Η απόφαση να συμπεριληφθούν τα ινδικά κρατικά ομόλογα σε δύο εξέχοντες παγκόσμιους δείκτες θεωρείται ως καταλύτης για την ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα και αναμένεται να φέρει δισεκατομμύρια εισροές.

Τα ομόλογα της Ινδίας θα προστεθούν στον δείκτη JPMorgan Government Bond Index-Emerging Markets (GBI-EM) τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ο δανειστής της Wall Street τον Σεπτέμβριο. Η συμπερίληψη της JPMorgan είναι η πρώτη ένταξη της Ινδίας σε παγκόσμιο δείκτη ομολόγων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Bloomberg Index Services ακολούθησε το παράδειγμά της, ανακοινώνοντας ότι θα προσθέσει ινδικά κρατικά ομόλογα στον δείκτη τοπικής διακυβέρνησης αναδυόμενων αγορών από τις 31 Ιανουαρίου 2025 .

Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εισροές δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δημόσιο χρέος της Ινδίας σε ρουπίες. Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται, υποστηρίζοντας το τοπικό νόμισμα.

Ο Deepak Agrawal, επικεφαλής επενδύσεων χρέους στο Kotak Mutual Fund, είπε στο CNBC ότι αναμένει ότι οι συμπεριλήψεις θα δημιουργήσουν «σταθερές ροές περίπου 25 [δισεκατομμυρίων] έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων» τους επόμενους 12 έως 18 μήνες μετά την περίοδο εξισορρόπησης που ξεκινά τον Ιούνιο του 2024.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αγορές ομολόγων της Ινδίας θα δουν εισροές «πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τη στιγμή της ανακοίνωσης έως το τέλος της περιόδου κλιμάκωσης, ή περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα».

Από την πλευρά της η JPMorgan προβλέπει ότι η συμπερίληψη των ινδικών ομολόγων θα κλιμακωθεί σε 10 μήνες, ξεκινώντας από το 1% τον Ιούνιο έως το μέγιστο βάρος 10% στον δείκτη της τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Ορόσημο

Η συμπερίληψη των ινδικών ομολόγων από την JPMorgan χαιρετίστηκε ως «γεγονός-ορόσημο» από την Invest India , τον εθνικό οργανισμό προώθησης επενδύσεων της κυβέρνησης.

«Η συμπερίληψη θα βοηθήσει την Ινδία να πραγματοποιήσει τον στόχο μιας οικονομίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030», ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι θα βοηθήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας να ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία.

Θα βοηθήσει επίσης την Ινδία να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια, να καλύψει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και να αυξήσει τη βάση των επενδυτών για κρατικούς τίτλους.

«Ως συνέπεια αυτών των σταθερών μακροπρόθεσμων παγκόσμιων επενδύσεων, οι ινδικές τράπεζες, οι μεγαλύτεροι επενδυτές κρατικών τίτλων, θα είναι σε θέση να δανείζουν περισσότερους εγχώριους, οδηγώντας σε δημιουργία υποδομών και θέσεων εργασίας», δήλωσε η Invest India.

Η αγορά κρατικών ομολόγων της Ινδίας αποτιμήθηκε σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο και κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με την Invest India.

Ομόλογα έναντι μετοχών

Τροφοδοτημένες από την ευρεία αισιοδοξία , τα χρηματιστήρια της Ινδίας σημείωσαν υψηλά ρεκόρ πολλές φορές φέτος, με τον δείκτη Nifty 50 να κλείνει το 2023 με κέρδη για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.

Οι μηνιαίες εισροές στα εγχώρια μετοχικά κεφάλαια της Ινδίας αυξήθηκαν στο υψηλό 23 μηνών των 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο, με βάση στοιχεία από την Ένωση Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ινδία , δήλωσε η Goldman Sachs. Η Ινδία είδε επίσης ξένες εισροές 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της DBS Radhika Rao δήλωσε ότι τα κρατικά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα είναι επίσης έτοιμα για κέρδη από ισχυρές ξένες εισροές.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές του δημόσιου χρέους της Ινδίας ήταν μέχρι στιγμής θεσμικοί επενδυτές, όπως τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικές εταιρείες – αλλά η συμπερίληψη των ινδικών κρατικών ομολόγων σε παγκόσμιους δείκτες σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί πλέον να επεκτείνει τις οδούς συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολ. με φόντο τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Commodities |

Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο με φόντο τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Αυξήθηκαν περαιτέρω οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, με το Brent να εκτοξεύεται πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι ευρύτερες κυρώσεις των ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού στους κορυφαίους αγοραστές της, την Κίνα και Ινδία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης […]