Σε υψηλούς τόνους οδεύουν να κλείσουν οι αγορές μετοχών και ομολόγων παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για έντονες διακυμάνσεις ενώ μπαίνουν στο τρίμηνο που αναμένεται οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με το Reuters.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI έχει σημειώσει άνοδο 10% από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν οι traders εγκατέλειψαν τα προηγούμενα στοιχήματα που αφορούσαν έως και εφτά μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve το 2024 αλλά στη συνέχεια επέλεξαν ξανά να είναι αισιόδοξοι στην ιδέα ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επεφύλασσε μια έκπληξη για τις αγορές, καθώς έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα των δυτικών χωρών που ξεκίνησε να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτικής της και αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια από το 1,75% στο 1,50%. Ωστόσο αν και είναι ευρέως αναμενόμενο να ακολουθήσουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο στη συνέχεια ενδέχεται να ακολουθήσουν πιο επιφυλακτικά βήματα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%. Ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι, είπε ι η οικονομία «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, στέλνοντας ένα δυνατό περιστερίσιο σήμα.
Στον πάγο διατήρησε τα επιτόκια η Federal Reserve στο 5,25% έως 5,50% για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας μίλησε για την πρόθεση να μειώσουν τα επιτόκια πριν το τέλος του 2024 με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ωστόσο τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου αν και βρίσκεται σε καθοδική πορεία που δεν είναι γραμμική.
Μιλώντας στo ειδησεογραφικό πρακτορείο ο επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών στην Exane BNP Paribas, Ντένις Τζόε είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το κόστος δανεισμού το καλοκαίρι, αλλά στη συνέχεια ενδέχεται να κάνουν παύση εάν η οικονομική ανάπτυξη βελτιωθεί αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω στενότητας της αγοράς εργασίας, αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού. «Νομίζω ότι ίσως είναι καλύτερα να ταξιδέψουμε παρά να φτάσουμε σε αυτή την πρώτη μείωση» είπε.
Όλα σε ράλι
Ο παγκόσμιος δείκτης κρατικών ομολόγων κατέγραψε τον Μάρτιο το πρώτο μηνιαίο κέρδος του 2024 , καθώς το ράλι του τριμήνου εξελίχθηκε σε φρενίτιδα αγοράς, οδηγώντας τις ιαπωνικές μετοχές να ξεπεράσουν το υψηλό επίπεδο που καταγράφηκε την εποχή της φούσκας του 1989 και δημιουργώντας εκπληκτικά κέρδη για τις αναδυόμενες αγορές χρέους.
Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street και ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 πλησιάζουν να κατακτήσουν νέα επίπεδα ρεκόρ. Από τις μεγάλες αγορές παγκοσμίως η Κίνα αποτελεί εξαίρεση, καθώς δε μετέχει στο πάρτι.
Θεματικές αποδόσεις κατέγραψαν και τα διεθνή ομόλογα υψηλής απόδοσης καθώς οι εγχώριοι παράγοντες που τροφοδοτούν την άνοδο μεγεθύνονται από τις προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Οι τιμές των διεθνών ομολόγων σε δολάρια της Αργεντινής συνέχισαν να σκαρφαλώνουν καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, που ανέλαβε την εξουσία θα μπορέσει να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας και απέδωσαν περισσότερο από 25% το πρώτο τρίμηνο.
Την ίδια πορεία καταγράφει και το χρέος του Πακιστάν καθώς η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων με το ΔΝΤ. Οι αποδόσεις για την ταλαιπωρημένη Ουκρανία ξεπέρασαν επίσης το 25%, ενώ το αιγυπτιακό χρέος τροφοδοτήθηκε θετικά από τη εισροή νέων δισ. δολαρίων από το Άμπου Ντάμπι και τη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.
«Οι χώρες υψηλής απόδοσης των αναδυόμενων αγορών ξεπέρασαν σημαντικά από το 4ο τρίμηνο του 23ου, ενίσχυσαν την αναζήτηση κινδύνου από τη βάση της Fed, η χαλάρωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης και η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και το Gulf Cooperation Council αυξάνεται καθώς η χρηματοδότηση της Κίνας σταθεροποιήθηκε» σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Citi, Γιόχαν Τσούα.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η έλλειψη προσφοράς έχει ωθήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο σε υψηλά ρεκόρ, και στα νομίσματα η εξισορρόπηση των στοιχημάτων μείωσης των επιτοκίων της Fed οδήγησε το δολάριο να κινηθεί ξανά ψηλά.
Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του δολαρίου έναντι άλλων βασικών νομισμάτων, ολοκληρώνει το τρίμηνο με άνοδο σχεδόν 3%. Η δύναμή του έχει προκαλέσει περισσότερο πόνο τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τις αγορές να είναι σε εγρήγορση για την ιαπωνική παρέμβαση για την ενίσχυση του γεν που διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλά 34 ετών.
Αντικρουόμενα μηνύματα
Με τους επενδυτές να βασίζονται πλέον στο σενάριο «no landing» για την οικονομία όπου ο πληθωρισμός παραμένει αλλά δεν υπάρχει ύφεση ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για τις συνέπειες από αντικρουόμενα οικονομικά σήματα.
Έρευνα της Deutsche Bank σε 250 επενδυτές αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ και ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο στόχο της Fed για 2% μέχρι το τέλος του 2024.
Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευαν ότι ο S&P 500, ο οποίος επηρεάζει την κατεύθυνση των μετοχών παγκοσμίως, ήταν πιθανότερο να πέσει κατά 10% παρά να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό.
«Αυτός είναι ένας περίεργος οικονομικός κύκλος όπου τίποτα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται και υπάρχουν όλα αυτά τα αντικρουόμενα μηνύματα αυτή τη στιγμή» εξηγεί ο επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της Russell Investments, Άντριου Πις. «Αυτό δεν είναι το είδος του περιβάλλοντος όπου θέλετε να καθίσετε και να συμμετάσχετε στην αισιοδοξία που επικρατεί.»
Ακόμη και όταν οι αγορές ποντάρουν σε μειώσεις των επιτοκίων, οι έρευνες των διευθυντών αγορών δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, και στη ζώνη του ευρώ ανακάμπτει.
Το αργό πετρέλαιο Brent σημειώνει άνοδο 13% σε τριμηνιαία βάση, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τον Ιανουάριο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε τις προοπτικές του για τη ζήτηση πετρελαίου τον Μάρτιο.
Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Zurich Insurance Group, Γκάι Μίλερ επισημαίνει ότι ενώ οι αγορές υιοθέτησαν την ιδέα της καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζει τα κέρδη των εταιρειών δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους ύφεσης. «Υπάρχει ακόμη κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Και ως εκ τούτου, ως επενδυτές, πρέπει να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι οδηγεί τις αγορές και ποιοι, αν υπάρχουν, κίνδυνοι έχουν τιμολογηθεί»
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έξοδο στις αγορές για 11 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα για το 2025
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ περίπου 8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις και δημοπρασίες ομολόγων
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
UBS: Πώς η εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα - Τι συστήνει για μετοχές, χρυσό, ακίνητα
Οι προβλέψεις της UBS για τις αγορές το 2025 - Πώς ανετράπη το σκηνικό από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και ένα δυνητικό δασμολογικό σοκ
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ
Νευρικότητα και σήμερα στην Ευρώπη - Καθησυχάζει ο Villeroy της ΕΚΤ
Το κλίμα βαραίνει από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται καθημερινά
Adani και Nvidia έριξαν τις ασιατικές αγορές
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις ινδικές μετοχές που σχετίζονται με τον δισεκατομμυριούχο Gautam Adani