Το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικό σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Wall Street διατηρεί επαφή με τα ιστορικά της υψηλά, το Τόκυο μοιάζει ασταμάτητο με τις ευλογίες της BoJ.
Οι ευρωαγορές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν: Ενδεικτικά, η Φρανκφούρτη επίσης σε ιστορικές κορυφές με +10% στο τρίμηνο, ο Eurostoxx50 έχει κάνει ..οικόπεδο τις 5000 μονάδες.
Κι εμείς, αν και απέχουμε αρκετές χιλιάδες μονάδες από τα ιστορικά υψηλά των 6335 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 6484) του Σεπ.1999, ωστόσο ταξιδεύουμε σε υψηλά 13 ετών. Τα οποία, μεταξύ μας, μοιάζουν τίμια, αναλογιζόμενοι την έκταση του κραχ του 1999 και την εξαϋλωση της αξίας των τραπεζικών μετοχών στα χρόνια που ακολούθησαν.
Εξάλλου, η πλειονότητα των τίτλων στο ταμπλό έχουν ήδη καταγράψει ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά, αποδεικνύοντας ότι και η επιλογή σε ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο είναι κρισιμότατη.
Προσώρας, ο Γενικός Δείκτης έχει εγκλωβιστεί σε ένα εύρος 60 μονάδων για πάνω από 2 μήνες, μεταξύ 1380 και 1440 μονάδων.
Η περιοχή συνιστά και την τεχνικής αξίας ανάπαυλα μετά το παρατεταμένο ανοδικό ράλι από τις 800 μονάδες του Οκτ2022.
Ώστε να λογίζεται ακριβής η οποιαδήποτε ενέργεια εφόσον οι τιμές κινηθούν εκτός αυτής της περιοχής, κατά το δοκούν.
Η πιθανότητα στο ανοδικό σενάριο είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, και όσο οι παράγοντες που μάς έφεραν έως εδώ και δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο δεν μεταβληθούν.
Ή ακόμα αν δεν εμφανιστούν άλλοι που να επιβαρύνουν σοβαρά την κατάσταση.
Κι έτσι, ανάλογα τον χρονισμό του καθενός, κάθε πτωτικό σκέλος πρέπει να αξιολογείται ως αφορμή για (επανα)τοποθετήσεις.
Η ζώνη των 1415 είναι η πολύ βραχυπρόθεσμη στήριξη, με τα προαναφερθέντα επίπεδα των 1380 η μεσοπρόθεσμη.
Από πάνω, μια πειστική κατοχύρωση των 1440 ανοίγει τον δρόμο για τις 1500, με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι κλάδοι πληροφορικής, τραπεζών, ενέργειας (ΑΠΕ) και κατασκευών/υποδομών μοιάζουν αδιαφιλονίκητα φαβορί για υπεραπόδοση, όντας πολύ ισχυροί.
Είδαμε και την αγοραστική έκρηξη σε ΣΠΙ (με τζίρο 40 φορές ανώτερο του μέσου όρου), ΚΟΥΑΛ, ΙΛΥΔΑ, REALCONS. Οι πρώτες δύο σε limit up.
Πρωταθλητές στο εξάμηνο είναι από τη μεγάλη κεφ/ση οι TITC (+58%), ΣΑΡ (+58%), ΠΕΙΡ (+38%), ΕΤΕ (+34%) και ΑΛΦΑ (+28%). Από τη μεσαία, ΙΝΤΚΑ (+85%), ΙΝΚΑΤ (+78%), ΙΝΛΟΤ (+76%), ΚΡΙ (+51%) και ΕΝΤΕΡ (+34%). Η τελευταία έχει μπροστά της την εξαγορά από τον όμιλο του Πάνου Γερμανού, με τιμή στα 8 ευρώ.
Τα περισσότερα χαρτοφυλάκια είναι κερδισμένα, κάποια εξ αυτών μετρούν σημαντικότατες αποδόσεις ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2024. Και προσθέτοντας τις επίσης υψηλές αποδόσεις του 2023, ύκολα μπορεί κανείς να μαντέψει την αισιοδοξία.
Κατά τα λοιπά, τo spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στη ζώνη υπερπολυετών και προ του 2009 επιπέδων (τρεχ. 95 μ.β.), ενώ υπενθυμίζουμε ότι ο επενδυτικός κόσμος αναμένει εν ευθέτω χρόνω την εκκίνηση μειωτικού κύκλου επιτοκίων στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed, Boe, ECB), πλην της BoJ για τους γνωστούς λόγους. Η Ελβετία κινήθηκε ξαφνικά και μείωσε πρώτη από όλες μετά από 9 έτη τα δικά της επιτόκια κατά 25 μ.β., επιβεβαιώνοντας ότι έφθασε η ώρα και για τις λοιπές.
Κάτι που αφενός αποσυμφορίζει περαιτέρω τις μετοχικές αγορές καθώς προβλέπεται μείωση του κόστους δανεισμού για τις εταιρείες στο μεσοπρόθεσμο. Αφετέρου, καθιστά αναγκαία την εξέταση της ενδιαφέρουσας ομολογιακής αγοράς, τουλάχιστον για όποιον ενδιαφέρεται για το σταθερό εισόδημά της.