Το σημείο καμπής των κεντρικών τραπεζών
Οι κινήσεις της νομισματικής πολιτικής της περασμένης εβδομάδας σηματοδοτούν μια στροφή από την αυστηρή στόχευση για τον πληθωρισμό
Δεν θα με εξέπληττε αν τα μελλοντικά βιβλία οικονομικής ιστορίας κατέγραφαν την τελευταία εβδομάδα στην κεντρική τραπεζική, καθώς σηματοδότησε την απομάκρυνση των τραπεζών με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από την αυστηρή στόχευση για τον πληθωρισμό.
Αν και απέχει πολύ από το να είναι σαφής ή χωρίς κινδύνους, πρόκειται για μια μετατόπιση που θα ήταν συνεπής με ανώτερα οικονομικά αποτελέσματα και έχει εύλογες πιθανότητες να λειτουργήσει. Και είναι μια προσέγγιση πολιτικής που είναι πιθανό να είναι ανώτερη από άλλες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα λειτουργικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ρευστό οικονομικά και πολιτικά σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν είναι συχνό να βλέπεις μια αξιόπιστη κεντρική τράπεζα να αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και παρόλα αυτά να ενισχύει μια θετική κλίση στη στάση της πολιτικής της. Ωστόσο , αυτό συνέβη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, όταν η Federal Reserve αύξησε αυτές τις προβλέψεις σε μια βαθμίδα και παρόλα αυτά έδωσε δύο επακόλουθα σήματα – μια προθυμία να ανεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ένα άνοιγμα να επιβραδύνει τη συνεχιζόμενη μείωση του ισολογισμού της.
Αντιδρώντας σε αυτά τα απροσδόκητα σήματα υπομονής της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές ώθησαν τις μετοχές και τον χρυσό σημαντικά υψηλότερα σε επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον, οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν καθώς οι έμποροι έγιναν πιο σίγουροι ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Ιούνιο, παρά τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες αναφορές πληθωρισμού για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, δικαιολόγησε τη στάση της κεντρικής τράπεζας λέγοντας ότι η ιστορία του πληθωρισμού ήταν «ουσιαστικά η ίδια» παρά αυτά τα δεδομένα και την ανοδική αναθεώρηση των δικών της προβλέψεων για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η Fed δεν ήταν η μόνη κεντρική τράπεζα. Δύο ημέρες πριν από τη Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ολοκλήρωσε την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων σε 17 χρόνια σε μια «περιστερίσια συσκευασία». Έτσι, παρά το γεγονός ότι η BoJ ανακοίνωσε επίσης έξοδο από την πολιτική της για τον περιορισμό των αποδόσεων των ομολόγων, το γεν αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου αντί να ανατιμηθεί στην είδηση ότι η Ιαπωνία ήταν η τελευταία κεντρική τράπεζα που μετέφερε τα ονομαστικά επιτόκια σε θετικό έδαφος.
Ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός της Ιαπωνίας έκανε ακόμη πιο αξιοσημείωτη την περιστερίσια «αύξησή της», ωθώντας το νόμισμα κοντά σε χαμηλό 32 ετών. Οι εκπλήξεις των κεντρικών τραπεζών δεν σταμάτησαν εκεί. Μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της Fed, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκιά της , ρίχνοντας περίπου 1% από την αξία του νομίσματός της.
Τώρα, κάθε μία από αυτές τις κινήσεις θα μπορούσε να εξηγηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες της χώρας. Αναμφίβολα, και χρησιμοποιώντας μια έξυπνη διάκριση που άκουσα πριν από χρόνια από τον πρώην συνάδελφό μου στην Pimco, Andrew Balls, τα αποτελέσματα της κεντρικής τράπεζας της περασμένης εβδομάδας μπορούν να συσχετιστούν αν και δεν θεωρούνται συντονισμένα.
Ως εκ τούτου, είναι συνεπείς με μια μεγαλύτερη αλλαγή μακροοικονομικού παραδείγματος που οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν τελικά να αγκαλιάσουν με σαφή τρόπο. Κάθε εβδομάδα, φαίνεται να παίρνουμε ένα νέο σημάδι ότι η πλευρά της προσφοράς της παγκόσμιας οικονομίας λειτουργεί λιγότερο ευέλικτα από πριν και, κυρίως, από ό,τι χρειάζεται.
Τα αίτια κυμαίνονται από οικονομικές ακαμψίες και δομικές μεταβάσεις έως γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και την υπερπήδηση της εθνικής ασφάλειας έναντι των οικονομικών για τον καθορισμό των βασικών διασυνοριακών επενδυτικών, τεχνολογικών και εμπορικών σχέσεων. Το αποτέλεσμα είναι μια πλευρά της προσφοράς που δεν θα επιτρέψει εύκολα στον πληθωρισμό να υποχωρήσει γρήγορα στο 2% και να παραμείνει εκεί χωρίς περιττές βλάβες στην οικονομική ευημερία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Μην με παρεξηγείτε. Δεν θα λάβουμε μεγάλες ανακοινώσεις για αλλαγή των στόχων για τον πληθωρισμό, όχι όταν οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τόσο πολύ τους στόχους τους αφού χαρακτήρισαν εσφαλμένα τον πληθωρισμό ως «παροδικό» πριν από τρία χρόνια. Αντίθετα, θα είναι μια αργή εξέλιξη, με επικεφαλής τη Fed. Οι κεντρικές τράπεζες πρώτα θα εκτινάξουν τις προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού στο 2% και στη συνέχεια, στην πορεία, θα μεταβούν σε έναν στόχο πληθωρισμού με βάση ένα εύρος, ας πούμε 2-3%.
Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι αυτό υπονομεύει περαιτέρω την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και απειλεί την αποδέσμευση των πληθωριστικών προσδοκιών. Θα επισημάνουν τη φρικτή εμπειρία της δεκαετίας του 1970, όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες κήρυξαν πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού μόνο για να τον δουν να ανεβαίνει, απαιτώντας την επιβολή μιας μεγάλης ύφεσης για να τεθεί υπό διαρκή έλεγχο.
Αυτή η πιθανότητα είναι ένας μικρός κίνδυνος και δικαιολογείται από την ανάληψη από τη δυνητική ανοδική πορεία για τη συνολική οικονομική ευημερία. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό εάν συνοδευόταν από πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα για την προώθηση πιο ευέλικτης προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε μεγαλύτερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, καλύτερη εξυγίανση δεξιοτήτων, βελτιωμένη υποδομή και περισσότερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση των αυριανών μηχανών ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη , βιοεπιστήμες και πράσινη ενέργεια.
Ο Mohamed El Erian είναι πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και σύμβουλος των Allianz και Gramercy
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Αυτή θα είναι η χρονιά του vivere pericolosamente στις επενδύσεις
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
Πώς ο Πάουελ έκλεψε τα... Χριστούγεννα
Η προφανής χαλάρωση της Fed αναφορικά με τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έχει κάτσει άσχημα στις αγορές