
‘Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαλείτο το 1976 και από τον ΣΕΒ (!) για σοσιαλμανία λίγοι είχαν αντιληφθεί ότι ο πατερανλιστής ηγέτης έδιδε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κράτους, που εν πολλοίς αυτός είχε μορφοποιήσει προδικτατορικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα προκατάληψη έναντι των ασύδοτων (κατ’ αυτόν) επιχειρηματιών με ξενικές επιρροές και επαχθείς σε βάρος του Δημοσίου συμφωνίες. Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της περιόδου του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδίως στην περιφέρεια, παραμένει ακόμη το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή ό,τι πλέον έχει απομείνει από αυτό. Ακόμη και ο πραγματιστής Σημίτης, στον οποίο πιστώνεται η αναδιοργάνωση κλάδων της επιχειρηματικότητας, στηρίχθηκε σε δημόσιους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους εν συνεχεία βασίσθηκε για την επιτυχή τους διοργάνωση και η κυβέρνηση Καραμανλή.
Μην πάμε τόσο πίσω. Οι συστημικές και μη συστημικές τράπεζες ελέγχονταν [κάποιες εξακολουθούν] και κεφαλαιοδοτούνταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αντλώντας από τον δημόσιο κορβανά. Κατά την πανδημική περίοδο οι ασθενείς διοχετεύονταν σχεδόν αποκλειστικά στα δημόσια τριτοβάθμια νοσοκομεία, ενώ το μεγαλεπίβολο πρόγραμμα εμβολιασμού διεκπεραιώθηκε κάτω από τη δημόσια αρωγή.
Δεν χρειάζεται περαιτέρω να αναδείξουμε την εγγενή καχυποψία του συνόλου των εργοδοτών έναντι των πτυχιούχων ιδιωτικών σχολών και την πρωταρχία των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως σε κρίσιμους επιστημονικούς τομείς. Ας μην επεκταθούμε, καθότι αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης, στις ενδεχόμενες πλημμέλειες ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση δικτύων σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων.
Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη εγχώρια επιχείρηση στον τομέα της ενέργειας με απόλυτα επιτυχημένο management είναι πλέον στις μέρες μας η υπό δημόσια μετοχική πλειοψηφία ΔΕΗ. Ακόμη και ο ΟΤΕ λειτουργεί υπό κρατικό έλεγχο … έστω γερμανικό. Εν τέλει, η πιο επιτυχημένη -δυστυχώς για αρκετούς- Ανεξάρτητη Αρχή, η ΑΑΔΕ συνδυάζει στο έπακρο δεξιότητες και τεχνογνωσίες με δημόσια και ιδιωτική ταυτόχρονα προέλευση.
Ποιά είναι λοιπόν η βέλτιστη θέση; Ισχύει το απόλυτο ανάθεμα στον «βραδυκίνητο και αναποτελεσματικό» δημόσιο τομέα των γλίσχρων σχεδόν εξευτελιστικών αμοιβών;
‘Εχει βάση ο άκοπος καθαγιασμός των συναλλακτικών πρακτικών του «ευέλικτου και ακηδεμόνευτου» ιδιωτικού τομέα;
Η λύση βρίσκεται στη σύζευξη: αφενός της εμπειρίας και της αυταπάρνησης των υπηρεσιών του Δημοσίου, αφετέρου του δυναμισμού και της καινοτομίας των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη συνεργασία των δύο μοχλών της οικονομίας με όρους ισόρροπης ανάπτυξης, δίχως προνομιακές ρυθμίσεις για τον εκάστοτε τομέα, αναλόγως των ιδεοληψιών της ιστορικής συγκυρίας. Η λειτουργία δημοσίων οργανισμών με κριτήρια αγοράς και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και ενισχύσεων ιδίως στους δημόσιους πυλώνες του πολιτισμού, της υγείας και της εκπαίδευσης με ποικίλα αντισταθμίσματα θα επενεργούσε πολλαπλασιαστικά στην παροχή ευρύτερης κοινωνικής ωφέλειας, όπως η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει, περιορίζοντας την άμετρη κερδοσκοπία και βελτιώνοντας το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών.
Η αέναη διαμάχη κρατιστών και αντικρατιστών συνθέτει τελικά και αυτή ένα ψευδοδίλημμα.
* Ο Δημήτριος Κ. Ρούσσης είναι Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Δικηγόρος


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων