Ειδικότερα δε για την Παρασκευή, αυτή αφορά σε αργία παγκοσμίου εμβέλειας, καθώς θα παραμείνoυν κλειστά -πλην άλλων- τα δύο μεγάλα Χρηματιστήρια του Σικάγο (Nasdaq) και της Νέας Υόρκης (NYSE).
Κι έτσι, το αργόσυρτο βήμα στην Αθήνα συνεχίστηκε, με οριακές μεταβολές για την πλειονότητα των τίτλων.
Παράλληλα με το στενό εύρος διακύμανσης, ο τζίρος επίσης χαμήλωσε, ενώ παρόμοια εικόνα αναμένεται και για τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Τη χειρότερη εικόνα -στο μέτρο του σχετικού- παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος, παραμένοντας φυσικά ο πρωταγωνιστής στο ταμπλό.
Οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών πλαγιολισθαίνουν, με την ΑΛΦΑ να έχει μπει πλέον σε αρνητικό έδαφος. Η ζώνη των 1,68-1,69 αποτελεί αντίσταση, και δυστυχώς έχει περιθώρια περαιτέρω απομείωσης προς τα 1,48.
Στο παραπάνω συνεπικουρεί και η εικόνα της ΠΕΙΡ, που ενεργοποίησε συναγερμό με την άρνηση των αγοραστών να περπατήσουν πάνω από τα 3,94. Η μετοχή “κοιτάει” τα 3,60, όσο δεν αντιδρά πάνω από τα 3,95.
Προφανώς, το σκεπτικό είναι βραχυπρόθεσμο, καθώς έχει αλλάξει για τα καλά η μετοχική βάση τους, αλλά είναι ωφέλιμο να μειώνονται αγοραστικές θέσεις, ώστε να υπάρξει στο μέλλον καλύτερη τιμή (επανα)κτήσης.
Τα ΕΛΠΕ, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν σε πολυετή υψηλά με άξονα περιστροφής τα 7 ευρώ, χωλαίνουν να προσπελάσουν τις κορυφές των 8,60-8,70, με κίνδυνο να ξαναβρεθούν στα 7,80.
Από τη μεγάλη κεφ/ση, ανθεκτικότητα είδαμε στον ΟΠΑΠ, στον ΜΥΤΙΛ (σε στηρίξεις έως τα 35,30-35,60, με μεγάλο στόχο τα 45), στη ΜΠΕΛΑ, στην ΑΡΑΙΓ, στη ΛΑΜΔΑ.
Τα πονταρίσματα στον κλάδο πληροφορικής συνεχίστηκαν, με αιχμή του δόρατος (μετά και το “τέλος” της ENTEΡ) τις ΙΝΤΕΚ, ΙΛΥΔΑ, REALCONS και ΚΟΥΑΛ, ενώ περιμένουμε πολλά από ΕΠΣΙΛ αν επιστρέψει στις συνειδήσεις των επενδυτών.
Στην αγορά ομολόγων, παραμένουν ελκυστικότατες κάποιες εκδόσεις κρατικού βάσει προφίλ (διάρκεια κ.λπ), ενώ συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι τοποθετήσεις στα έντοκα γραμμάτια. Σήμερα η δημοπρασία για το 6μηνο, την άλλη εβδομάδα για το 3μηνο, το οποίο μάλιστα κρίνεται και το βέλτιστο από πλευράς χρονισμού με τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ (άρα και τις αντίστοιχες μειώσεις στις αποδόσεις των ΕΓΕΔ).