![Κακάο: Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του – Ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/cocoa.jpg)
Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, η τιμή του κακάο ανήλθε σε νέα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας σήμερα στη Νέα Υόρκη τα 10.000 δολάρια ανά τόνο, προτού υποχωρήσει ελαφρά, λόγω των ελλείψεων προμηθειών εξαιτίας της κακής συγκομιδής στις χώρες παραγωγούς.
Κακάο: Το «ράλι» στην τιμή του και η άνοδος για τα συστημικά hedge funds
Το συμβόλαιο κακάο για παράδοση τον Μάιο με τις περισσότερες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν γύρω στις 19.10 ώρα Ελλάδας στα 9.666 δολάρια, αφότου υπερέβη ήδη το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ευρώπη.
«Ένας τόνος κακάο στοιχίζει πλέον ακριβότερα κι από έναν τόνο χαλκό», υπογραμμίζει η Κάθλιν Μπρουκς, αναλύτρια της XBT.
Οι τιμές του κακάο άρχισαν να αυξάνονται το 2023, λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά, όμως το ράλι τους επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο του 2024.
Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.
Το συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη έχει ήδη δει την τιμή του να υπερδιπλασιάζεται και να καταγράφει άνοδο 130% αυτόν τον χρόνο.
Στο Λονδίνο επίσης η τιμή του αυξήθηκε 135% από τον Ιανουάριο και κατέγραψε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ σήμερα στις 8.682 στερλίνες ανά τόνο.
Κακή συγκομιδή
Αυτό το ράλι των τιμών εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, ιδίως την έλλειψη κακάο από τη Δυτική Αφρική.
Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι μακράν οι κυριότεροι παραγωγοί παγκοσμίως κόκκων κακάο. Οι δυο τους προμηθεύουν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής για τη συγκομιδή του 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο.
«Τον περασμένο χρόνο αυτές οι χώρες γνώρισαν δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες, ιδίως έντονη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγή», εξήγησε ο Όλε Χάνσεν, αναλυτής της Saxobank.
Σε αυτό προστίθεται το κλιματικό φαινόμενο El Niño, το οποίο «προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες» και να ευνοηθεί η διασπορά νόσων, επισήμανε ο Τζον Πλάσαρντ, αναλυτής στο Mirabaud.
Τέλος, «η κλιμάκωση του κόστους των παρασιτοκτόνων και των λιπασμάτων επέβαλε οικονομικούς περιορισμούς στους αγρότες, που δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των καλλιεργειών», συμπλήρωσε ο Όλε Χάνσεν.
Και η σοκολάτα;
Καθώς σε γενικές γραμμές χρειάζονται «μεταξύ 6 και 12 μήνες προκειμένου τέτοιου είδους αυξήσεις να αντικατοπτριστούν στις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων», ο Όλε Χάνσεν εκτιμά πως οι «καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση» στις τιμές της σοκολάτας.
«Η σοκολάτα είναι το νέο προϊόν πολυτελείας, (…) και εμείς αναμένουμε ότι οι τιμές των ζαχαρωδών λιχουδιών να αυξηθούν ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών», επισημαίνει η Κάθλιν Μπρουκς.
Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, η σοκολατοποιΐα Lindt & Sprüngli προειδοποίησε ότι οι τιμές της θα αυξηθούν εκ νέου το 2024 και 2025, αφότου κατέγραψαν άνοδο 10,1% κατά μέσο όρο το 2023.
Σύμφωνα με τη Σουζάνα Στρίτερ, του Hargreaves Lansdown, «καταγράφονται ήδη ενδείξεις εκ μέρους των καταναλωτών προς μία τάση να στρέφονται πως εναλλακτικές λιγότερο ακριβές», δηλαδή προϊόντα σοκολάτας χαμηλότερης ποιότητας ή απλά να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Χρυσός: Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων ο χρυσός
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν το έβδομο μέσα στο 2025 ιστορικό υψηλό
![Πετρέλαιο: Ενισχύονται οι τιμές του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/barrel-oil-600x437.jpg)
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
Οι επενδυτές τοποθετούνται παρά το φόβο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
![Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mali-gold-600x560.jpg)
Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να είναι ο λόγος για τη μείωση της παραγωγής
![Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ανανεωμένο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα
![Χρυσός: Λάμπει και κάνει το αδιανόητο πιθανό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/ot_dol_gold2-600x352.png)
Ο χρυσός λάμπει - Ποιο είναι το αδιανόητο που γίνεται πιθανό
Ο χρυσός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς ο Τραμπ θέλει να αποδυναμώσει το δολάριο διατηρώντας παράλληλα το προνομιακό αποθεματικό του
![Νικέλιο – Ινδονησία: Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 75% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/indonesia-nikelio-600x424.jpg)
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
![Χρυσός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Νέα ιστορικά υψηλά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές
Ο νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η πρόταση Τραμπ για τη Γάζα ευνοούν τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο
![Χρυσός: Κοντά στο υψηλό όλων των εποχών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Αγγίζει το υψηλό όλων των εποχών ο χρυσός
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μετά την απάντηση της Κίνας στους δασμούς
![Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές μετά την αναδίπλωση Τραμπ για τους δασμούς σε Μεξικό και Καναδά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/petrelaio-600x400.jpg)
Υποχώρησε το πετρέλαιο μετά την αναδίπλωση Τραμπ για τους δασμούς σε Μεξικό και Καναδά
Το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε το πάγωμα των δασμών στο Μεξικό και στον Καναδά για 30 ημέρες - Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στο πετρέλαιο