Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών στον κόσμο δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη Ρωσία, παρά τις πιέσεις της Δύσης να περιορίσει τη ροή πετροδολαρίων προς την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
Ο Olivier Le Peuch, διευθύνων σύμβουλος της SLB, είπε στους Financial Times ότι η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τους δύο μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Baker Hughes και Halliburton στην πώληση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι τιμά τα συμβόλαια με τους πελάτες της.
«Όταν το αποφασίσουμε, θα το δημοσιοποιήσουμε αν χρειαστεί. Αλλά τώρα, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση», είπε ο Le Peuch όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του ομίλου που εδρεύει στο Χιούστον.
«Η ομάδα εκεί λειτουργεί αυτόνομα και νομίζω ότι βρίσκεται πίσω από την αυλαία σε κάποιο βαθμό. Προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Προστατεύουμε τους ανθρώπους μας», είπε σε συνέντευξή του.
Κυνική παραδοχή από CEO της Mondelez – Αδιάφορο για τους επενδυτές εάν παραμένουμε στη Ρωσία
Πιέσεις
Η SLB , πρώην Schlumberger, αντιστέκεται στις πιέσεις να εγκαταλείψει τη Ρωσία από την ουκρανική κυβέρνηση και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η παρουσία της εταιρείας στη χώρα βοηθά στη δημιουργία εσόδων από το πετρέλαιο που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πέρυσι, η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NACP) πρόσθεσε την SLB σε μια μαύρη λίστα «διεθνών χορηγών πολέμου», η οποία αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την έκθεση εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία .
Η SLB αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι είχε «υποστηρίξει ή υποστήριξε με οποιονδήποτε τρόπο τη βία κατά του λαού της Ουκρανίας».
Έλεγχοι
Ο Le Peuch ανέφερε ότι η SLB είχε θέσει σε εφαρμογή ελέγχους «για να αποτρέψει και να απαγορεύσει οποιεσδήποτε αποστολές και υποστήριξη τεχνολογίας» στη Ρωσία από τον Ιούλιο – σε μια κίνηση, η οποία -όπως υποστήριξε- θα υποβάθμιζε μακροπρόθεσμα την ικανότητα της χώρας να αναπτύξει ορισμένα από τα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου της.
Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η SLB έχει δημιουργήσει μια μεγάλη επιχείρηση στη Ρωσία, η οποία παρήγαγε περίπου το 5 τοις εκατό των εσόδων του ομίλου ύψους 33,1 δισ. δολαρίων πέρυσι και απασχολούσε περίπου 9.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις των ΗΠΑ, η εταιρεία διατηρούσε καθαρά περιουσιακά στοιχεία αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάση λογιστικής αξίας στη χώρα στα τέλη του 2023.
Οι όμιλοι υπηρεσιών πετρελαιοειδών δίσταζαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Όμως η Baker Hughes και η Halliburton, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη δυτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου, ανακοίνωσαν τα σχέδιά να αποχωρήσουν αργότερα εκείνο το έτος μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Και οι δύο όμιλοι πούλησαν τις ρωσικές δραστηριότητές τους στην τοπική διοίκηση στη Ρωσία.
Η SLB διέκοψε την ανάπτυξη νέων επενδύσεων και τεχνολογίας στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022 και, μετά από κλιμάκωση των κυρώσεων, διέκοψε τις αποστολές προϊόντων στη χώρα τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία στη χώρα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών κοιτασμάτων πετρελαίου εκτελούν μεγάλο μέρος της δουλειάς στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου — υπεύθυνοι για τα πάντα, από την κατασκευή δρόμων και την τοποθέτηση σωλήνων έως τις γεωτρήσεις και την άντληση αργού. Παρέχουν επίσης πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της εξερεύνησης και της ανάπτυξης πολύπλοκων εργασιών γεώτρησης.
«Η βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας θα κατέρρεε χωρίς ξένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών», είπε η Λέλα Στάνλεϊ, ανώτερη ερευνήτρια στο Global Witness, μέλος του B4Ukraine, ενός συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται για να αποκόψουν τη Ρωσία από τα μέσα για τη διεξαγωγή πολέμου.
«Δύο χρόνια μετά από αυτόν τον πόλεμο, καμία δυτική εταιρεία δεν θα πρέπει να υποστηρίζει την πιο στρατηγική βιομηχανία της Ρωσίας, ενώ ο Πούτιν ξοδεύει αυτά τα έσοδα από το πετρέλαιο καταστρέφοντας την Ουκρανία», είπε η Στάνλεϊ.
Παραμένουν…
Έρευνα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου δείχνει ότι 1.651 ξένες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία μετά την εισβολή, σε σύγκριση με 372 που έχουν αποχωρήσει πλήρως.
Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια αντίδρασης των επενδυτών εναντίον εταιρειών που μένουν στη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι εταιρείες θα μπορούσαν να είναι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από το Κρεμλίνο.
Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez, Dirk Van de Put, είπε ότι κανένας μέτοχος δεν ζήτησε από τον σοκολατοπαραγωγό να εγκαταλείψει τη χώρα, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για ένα υλικό πλήγμα στην επένδυσή τους παρά για το ηθικό ζήτημα.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg