Σε αυστηροποίηση των περιορισμών για τις εισαγωγές σημαντικών ουκρανικών τροφίμων, συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών που διαδηλώνουν , μεταξύ άλλων και γιατί ισχυρίζονται ότι τα αγαθά από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, υπονομεύουν τις τιμές.
Ενώ οι περικοπές έχουν εξοργίσει τους υποστηρικτές του Κιέβου που θέλουν να ενισχύσουν τον αγώνα του εναντίον της Ρωσίας, τα προτεινόμενα μέτρα υπολείπονται αυτού που η Πολωνία και η Γαλλία είχαν αρχικά ζητήσει ως τίμημα για την επέκταση της ατελούς πρόσβασης για τα περισσότερα προϊόντα.
Ρωσία: Κερδίζει τον παγκόσμιο πόλεμο των σιτηρών
Το σιτάρι θα εξαιρεθεί αφού η Ιταλία έλαβε δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει εάν οι τιμές πέσουν υπερβολικά, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πλεονασμάτων ουκρανικών δημητριακών με δημόσιο χρήμα.
Η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς στα πουλερικά, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βρώμη, τον αραβόσιτο, το μέλι και τα πλιγούρια (πυρήνες σιτηρών) εάν οι ποσότητες υπερβαίνουν τον ετήσιο μέσο όρο που εισάγεται μεταξύ Ιουλίου 2021 και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Η κίνηση θα κοστίσει στην Ουκρανία περίπου 330 εκατ. ευρώ σε ετήσια έσοδα εάν δεν μπορεί να βρει εναλλακτικές αγορές, από περίπου 240 εκατ. ευρώ , σύμφωνα με μια αρχική πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Το Βέλγιο μεσολάβησε σε έναν συμβιβασμό αφού η Γαλλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία πίεσαν για μεγαλύτερους περιορισμούς στις εισαγωγές που αντιστάθηκαν από μια ομάδα συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας.
«Κάναμε πολύ σαφές ότι απλά δεν μπορούμε να μαχαιρώσουμε την Ουκρανία πισώπλατα έτσι και πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο πιο έντονα μπορούμε στο εμπόριο», είπε ένας διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Ωστόσο, οι χώρες γύρω από την Πολωνία και τη Γαλλία συνεχίζουν να οδηγούνται από τους εγχώριους αγρότες τους».
Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mykola Solskyi είπε στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η απώλεια εσόδων θα επεκτείνει τον πόλεμο καθώς το Κίεβο χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει για όπλα, στρατιώτες και άλλες ανάγκες.
Για να προσπαθήσει να κερδίσει τις κυβερνήσεις σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, η Επιτροπή πρότεινε επίσης την επιβολή δασμών στα ρωσικά και στα λευκορωσικά σιτηρά.
Οι τιμές των δημητριακών στην ΕΕ βρίσκονται σε χαμηλό τετραετίας, αναφέρουν οι FT.
Οι αντιδράσεις των αγροτών
Η αύξηση των εισαγωγών έχει επιτείνει τις διαμαρτυρίες των αγροτών για μεγαλύτερο κόστος και ρύθμιση. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία διατηρούν μονομερείς απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι κατά παράβαση των εμπορικών κανόνων της ΕΕ. Επιτρέπουν την είσοδο πολλών προϊόντων μόνο εάν διαμετακομίζονται σε άλλες χώρες.
Η συμφωνία της ΕΕ μπορεί να μην είναι αρκετή για να κατευνάσει τους Πολωνούς αγρότες, οι οποίοι έχουν αποκλείσει σημαντικές συνοριακές διαβάσεις για να απαιτήσουν τον τερματισμό των φθηνών ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντένις Σμιχάλ συναντώνται στη Βαρσοβία την Πέμπτη.
Ο Πολωνός υφυπουργός Andrzej Szejna είπε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Pap ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η προμήθεια όπλων και η βοήθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά θα περιλαμβάνει και γεωργικά ζητήματα που «ακόμα φλέγονται».
Ενόψει των τοπικών εκλογών τον Απρίλιο, οι αγροτικές διαδηλώσεις έχουν γίνει πρόβλημα για τον Τουσκ, ο οποίος αγωνίστηκε να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με την Ουκρανία, οι οποίες ήταν τεταμένες τον τελευταίο χρόνο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Τουσκ διατήρησε την απαγόρευση εισαγωγών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ενώ υποσχέθηκε επίσης να υπερασπιστεί άλλα πολωνικά οικονομικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των φορτηγατζήδων που απέκλεισαν τις συνοριακές διελεύσεις στα τέλη του περασμένου έτους για να διαμαρτυρηθούν για τους φθηνότερους Ουκρανούς οδηγούς που αφαιρούσαν τις μεταφορές τους στην ΕΕ.
Οι περιορισμοί που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 6 Ιουνίου, όταν η αδασμολόγητη πρόσβαση για τις ουκρανικές εισαγωγές θα ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος. Η συμφωνία θα απαιτήσει τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο.
Latest News
Βρετανία: Ανάσα σε αγορές και Εργατικούς δίνει ο πληθωρισμός
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ώθησαν ανοδικά τη στερλίνα, τις μετοχές, ενώ αποκλιμάκωσαν τις αποδόσεις των ομολόγων
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις επενδύσεις τρίτες χώρες για λόγους ασφάλειας
Η ανασκόπηση των εξερχόμενων επενδύσεων θα παράσχει μια απόφαση σχετικά με το εάν απαιτείται περαιτέρω δράση, επισημαίνει η Κομισιόν
UBS για Ευρώπη: Δεν κινδυνεύει από νέα κρίση χρέους - Τι λέει για τις μετοχές [γραφήματα]
Η UBS εμφανίζεται καθησυχαστική για τα επίπεδα χρέους της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον - Τι συστήνει σύσταση για τις μετοχές
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία