω από 200 συγκεντρώσεις οπαδών της θεωρίας του, σε 75 χώρες.
Μαξιμαλιστικός, ο τελικός στόχος του -ισχυρίζεται- είναι να δημιουργήσει μια μικρή ανεξάρτητη χώρα περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο θάνατος θα είναι απών.
Έχει μάλιστα φτιάξει και νέο σύνθημα για τα μπλουζάκια του: «Ενταχθείτε ή πεθάνετε».
Γελώντας, λέει ότι ξεκινάει μια νέα αίρεση «για όλους».
Απορρίπτει ως δογματικούς τους επικριτές του, που γίνονται εύλογα όλο και πιο πολλοί.
Παραλληλίζει την μη αποδεδειγμένη, αλλά ταχέως αυξανόμενη σε απήχηση θεωρία του με το να προσπαθεί να εξηγήσει κάποιος σε ένα μέλος της Καθολικής Εκκλησίας του 16ου αιώνα ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.
Οι δικοί του «πιστοί» δεν τον αμφισβητούν.
Στην πρόσφατη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, γιόρτασαν μαζί με τον αυτοαποκαλούμενο «Μεσσία» τους μέχρι τα μεσάνυχτα, πίνοντας μη αλκοολούχα ποτά.
Ο Μπράιαν Τζόνσον τα είχε ονομάσει «Βαμπίρ», «Προμηθέας» και «Αυτόνομος εαυτός».
Εκείνο το βράδυ της παρασπονδίας από το αυστηρό πρόγραμμά του πήγε αργά για ύπνο.
«Φίλε, πρέπει να πάω σπίτι», είπε στον Ματέο Γουόνγκ του Atlantic.
«Πεθαίνω λίγο απόψε»…
* Κεντρική Photo: @bryanjohnson_
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ