Με σύσταση buy, δηλαδή αγορά, μόνο στην Eurobank και την Πειραιώς, επανέρχεται στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Bank of America, σε αντίθεση με την Εθνική και την Alpha Bank, για τις οποίες κρατά πολύ επιφυλακτική στάση με σύσταση underperform.

Όπως εξηγεί όμως αυτή είναι μια ισορροπημένη άποψη για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα με δύο αξιολογήσεις «Αγοράς» και δύο «Υποαπόδοσης», καθώς βλέπει αξία στη Eurobank (πιο κερδοφόρα) και στην Πειραιώς (φθηνότερη), αφού εξακολουθούν να επωφελούνται από την ανάκαμψη στην Ελλάδα.

BofA: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες λειτουργούν στο… ρελαντί – Δεν κάνουν πολλά πια

Ωστόσο, η BofA πιστεύει ότι η πτώση της κερδοφορίας (EPS) θα αποτελέσει το επίκεντρο της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Σε βάση το 2025, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 5,3-6,9x σε όρους P/E, αρκετά ευθυγραμμισμένες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερους κινδύνους (ποιότητα κεφαλαίου, διαρθρωτικά υψηλότερο CoR) και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις (και εκκρεμεί έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή). Για την Εθνική και την Alpha Bank, πιστεύει ότι οι συναινετικές εκτιμήσεις και η αποτίμηση είναι περισσότερο από την αποτύπωση των προσδοκιών ανάκαμψης.

Πτώση 4% στα EPS, διάβρωση RoTE

Η BofA αναμένει ότι ο μέσος όρος RoTE των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί από 16,5% το 2023 σε 11% το 2026, και αναμένει πτώση 4% στο EPS, λόγω:

1) της διάβρωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIMs), λόγω της μείωσης των επιτοκίων και αυξημένες ευαισθησίες στα επιτόκια σε σχέση με την Ευρώπη, παρά την ύπαρξη μεγαλύτερης αντιστάθμισης

2) της ανάκαμψης του κόστους κινδύνου (CoR) το 2024E λόγω της καθυστερημένης επίδρασης των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ και της επιβράδυνσης του κύκλου κεφαλαίων.

Το κόστος κινδύνου θα παραμείνει σταθερά ψηλά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι κίνδυνοι εξακολουθούν να επηρεάζουν τα κέρδη και οι εκτιμήσεις του CoR υπερβαίνουν τόσο τη συναίνεση όσο και τις καθοδηγήσεις των τραπεζών.

Προσέξτε τους κινδύνους

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θεραπεύσει τα χαρτοφυλάκια δανείων τους, βελτίωσαν τους δείκτες κεφαλαίων, βελτιστοποίησαν το κόστος, αύξησαν τη ρευστότητα και επέστρεψαν σε μονοψήφια NPEs και διψήφια RoTEs.

Ωστόσο, 1) ο πιστωτικός κίνδυνος ποιότητας είναι πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό, λόγω των συσσωρευμένων NPEs στο σύστημα (αν και όχι στους ισολογισμούς) και 2) το κεφάλαιο εξακολουθεί να περιέχει DTC (9% του RWA, 58% του CET1) – χωρίς αυτούς, οι δείκτες CET1 θα παρέμεναν κάτω από τα ρυθμιστικά ελάχιστα. Η BofA εφαρμόζει κατά μέσο όρο 13,8% CoE για να αντικατοπτρίσει αυτούς τους κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποτιμήσεις δεν είναι πλέον χαμηλές, αλλά εξακολουθούν να είναι φθηνές. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με 0,55-0,8x σε όρους P/BV και 5,3-6,9x σε όρους P/E, που είναι κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών (0,8x/6,7x).

Έτσι, η BofA εκτιμά λιγότερο ανοδικό περιθώριο σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς βλέπει μεγαλύτερη ευαισθησία στα επιτόκια, υψηλότερο CoR και χαμηλότερες μερισματικές αποδόσεις (6,0% έναντι 7,1% το 2025E).

Παρόλα αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί να φαίνεται φθηνός σε σχέση με τα θεμελιώδη, παρόμοια με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο