Μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, δεν έχουμε μόνο ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει ωθήσει την Ελλάδα ψηλότερα. Εχουμε και πολιτική σταθερότητα. Είναι ένας συνδυασμός που συνιστά μία μοναδική πολιτική ευκαιρία!Αλλά τις ευκαιρίες πρέπει κανείς και να τις εκμεταλλεύεται. Γι’ αυτό και προωθούμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο οικονομικά τη χώρα: Ο νέος νόμος για την καινοτομία και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Ο νέος νόμος για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του που θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία. Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της χώρας που θα προδιαγράψει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας σε ένα πλαίσιο σοβαρότητας με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που πρόσφατα συμφωνήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δεν κάνουμε, όμως, μόνο σε αυτά. Εχουμε κάνει, επίσης, μία μεγάλη προσπάθεια – η οποία ίσως δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή ως προς το μέγεθός της – για τις αποκρατικοποιήσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης! Και την κάναμε αυτή την προσπάθεια – τόσο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ όσο και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – διότι θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει προχωρώντας μπροστά. Και εφαρμόζει μία οικονομική πολιτική που αντιμετωπίζει τον κρατισμό και αυξάνει τις ταχύτητες της οικονομίας!
Είναι σημαντικό, λοιπόν, ότι μέσα σε 8 μήνες από τις τελευταίες εκλογές προχώρησαν 10 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ, οι οποίες έφεραν έσοδα που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές μειώνουν προφανώς το δημόσιο χρέος της χώρας. Αλλά την ίδια στιγμή καταδεικνύουν ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις επιλογές της κυβέρνησης. Υπογραμμίζουν, όμως, παράλληλα ότι η κυβέρνηση κάνει όλα όσα χρειάζονται για να προσελκύσουμε κεφάλαια στην Ελλάδα. Και για να γίνει η χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Και επειδή μπορεί ορισμένοι να αμφιβάλλουν, υπενθυμίζω με τίτλους τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες:
– Η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy με έσοδα για το Δημόσιο 92 εκατ. ευρώ, με ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
– Οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Ηράκλειο) με έσοδα σχεδόν 234 εκατ. ευρώ, σε έναν από τους πιο ισχυρούς, δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: τη ναυτιλία.
– Η εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών που σημείωσε πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και έφερε έσοδα 785 εκατ. ευρώ. Με την οποία το Αεροδρόμιο Αθηνών ανεβάζει ταχύτητες, ενισχύεται κεφαλαιακά και μπαίνει σε μία νέα εποχή!
– Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) με συνολικά έσοδα για το Δημόσιο στα 2,8 δισ. ευρώ, χάρη στην οποία ο ελληνικός τραπεζικός τομέας αλλάζει επιτέλους σελίδα.
– Και, βεβαίως, η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού με το τίμημα-μαμούθ των 3,27 δισ. ευρώ!
Ολες αυτές οι κινήσεις έχουν βρει πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές και τις αγορές. Γεγονός που δείχνει τόσο την εμπιστοσύνη που υπάρχει διεθνώς απέναντι στην ελληνική οικονομία, όσο και ότι έχουν πλέον μπει οι βάσεις για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων και για δυναμική ανάπτυξη σε γερά θεμέλια!
Γνωρίζω, βεβαίως, ποια είναι η επωδός όσων αντιτίθενται στην πολιτική μας για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Λένε ότι είμαστε «μεσίτες» και ότι ξεπουλάμε τη χώρα με τις αποκρατικοποιήσεις. Ας δούμε, όμως, τι έγινε στο παρελθόν με ορισμένες αποκρατικοποιήσεις:
– Πριν από 16 περίπου χρόνια το λιμάνι του Πειραιά ήταν ένα λιμάνι που έμενε πίσω στον διεθνή ανταγωνισμό. Και σήμερα, με την απόφαση που έλαβε τότε η «τρισκατάρατη» κυβέρνηση της ΝΔ το 2008 έχει ανέβει στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη!
– Τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν σε κακή κατάσταση όταν ξεκίνησα το 2008 την προσπάθεια για την παραχώρησή τους. Σήμερα, όμως, η εικόνα είναι ασύγκριτα καλύτερη και μιλάμε πλέον για τοπικούς πόλους ανάπτυξης!
– Με την επίλυση του θέματος της Ολυμπιακής το κράτος, αντί να καλύπτει χρέη τα οποία είχαν φτάσει περίπου τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως, τώρα κερδίζει από τη λειτουργία των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών!
Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι η πολιτική μας για τις αποκρατικοποιήσεις, τις συμβάσεις παραχώρησης και ευρύτερα για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας φέρνει διαχρονικά πολύ θετικά αποτελέσματα!
Αυτό που δεν ήταν πάντα δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα, που μέχρι πριν μερικά χρόνια οι διεθνείς επενδυτές την αντιμετώπιζαν στην καλύτερη περίπτωση με σκεπτικισμό και δυσπιστία, θα αποτελούσε σήμερα έναν αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό!
Διότι για να φτάσουμε μέχρι εδώ χρειάστηκε η εφαρμογή μίας σοβαρής οικονομικής πολιτικής. Η οποία συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα από τη μία πλευρά με τις φιλο-επενδυτικές πολιτικές από την άλλη: Τη μείωση των φόρων και εισφορών. Την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων!
Χάρη σε αυτή την πολιτική η χώρα μας έχει αποκτήσει ξανά αξιοπιστία στα μάτια των επενδυτών και των αγορών και ανέκτησε μετά από 13 χρόνια την επενδυτική βαθμίδα. Χάρη σε αυτή την πολιτική προχωρά δυναμικά η πολιτική μας για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Χάρη σε αυτή την πολιτική δίνεται σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Με οφέλη όχι μόνο για το Δημόσιο Ταμείο, αλλά και για τους έλληνες πολίτες και για την Εθνική Οικονομία συνολικά!
Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε αποφασισμένοι στην ίδια κατεύθυνση να συνεχίσουμε. Αφήνοντας τους οπαδούς του κρατισμού και του σοβιετικού μοντέλου στα συνθήματά τους. Και προχωρώντας μπροστά με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης!
Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Το έτος των πολλαπλών προκλήσεων
Η κυβέρνηση, βρισκόμενη περίπου στο μέσο της δεύτερης θητείας της και έχοντας ισχυρή πολιτική δύναμη, έχει κάθε λόγο να θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις
Προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας
Το πρόβλημα τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας είναι οι υποτονικές μεσοχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές
Οι 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων θα περιορίσουν την ακρίβεια
Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Θ’ Μέρος)
Τι δείχνουν ότι τα στοιχεία των Τύπων Παραστατικών
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Το έντυπο απόδοσης και οι διαδικασίες της επιστροφής του
Η απόδοση και οι διαδικασίες επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
Τo πιο κρίσιμο ρίσκο
Σε ναυτική γλώσσα, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το μέλλον μας μέσα από μια «τυφλή πορεία»
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης και πάλι σε μια περίοδο ομαλότητας
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής